Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Možný přínos kovidové epidemie: Nástup antimikrobiálních dotykových povrchů ze slitin mědi

Již staří Egypťané, Číňané, Féničané znali působení mědi a jejích slitin na některé nemoci, přesněji proti choroboplodným zárodkům. I dnes by šíření virů a bakterií mohlo snížit používání měď-obsahujících často dotýkaných povrchů.

Mezi povrchy z různých běžných materiálů koronavirus nejrychleji zaniká na slitinách mědi. Podobně funguje třeba i dražší stříbro, ostatně už i používané v některých rouškách. V Japonsku se pro stejný účel právě zkoušejí také měděná vlákna. U stříbra je dlouho známo, že může sloužit i pro zbavování vody choroboplodných zárodků v procesu známém jako katadynace. Měď a její slitiny jsou ovšem pro využití praktičtější a je u nich prokázáno, že bakterie či viry mohou deaktivovat dosti rychle, v některých případech i v řádu minut, jindy hodin. Tím se diametríalně liší od povrchů z oceli, které takové výrazné bakteriocidní vlastnosti nevykazují. Měděné slitiny dokáží deaktivovat i bakterie, které vzdorují běžným antibiotikům. V případě koronaviru některé pokusy ukázaly, že na mědi ztrácel aktivitu po čtyřech hodinách, zatímco na oceli či plastech by mohl přežívat po 48 až 72 hodin; výsledky závísí i na teplotě a vlhkosti prostředí. Pro mechanismus deaktivace se uvažuje vícero výkladů, možné by bylo například katalytické působení měděného povrchu, které by mohlo umožňovat nevratné strukturní změny na choroboplodných zárodcích. V úvahu přicházejí třeba změny v konformacích proteinů, které mění jejich funkční vlastnosti, a tím bakterie či viry inaktivují.

Ve skutečnosti jisté poznatky o takové účinnosti mědi a jejích slitin existovaly již před staletími, ba tisíciletími. Zmínky lze nalézt například v staroegyptských papyrech. Podobně se v léčitelství využívaly měděné mince i v starověké Číně.  Zmiňuje se též praktika Féničanů, kteří používali piliny po broušení bronzových zbraní jako prevenci zánětů u zranění. O měděném nádobí se vědělo, že zpomaluje kažení potravin.

Při epidemii cholery ve Francii v polovině devatenáctého století bylo pozorováno, a později i tehdejšími prostředky zkoumáno, že řemeslníci pracující s mědí jen zřídka cholerou onemocněli. Průkopníkem v tom směru byl lékař Victor Burq (1822–1884), který už před epidemií zkoumal účinky kovové mědi, např. u hysterie či hypnózy. V r. 1847 Burq pozoroval náměsíčnou* pacientku, která v obluzeném stavu reagovala na měděnou kliku dveří, jakoby byla horká. Když jí pak přiložil na předloktí měděnou minci, ruku odtáhla, zatímco na zlato nereagovala. Dalo by se spekulovat, že na ruce měla nějaký zlatý šperk, ruka byla vlhká, a tak v kombinaci s mědí vznikal elektrický článek. Mohla to tak být jakási obdoba pokusů Luigi Galvaniho se žabími stehýnky. V podobě tzv. dentálního galvanismu také vznikají nepříjemné pocity, pokud se nám v ústech do blízkosti (stříbrné) plomby dostane nějaký jiný kov. Podobně lze ale i spekulovat, že šlo jen o elektrostatickou elektřinu vzniklou pohybem po nějakém koberci - takový nepříjemný dotyk s kovovou klikou asi většina čtenářů zažila. K léčbě osob se stuporem končetin při hysterii Burq také používal kovové náramky a armatury. Aby mohl sledovat teplotní změny v takto postihnutých končetinách, vyvinul kruhový teploměr. Při výrobě těchto pomůcek se tak dostával do kontaktů s kovovýrobci.  

Když pak vypukla epidemie cholery v r. 1849, Burq dokázal mírnit svalové křeče působené cholerou nasazováním těch svých mosazných kruhů či přikládáním měděných desek, jak to předtím činil u hysterie. Protože takto byl i ve styku s výrobci měděných produktů v Paříži, postřehl, že žádný z jejich zaměstnanců při epidemii na choleru nezemřel, a jen několik onemocnělo s lehkým průběhem. Statistická vyhodnocení pak rozšířil i na celou Francii, Anglii a dalších země. Dokonce zaznamenal, že od cholery byli mezi vojáky ušetření hráči na mosazné dechové nástroje. To ho vedlo k doporučení používat nejen měď na povrchu těla, ale dokonce i vnitřně v podobě jemného prášku. Dnes se ovšem pro léčbu cholery používají antibiotika. Burq se nakonec obíral i možností léčebně podávat měděné sole, např. u cukrovky. To však bylo kontraverzní, neb by mohlo působit i toxicky. Malá množství mědi skutečně běžně přijímáme v pestré potravě. Měď figuruje v některých enzymech a je proto pro organismus nezbytná - její nedostatek může vést k onemocněním. Poškození, např. ledvin, by však mohl vyvolat i nadbytek mědi, zvláště u geneticky disponovaných jednotlivců.

Dříve bylo různé kování z mosazi či bronzu běžné, třeba u klik, zábradlí, dokonce v některých dopravních prostředcích. Nynější koronavirová epidemie v budoucnu možná povede k jejich renesanci, totiž jako jednoho z preventivních opatření proti šíření různých infekcí, třeba v nemocnicích, prostředcích hromadné dopravy, hojně navštěvovaných veřejných budovách. Mohlo by to být kupříkladu v podobě elegantních slitin mědi a niklu, kdy pro některé z nich je rychlost deaktivace choroboplodných zárodků vyšší než u mosazi. Toto řešení je například už použito v londýnském Ústavu Francise Cricka pro biomedicínský výzkum (Crick, Watson and Wilkins obrželi v roce 1962 Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství za molekulární výklad ukládání genetické informace v živé hmotě - na tomto objevu se významně podílela i Rosalind Franklinová, ta však zemřela už v roce 1958). V případě nemocnic by se kromě kování mohly třeba užívat i lůžkoviny z textilií obsahující měděné vlákno. Jedna americká studie došla k závěru, že v případě tří sledovaných nemocnic přechod k měděným slitinám u často dotýkaných povrchů - jako madla u postelí, stolků, sedaček - snížil výskyt přidružených nemocničních infekcí o 58%. I obávaný zlatý stafylokok, rezistentní na běžná antibiotika, na površích měděných slitin může ztratit aktivitu po dvou hodinách. Nemusí při tom nutně jít o celoměděné produkty, stačilo by povrchové pokrytí mědí. U ocelových povrchů po nasprejování jemným měděným práškem za použití tlaku 30 atm se ukázalo, že 96% koronavirů je na této měděné vrstvě inaktivováno do dvou hodin. Dosažení měděné vrstvy o tlouštce 0.7 mm vyžadovalo 7 min sprejování, ta byla poté ještě mechanicky vybroušena a vyleštěna, čímž tlouštka měděné vrstvy klesla na 0.45 mm. V budoucnu by se mohlo také využívat naprašování v elektrickém poli, známé z průmyslové výroby otěruvzdorných vrstev na obráběcích nástrojích. Třeba jednou dojde k takovéto úpravě madel i v pražské integrované dopravě.

Mimochodem - cena mědi na světových trzích stoupá už od konce března loňského roku, a začíná se přibližovat k svému osmiletému maximu (tedy - aby naše zásoby nějací chytráci zase nerozprodali, jako se to v divokých devadesátkách zdařilo u našich zlatých rezerv). 

_______
*N.B.: I když se to meritu článku netýká, je užitečné zmínit, že specifické náměsíčné chování je dnes popisováno - zcela vyjímečně - po užití léku na spaní známého pod jmény jako ambien, stilnox, zolpidem. Někdo se po něm může dostat do polobdělého stavu, kdy vstane, a třeba sedne do auta, objede blok (někdy i poškodí parkující vozy), a pak se vrátí do postele, a ráno si takovou epizodu absolutně nepamatuje.

 

BurqThermometer.png

Victor Burq navrhl i kruhový teploměr; i když se neujal, byl praktický pro dopravu (maně to připomíná osud Cimrmanovy kruhové známky).

Foto u perexu: Antimikrobiální klika z měděné slitiny v londýnském Ústavu Francise Cricka.

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

webNKP

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenek Slanina | čtvrtek 28.1.2021 7:07 | karma článku: 42,94 | přečteno: 7479x
  • Další články autora

Zdenek Slanina

A zázraky se dějí i nad Atlantikem - třeba 24. srpna 2001

U letu společnosti Air Transat směřujícímu 24.8.2001 z Toronta do Lisabonu došlo ke ztrátě paliva v důsledku prasknutí palivového potrubí. Posádce se však podařilo po 20 minutách doplachtit na letiště Lajes na Azorských ostrovech.

12.5.2024 v 5:22 | Karma: 13,06 | Přečteno: 309x | Věda

Zdenek Slanina

Letadlo: Soubor součástek letících v těsné formaci (co z ní - od nedávna - občas odpadají)

Na hoření bonmot (Letadlo je soubor součástek letících v těsné formaci) jsem narazil už před lety a nyní jsem si na nej vzpomenul. Letadla Boeing totiž od začátku roku postihla už řada podivných technických závad, zatím bez obětí.

15.4.2024 v 5:22 | Karma: 14,95 | Přečteno: 419x | Věda

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma: 34,16 | Přečteno: 832x | Věda

Zdenek Slanina

Přírodní (a tedy přirozené) skleníkové jevy: Venuše a její sopečné aktivity

Na Venuši se skleníkový jev vymkl kontrole. Vysvětlení by mělo být v hojných sopečných aktivitách. Ty do atmosféry uvolnily množství skleníkových plynů. A proč se tzv. přírodní či přirozené skleníkové jevy nesměly zkoumat v Praze?

4.3.2024 v 5:22 | Karma: 39,79 | Přečteno: 711x | Věda

Zdenek Slanina

Nebe nad Pacifikem: Výpadek z AlaskaAir1282 měl o dost drsnějšího předchůdce v AlohaAir243

Nedávná letecká nehoda na tokijském letišti Haneda 2. ledna 2024 je považována za svého druhu zázrak. A nám pamětníkům z Pacifiku připomenula dokonce několik jiných srovnatelných zdejších zázraků - jako let č. 243 z 28.dubna 1988.

6.2.2024 v 5:22 | Karma: 41,87 | Přečteno: 894x | Věda
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

KOMENTÁŘ: Hon na ukrajinské Švejky. Je správné nahánět muže domů do války?

14. května 2024

Premium TOP 09 žádá, aby Česká republika deportovala na Ukrajinu její bojeschopné muže. A ani ministryně...

Ředitelem Vojenského zpravodajství bude Petr Bartovský. Úřadu se ujme začátkem léta

14. května 2024  12:39

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) bude brigádní generál Petr Bartovský. K prvnímu...

Kandidát na ministra Ženíšek se přišel představit na Hrad prezidentu Pavlovi

14. května 2024  6:01,  aktualizováno  12:28

Prezident Petr Pavel jedná s kandidátem TOP 09 na ministra pro vědu, výzkum a inovace Markem...

Kurýr rozvážkové služby nadýchal pět promile, posedával v trávě u O2 areny

14. května 2024  12:25

A alkoholem to přehnal kurýr rozvážkové služby v Praze. Hlídka strážníků ho našla v pátek usazeného...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 122
  • Celková karma 25,49
  • Průměrná čtenost 8163x
Z meho (nestandardniho) CV: Jiz vice jak 2, a 2, a 2x2x2, a dvacetdva roku prazdnin na PacificRim, zejmena v NW segmentu. Na takovou expedici snu vas muze vyslat treba i nase akademie ved, ta dokonce nekdy velmi rada a agilne. To kdyz kupr. bona fide opravite chyby v pracech nektereho jejiho 'cestneho' predsedy, jeho hyperinflatovane ego to psychicky neunese, a ten ethicky gigant v mladicke ci jake nerozvaznosti ....... Zbytek ale az, m.j., obcas v blogu. A varovani pro ctenare z akademy: Uz jen cetba meho subverzniho blogu muze vest ke ztrate nejen iluzi, ale i zamestnani tamtez (taky se sleduje email, jestli nekdo nepise - horribile dictu - ze ten 'cestny' predseda je obycejny prolhany totalitni karierni .....). Ze neverite - tak pojdte a poslyste. Ale budou zde i pozitivni temata, pravda jen ze svetove vedy.

Rikat pravdu o tom tristnim ceskem akademickem etickem propadu neni nejakou mou prioritou, temata ze svetove vedy jsou zajiste zajimavejsi. U tech ceskych akademickych vaudevillu jde spis jen o otravnou povinnost. A o to, aby se podle potreby neprepisovala akademicka historie. Neb proti tomu zatim neco delat muze jen malokdo. A akademicke vedeni bude zcela jiste jen dal ucelove mlzit, zuby nehty branit pravde, lhat az se budou hory jeste vice zelenat (coz se bude moct vykazovat i jako prispevek redukci globalniho oteplovani - voila, hned 2 dalsi akademicke Potemkinovy vesnice jednou ranou). Maj totiz HRUZU odklonit se od posvatneho prikazu meho OUDa [Osobniho UDavace (kr.jm.Gardener)]: Rückkehr unerwünscht! Nedavno jim to perpetualni bezostysne lhani (po 3 desetiletich) ale zkomplikovaly pameti expredsedy CSAV ak. J. Římana. V nich je to lidske selhani toho meho OUDa literarne vytribenou formou popsano i s takrikajic OUDovou navstivenkou. Holt - i akademicka ryba muze nekdy hnit od hlavy, coz zde dalo vzniknout prilezitostne reality show: hniloba@AVCR.

Seznam rubrik