Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Planckův princip: Vědu posouvají vpřed - pohřby (science advances one funeral at a time)

Hoření citát je zkratka původní myšlenky Maxe Plancka: Nová vědecká pravda nevítězí tak, že přesvědčí své oponenty a přiměje je vidět světlo, nýbrž spíše tak, že její odpůrci posléze zemřou, a seznámí se s ní nastupující generace.

Planck sám za svého života mohl sledovat vývoj od odmítání k přijmutí jak třeba u teorie relativity, tak i kvantové mechaniky. Zvláště teorie relativity měla v počátcích své odpůrce přímo v Německu, shodou okolností se tento odpor též později navíc provázal i s nacistickou ideologií (což byl jeden z důvodů, proč Albert Einstein ani po válce do Německa již nikdy nezavítal).

Statistická analýza nazvaná dle aforizmické, bonmotové verze Planckova výroku o pokroku ve vědě nazývaného též Planckův princip ("Does Science Advance One Funeral at a Time?" ) vyšla minulý rok v časopise American Economic Review:

ScienceFuneral.png

Autoři si vybrali oblast věd o životě či biologické a medicínské obory, a zkoumají na nich vliv (předčasných) úmrtí koryfejů (vedoucích postav) na životnost jejich výzkumných směrů. Po takovém úmrtí totiž klesá počet článků od spolupracovníků zesnulého, a naopak stoupá počet článků od přespolních badatelů s ním nespojených. Současně dochází i k posunům v udílených grantech. Zatímco tito přespolní badatelé jsou za života celebrity opatrní, aby nedošlo ke konfliktu s koryfejem výzkumného směru, jeho odchod nabízí možnost k rozvoji nových cest a tím posouvání hranic poznání. Docházejí k zjištění, že na onom nárustu publikací a grantů u výzkumníků, kteří nikdy se zesnulým koryfejem nespolupracovali, se významně podílejí i zcela nově příchozí do oboru, neb přinášejí svěží pohledy a přístupy. Výsledky vykreslují části vědeckých oborů jako svého druhu cechy či sekty, přístup do kterých regulují koryfejové, což jím dáva značné možnosti ve formování směrů bádání a rozvoje poznání v jimi kontrolované doméně. To je zvlášť patrné v případě koryfejů vrhajících nadměrný stín na svůj obor. A v některých případech to může kontinuovat i jakoby ze záhrobí, po koryfejově odchodu. Zde záleží na stupni provázání mezi opuštěnými spolupracovníky. Je-li tato vztahová síť dostatečně robustní, může představovat bariéru pro příchod přespolních i po koryfejově smrti. Pakliže je ale vztahová topologie méně nevstřícná pro tyto příchody, tito začínají do oboru proudit. Odchod vlivného koryfeje je totiž signálem, že se mění proporce cena/benefit, a to je signálem pro přespolní a tím i pro příliv nových myšlenek a přístupů.

Závěry analýz však nejsou jednoznačné. Na straně jedné zavedení koryfejové mohou omezovat až brzdit příchod nových myšlenek do výzkumů nad kterými vládnou. Nicméně současně v době formování výzkumného směru mu byli prospěšní. Autoři uznávají, že tato nejednoznačnost spíše znemožňuje vyslovit nějaká obecně platná doporučení pro řízení v oblasti věd o životě, o jiných sférách nemluvě. Celkově výsledky potvrzují, co by se dalo intuitivně očekávat předem. Je paradoxem, že sami autoři Planckův princip ("věda progresuje od pohřbu k pohřbu"), který si dali do nadpisu, v textu označují za neslavný (možná z opatrnosti, pokud to náhodou není překlep). Planck ovšem žil v idylických dobách, kdy akademický život nedeformovalo udílení grantů, takže ještě neplatilo, že dělat formálně úspěšnou vědu je bohužel jen otázkou peněz. Ona smrt z Planckova principu nemusí být fyzická, může jít jen o smrt vědeckou, což ukazuje třeba příklad Lysenka. Trofim Denisovič sice zemřel až v roce 1976, ale jeho vědecká smrt nastala už poměrně krátce po smrti jeho ochránce Stalina v roce 1953. Po veřejném odmítnutí Lysenkovy pseudovědy už byl její autor vpodstatě neškodný. Pro české poměry je dnes příznačný vysoký počet vědeckých hoštaplerů na milión obyvatel. Důvodem je, že se jim podařilo za uplynulá desetiletý vytvořit si siť konexí a obsadit celkem hojně vyšších akademických postů. Tato síť jim nejen umožňuje zametat přešlapy a přehmaty, na jejichž skrytí mají zájem, ale nadto i řádně zamést s kritiky těch nepřístojností. Instruktivní ukázkou je teď čerstvě zametání na VŠE toho plagiátorství ex-prorektora UK:
https://zpravy.aktualne.cz/domaci/karlova-univerzita-kovare-ucelove-likviduje-zni-z-vse/r~f131aa14968211eaa25cac1f6b220ee8/
https://www.pressreader.com/czech-republic/lidove-noviny/20200515/281569472913600
A samozřejmě i to zametání na Akademii třeba hned kolem mého OUDa (čti Osobního UDavače):
https://zdenekslanina.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=743935
http://www.cibulka.net/nnoviny/nn1999/nn0199/obsah/42.htm 
Nebo ten bizár v Olomouci s floskulí, kterou razí tamní vedení: "Špičková věda vyžaduje absenci demokracie":
https://www.dzurnal.cz/index.php/2020/06/21/veda-a-demokracie/emokracie":
https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/olomouc-univerzita-palackeho-valka-vedcu-vedecky-superustav-supercentrum-prirodovedecka-fakulta-zalo.A200618_554053_olomouc-zpravy_stk 
https://www.zurnal.upol.cz/nc/de/zprava/clanek/chemik-pavel-hobza-pro-universitas-demokracie-do-vedy-nepatri/
Hmm, tak tuto údernou kulturně-revoluční floskuli slyším fakt prvně. Ale jeden hned pochopí to jejich odstraňování nehodících se whistleblowerů, což těm vedením ovšem usnadňují u nás ve vědě rozšířené a oblíbené krátké časově limitované kontrakty. Vcelku dost platí, že pokud někdo tu praxi krátkých kontraktů hlasitě obhajuje, dost možná k tomu bude asi mít osobní důvody nikoliv zcela chvályhodné. Holt - je cosi shnilého ne jenom ve státě dánském.

Foto u perexu: Výřez z titulní stránky práce v American Economic Review.

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

webNKP

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenek Slanina | pondělí 15.6.2020 15:33 | karma článku: 41,07 | přečteno: 8820x
  • Další články autora

Zdenek Slanina

A zázraky se dějí i nad Atlantikem - třeba 24. srpna 2001

U letu společnosti Air Transat směřujícímu 24.8.2001 z Toronta do Lisabonu došlo ke ztrátě paliva v důsledku prasknutí palivového potrubí. Posádce se však podařilo po 20 minutách doplachtit na letiště Lajes na Azorských ostrovech.

12.5.2024 v 5:22 | Karma: 13,37 | Přečteno: 319x | Věda

Zdenek Slanina

Letadlo: Soubor součástek letících v těsné formaci (co z ní - od nedávna - občas odpadají)

Na hoření bonmot (Letadlo je soubor součástek letících v těsné formaci) jsem narazil už před lety a nyní jsem si na nej vzpomenul. Letadla Boeing totiž od začátku roku postihla už řada podivných technických závad, zatím bez obětí.

15.4.2024 v 5:22 | Karma: 14,95 | Přečteno: 419x | Věda

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma: 34,16 | Přečteno: 833x | Věda

Zdenek Slanina

Přírodní (a tedy přirozené) skleníkové jevy: Venuše a její sopečné aktivity

Na Venuši se skleníkový jev vymkl kontrole. Vysvětlení by mělo být v hojných sopečných aktivitách. Ty do atmosféry uvolnily množství skleníkových plynů. A proč se tzv. přírodní či přirozené skleníkové jevy nesměly zkoumat v Praze?

4.3.2024 v 5:22 | Karma: 39,79 | Přečteno: 711x | Věda

Zdenek Slanina

Nebe nad Pacifikem: Výpadek z AlaskaAir1282 měl o dost drsnějšího předchůdce v AlohaAir243

Nedávná letecká nehoda na tokijském letišti Haneda 2. ledna 2024 je považována za svého druhu zázrak. A nám pamětníkům z Pacifiku připomenula dokonce několik jiných srovnatelných zdejších zázraků - jako let č. 243 z 28.dubna 1988.

6.2.2024 v 5:22 | Karma: 41,88 | Přečteno: 895x | Věda
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Britská učitelka spala s žáky, s jedním otěhotněla. U soudu přiznala „chyby“

14. května 2024  20:57

O chybách a zničeném snu nyní u soudu v Manchesteru vypráví britská učitelka, kterou policie viní...

Novotný je pro vedení ODS nepřijatelný, jeho konec stvrdí výkonná rada

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  20:09

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to nebyl úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Jeli sklízet melouny, autobus s nimi po srážce s kamionem vyletěl ze silnice

14. května 2024  20:02

Nejméně osm mrtvých a na 40 zraněných si na Floridě vyžádala nehoda autobusu, který převážel...

Hrozí Gruzii běloruský scénář? Kampaň LGBT fašistů, tepe premiér protestující

14. května 2024

Premium Gruzii v posledních týdnech svírají protesty proti zákonu o zahraničním vlivu. Jde však o mnohem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 122
  • Celková karma 25,50
  • Průměrná čtenost 8163x
Z meho (nestandardniho) CV: Jiz vice jak 2, a 2, a 2x2x2, a dvacetdva roku prazdnin na PacificRim, zejmena v NW segmentu. Na takovou expedici snu vas muze vyslat treba i nase akademie ved, ta dokonce nekdy velmi rada a agilne. To kdyz kupr. bona fide opravite chyby v pracech nektereho jejiho 'cestneho' predsedy, jeho hyperinflatovane ego to psychicky neunese, a ten ethicky gigant v mladicke ci jake nerozvaznosti ....... Zbytek ale az, m.j., obcas v blogu. A varovani pro ctenare z akademy: Uz jen cetba meho subverzniho blogu muze vest ke ztrate nejen iluzi, ale i zamestnani tamtez (taky se sleduje email, jestli nekdo nepise - horribile dictu - ze ten 'cestny' predseda je obycejny prolhany totalitni karierni .....). Ze neverite - tak pojdte a poslyste. Ale budou zde i pozitivni temata, pravda jen ze svetove vedy.

Rikat pravdu o tom tristnim ceskem akademickem etickem propadu neni nejakou mou prioritou, temata ze svetove vedy jsou zajiste zajimavejsi. U tech ceskych akademickych vaudevillu jde spis jen o otravnou povinnost. A o to, aby se podle potreby neprepisovala akademicka historie. Neb proti tomu zatim neco delat muze jen malokdo. A akademicke vedeni bude zcela jiste jen dal ucelove mlzit, zuby nehty branit pravde, lhat az se budou hory jeste vice zelenat (coz se bude moct vykazovat i jako prispevek redukci globalniho oteplovani - voila, hned 2 dalsi akademicke Potemkinovy vesnice jednou ranou). Maj totiz HRUZU odklonit se od posvatneho prikazu meho OUDa [Osobniho UDavace (kr.jm.Gardener)]: Rückkehr unerwünscht! Nedavno jim to perpetualni bezostysne lhani (po 3 desetiletich) ale zkomplikovaly pameti expredsedy CSAV ak. J. Římana. V nich je to lidske selhani toho meho OUDa literarne vytribenou formou popsano i s takrikajic OUDovou navstivenkou. Holt - i akademicka ryba muze nekdy hnit od hlavy, coz zde dalo vzniknout prilezitostne reality show: hniloba@AVCR.

Seznam rubrik