Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bombajské motorky

Bombaj a motorky, to prostě jedno bez druhého nemůže být. V městě s příliš úzkými ulicemi, stavěnými ve zcela jiné epoše, které se ucpávají stokrát za den, aby se zase jako zázrakem uvolnily a opět na chvíli proudili svou dvaceti až třicetikilometrovou rychlostí je motorka nejpraktičtějším dopravním prostředkem. Jsou jich tady miliony. Všech značek a typů. Hondy, Yamahy, Yezdi, čínské motorky, indické motorky, skútry, naháče, choppery, novější i starší, cokoli si vzpomenete, dřív nebo později to uvidíte. Viděl jsem mnoho Enfieldů, vypadaly jak z muzea, ale před rekonstrukcí, a ten zvuk, všichni milovníci chopperů musí při tom zvuku slintat.

Bajaj AvengerZdenek Bobek

Jistě, převládají tady malé kubatury, co byste taky dělali s litrovou těžkou mašinou, která na dálnici udělá 280, v tomhle bludišti. Motorka tady většinou není hobby, ale prostě každodenní dopravní prostředek. Občas lze zahlédnout naleštěného čopříka, nebo fakt sportovní mašinu, ale to jsou výjimky. Většina motorek je starých, odřených používáním, sedla jsou popraskaná, gumy sjeté. Ale slouží. Mládež, zvlášť ta z bohatších rodin, se sjíždí u zálivu, posedávají a klábosí, prohlížejí stroje, občas někdo protůruje motor. Vypadá to jako kdekoli jinde, kde se motorkáři sjedou, krom toho, že v tom večerním vedru motorkáři nemají těžké kožené bundy a kalhoty, upekli by se v takových hadrech zaživa. I tyhle mládežnické motorky jsou různého stáří a v jednom chumlu najdete pěkné kousky, stopětadvácy nejvíc, něco těch dvěstpadesátek, k pětistovce jde kubatura zřídka. A do toho skútry. Skútříky, které jsou z poloviny z plastu.

Co se týká stylu jízdy musím předeslat: jiný kraj jiný mrav. A tím nemyslím tu zjevnou skutečnost, že se tady jezdí vlevo. Indický styl jízdy na motorce lze rozdělit do řady kategorií.

Vítr ve vlasech.

To je jasné, to je bez přílby. Ale i s přílbou pak máte tuto možnost, prostě si jí frajersky pověsíte na řídítka.

Helmut.

Velmi vzácné. Jen u starších ročníků (řidiče, ne máši). Helma naražená na hlavě, někdy dokonce (!) i se zapnutým řemínkem. Některé přílby vypadají spíš jako naše přilby pro inlinery.

Vlající sárí.

K tomuto stylu potřebujete spolujezdkyni nebo musíte být indická žena  Většinou je to takto: Slečna nebo dáma usedne za řidiče, v 99% případů je to bokem, s nohama na levé straně stroje. Velmi elegantně. Jednu nožku opře o stupačku, druhou nechá volně plandat, levačkou se chytne za zadní madlo, pravačkou za řidičův opasek - a frrrr už se jede. Sárí vlaje, vlasy třepotají, motorka se proplétá mezi auty a lidmi. Bezpečnost? Ale jděte, tady v tom nikdo nevidí problém.

Osamělý motorkář

To známe od nás a z amerických filmů, i když nutno přiznat, že posaz indických motorkářů není tak efektní jako styl Renegate. Spíš připomíná polohu Franta jede na šichtu.

Dvojka

je buď pánská což není nic zajímavého, ledaže by spolujezdec vezl náklad kokosových ořechů, deset kanystrů s vodou, nebo dřevotřískovou desku o rozměrech 150 x 150 cm. Nebo smíšená, kdy se kryje se stylem „Vlající sárí“. Anebo je dámská, pak je to buď „Double sárí“ anebo poměrně nudný styl „holky v džínách“ případně něco jako „Máňa s Jiřkou jedou do kravína“

Trojka

je běžná, zejména u mládeže, hezky tělo na tělo. Počet kombinací pohlaví si spočítejte sami, mám v sobě půl litru vodky Smirnoff a je tady 30 stupňů, nemůžu proto provádět žádné matematické operace.

Čtyřka

je velmi zajímavá, obvykle se kryje se stylem „jede celá rodina“. Řídí fotr, před sebou má jednoho potomka na nádrži (u skútru dítě stojí mezi řidičovými koleny), pak je panímáma, a za ní, někdy přivázaný, někdy volně plandající, je druhý potomek. Je-li jedno z dětí příliš malé, uplatní se „sendvič“ – mezi dva velké člověky se vloží jeden malý.

Pětka

je už opravdu vzácná a viděl jsem ji jen jednou: on, ona, dva puberťáci a miminko. Zdá se, že ani motorkáři ani ostatní řidiči a dokonce ani místní policie s tím nemají žádný problém.

Strašidlo na motorce

Děcka, toto je velmi speciální záležitost. Jede borec a za ním sedí baba v černém muslimském oděvu. Krátce popíšu místní muslimský dámský oděv: Má to dvě ďůry, jednu maló a druhó taky maló. Tyma ďůrama kóká ven baba. Jak vypadá neví ani pámbu. Je totiž celá zamotaná do černého prostěradla, až na ty dvě ďůry. Prostě strašidlo.

 

Samozřejmě i zdejší motocykly jsou vybaveny účinným klaxonem. Někdy mám pocit, že houkačka je jediná součástka místních vozidel, která funguje opravdu bezchybně. Houkají auta a houkají i motorky. Pravidla houkání aut jsem už popsal výše, k motorkám nutno přidat, že houkají ještě častěji, protože občas jedou po chodníku, nebo po tom, co se tady za chodník z nějakého důvodu považuje, aniž by to evropský chodník čímkoli připomínalo.

Motorky tady parkují venku. Zkuste to udělat u nás, zkuste v Česku nechat svoji mášu na chodníku přes noc. Co byste tam ráno našli? Nic. Tady ráno najdete – svoji motorku. Nevím, jak je to možné, ale je to tak. Možná si majitelé odnášejí sebou domů nějakou podstatnou součástku a ráno ji zase namontují, ale spíš je to tak, že se tady motorky moc nekradou. Řady jich nocují v ulicích a uličkách, a zřejmě mnohem víc je ve dvorech domů nebo na chodbách. Nevím, vnitřky bloků domů jsou pro mne zatím záhada. Jednak se mi nechce jen tak lézt někomu do baráku, když tam zrovna nehledám Cyber Café, za druhé mnoho průchodů domů nebo ústí chodeb vypadá tak, že by tam nevlezl ani Sylvester Stalone s červeným hadrem okolo hlavy.

Tak až pojedete do Bombaje, nezapomeňte si všímat motorek. Tolik jich u nás neuvidíte.

Autor: Zdeněk Bobek | pondělí 21.6.2010 17:30 | karma článku: 11,36 | přečteno: 896x
  • Další články autora

Zdeněk Bobek

Světový jazyk

Před pár lety jsem podlehl naléhání naší sousedky, a šel jsem učit angličtinu na učňovskou školu. Nebylo to nijak výdělečné, to ostatně učitelování nikdy nebylo - a bohužel ani nikdy nebude, ale bylo to velmi poučné. Velmi jsem se těšil, že náctiletá mládež vnese do mého života plného nudných technických překladů a cílevědomých manažerů z večerních kursů pro dospělé trochu svěžího vzduchu. S optimistickým úsměvem jsem vpadl do třídy, počmáral jsem tabuli časováním slovesa "to be" a procvičoval jsem jednoduché věty. Občas jsem utrousil bonmot o důležitosti angličtiny pro číšníky a servírky, občas jsem cvičení oživil nějakou legrační větou. Dětem se to líbilo. Jaké bylo mé překvapení, když mi po několika týdnech sdělili, že moje hodiny jsou príma, ale němčina je stejně důležitější než angličtina.

7.9.2013 v 10:00 | Karma: 15,19 | Přečteno: 593x | Diskuse| Kultura

Zdeněk Bobek

Zvýšení DPH na knihy je barbarské

Zdražení knih, která vyvolá vyšší sazba DPH, bude mít neblahé důsledky nejen pro knižní trh, ale i pro vzdělávání. Vládní úřednící, si nejsou schopni uvědomit, jaké to může mít důsledky. Nejspíš sami, krom oběžníků a vzkazů na stole, mnoho nečtou.

5.3.2011 v 12:20 | Karma: 12,19 | Přečteno: 712x | Diskuse| Politika

Zdeněk Bobek

11. 10. 2009 den 9. - Neděle

Musel jsem svoje psaní o Bombaji přerušit, protože v mém životě se odehrálo několik dramatických a smutných událostí, které mou mysl odvedli jinam. Ale teď se vracím, abych pokračoval ve vyprávění, které jsem nazval Bombajský deník, a které přestane být deníkem, protože s odstupem času cítím, že nemá smysl popisovat den za dnem, jak jsem je naťukal do laptopu v hotelu, ale spíše za zaměřím na několik oddělených témat. Takže jedeme dál:

12.6.2010 v 21:05 | Karma: 9,18 | Přečteno: 677x | Diskuse| Cestování

Zdeněk Bobek

Ta naše armáda česká

Tak jsme se zase předvedli, hezky česky. Generál Šedivý napsal svůj názor, opřel se o svou celoživotní zkušenost a o své vzdělání, a napsal upřímně, co si myslí. Napsal to právě včas, doslova za 5 minut 12, v době, kdy se bude zase rozhodovat o změnách, o penězích a o organizaci naší armády. Pro pana generála je armáda národní poklad. OK, já bych to až tak vzletně nenazval, držel bych se víc při zemi, ale já nejsem generál, který armádě zasvětil celý svůj život, takže ode mne by to znělo divně.

12.6.2010 v 15:58 | Karma: 24,22 | Přečteno: 2266x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Bobek

Bombaj 9. 10. 2009 - 7. den – Rajské zahrady

Dnes jsme jen něco zařídili na půl hodinky a pak jsme si hráli na turisty. Výprava na Malabar Hill se ukázala jako skvělý nápad. Bombaj k nám otočila svou přívětivou tvář. Aspoň na chvíli, po těch náročných dnech aklimatizace. Zvykáme si, i když pomalu.

14.12.2009 v 8:28 | Karma: 8,23 | Přečteno: 922x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schvaluje důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  11:20

Úpravy, které se týkají budoucích důchodců, schvaluje vláda. Návrh, na němž se shodla pětikoalice,...

Chování TOP 09 ke své ministryni je neodpustitelné, říká Kalousek

30. dubna 2024  11:12

Zakladatel TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek, tvrdě zkritizoval současné vedení strany...

Riziko požárů platí až do čtvrtka. Pálení čarodějnic zkomplikuje i vítr

30. dubna 2024  9:49,  aktualizováno  11:12

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) prodloužil výstrahu varující před nebezpečím vzniku požárů...

Ukrajina je na nezvratné cestě do NATO, potvrdil Stoltenberg v Kyjevě

30. dubna 2024  11:10

Ukrajina má v NATO své právoplatné místo a podpora spojenců v obraně před Ruskem bude pokračovat,...

  • Počet článků 13
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1087x
Narozen v Praze, žije v Brně, pracoval v mnoha - často velmi odlišných - profesích. Dnes se živí jako překladatel, tlumočník a učitel angličtiny na volné noze. Miluje rokenrol, blues, boogie-woogie, dobré jídlo a zajímavé knihy a filmy.