Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zbavme se sociálního státu

Spojení sociální stát je novodobou mantrou pro spoustu lidí, kteří se snaží pod pláštíkem falešné solidarity sami sebe přesvědčit o tom, že jsou v právu, pokud chtějí žít z pěněz, které sami nevydělali. Sociální stát je ovšem i jednou z příčin toho, na co oni sami žehrají, a tím je nesolidárnost těch ostatních. 

Když se podíváme do historie, tak současný systém sociálních výhod neexistuje déle než padesát let. Myslíte si snad, že v minulosti existovaly nějaké dávky v nezaměstnanosti? Nebo přídavky na děti? Nebo školství zdarma? Nebo důchody? Kdepak, lidé se museli spoléhat sami na sebe a na své blízké. Rodiče podporovali své děti a ty pak podporovaly své rodiče. Dnes, kdy se o vás stát takříkajíc „postará“, nemusíte řešit to, jestli vaše máma nebo táta mají co jíst, protože mají přece důchod, tak je můžete šoupnout do domova důchodců a tam se postarají. Sociální systém dnešní doby tedy dle mého názoru silně deformuje mezilidské a hlavně mezirodinné vztahy. Starat se o bližního svého není již potřeba, postarají se jiní. Tímto všechna ta slova o solidaritě, která zaznívají ze strany socialistů, padají na hlavu. Rodina jako fungující svazek, to je několik generací, které si mají vypomáhat a hlavně měly by vést své potomky k zodpovědnosti vůči svým blízkým. Odpovězme si sami, je-li toto ten správný systém.

 Neříkám, že bychom měli šmahem zavrhnout systém sociálního státu. Lidé by měli vědět, že v případě opravdové nouze tu existuje systém, který vás nenechá umřít hlady. Nicméně nastavení v současné době, kdy lidé jsou schopni z dávek i ušetřit, kdy pracující nejsou nuceni dělat si sami ze své svobodné vůle žádné rezervy na stáří, kdy školství a zdravotnictví bereme jako samozřejmost a ne jako něco, čeho je potřeba si vážit, tak takový systém deformuje člověka. A takový systém hlavně vychovává nezodpovědné a nesoběstačné tvory, kteří za sebe nechávají rozhodovat jiné. Nechtějme po nikom spartánskou výchovu, jen se zamysleme nad tím, co současný systém vychovává za jedince. Stěžovat si na to, jak se lidé odcizují, jak děti nerozumí svým rodičům, to je jednoduché. Přiznat si, že vinen je i současný systém, který z lidí dělá ovce, co se nemusí snažit o žádné uplatnění, protože se někdo postará, a že tento systém sami utváříme a podporujeme, to je už složitější.

 Demokracie nám dala do rukou možnost volby. Levicové strany se více či méně snaží využívat lidské pohodlnosti a tak se podbízejí. Rozdávají z něčeho, co není jejich a ještě dělají dluhy. Lidé zpohodlněli a práce tak pro mnoho z nich znamená sprosté slovo. Vykřikují slova o solidaritě a že je potřeba být k nim solidární, protože oni žádnou práci nemají. Solidárnost ale netkví v tom, že jsme nuceni pomáhat tam, kde to není potřeba, ale v tom, že chceme pomáhat tam, kde to potřeba je. Pokud bychom se dokázali zbavit této falešné solidarity, kterou se dnes mnozí ohání, možná by to chvilku někoho zabolelo, protože by přišel o své pohodlí. Ale v budoucnu by to možná pomohlo chovat se zodpovědněji k sobě samým a svým blízkým. Proto doufám, že naše příští vláda se pokusí tento sociální stát když už ne zrušit, tak alespoň řádně omezit, aby se lidé naučili postarat se sami, protože s trochou snahy budou lepším hospodářem sebe samých, než kdyby se o ně starat jen stát. Já radši peníze, které jdou z mých daní, věnuji tam, kde to opravdu potřebné je, než je strkat do nesmyslných dávek a přídavků. Jen mi dejte tu možnost, mě rodiče vychovali slušně a jsem si jist, že bych se o ně dokázal postarat sám.

Autor: Milan Zborník | pondělí 21.6.2010 12:23 | karma článku: 31,94 | přečteno: 1960x
  • Další články autora

Milan Zborník

Nepalte knihy, prosím!

Pálení knih je špatné a je úplně jedno, jakým důvodem to ospravedlníte. Pálení knih také může motivovat lidi k tomu, aby pálili i něco jiného, jak už z historie víme...

10.7.2016 v 8:49 | Karma: 12,71 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politika

Milan Zborník

Hajlující Zeman?

V době svých gymnazijních let, kdy jsem pilně studoval v pivnici Pod Petřínem a v přilehlém okolí, si vzpomínám, že v rámci svých studijních aktivit jsem sledoval i Českou televizi. V tomto médiu se jednoho dne objevil záběr tehdejšího poslance Miloše Zemana jedoucího pražskou tramvají. Ze záběru bylo jasně patrné, že Miloš Zeman, chytající se horního madla, v jeden moment vymrštil svou pravici rovně do výše cca 100 stupňů a tím tak vzdal hold vůdci třetí říše Adolfu Hitlerovi. Miloš Zeman jednoduše hajloval. Dopustil se přímé podpory nacismu, fašismu a bůhví čeho ještě. Tento muž!, kterého jinak samozřejmě velmi respektuji jako morální autoritu, obdivuji jeho ladný a elegantní styl etc. Bohužel.

15.4.2015 v 10:10 | Karma: 22,76 | Přečteno: 723x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Jsem skutečným přítelem Ruska

Již z podstaty věci se považuji za přítele Ruska, alespoň té jeho racionálnější části, které je nyní v téhle zemi k čertu pomálu. Má žena je Ruska a náš syn má české i ruské občanství. Polovina naší rodiny jsou tedy Rusové, žijí v Rusku a do Čech nás jezdí navštěvovat. Máme mnoho ruských přátel, se kterými se stýkáme a máme ještě více těch českých, kteří se stýkají s námi. Já jsem Čech jak poleno a kdyby mi před pár lety někdo řekl, že budu mít syna Rusáka, tak bych se mu hlasitě vysmál. Tolik k úvodu.

31.3.2015 v 11:40 | Karma: 29,95 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Strašení Kalouskem

Po loňských volbách a vítězství současné koalice jsem se naivně domýšlel, že krom jiného konečně končí ona doba, kdy za všechno může Kalousek. Do té doby jsem měl totiž pocit, že za všechno zlé, co se mi děje, může tohle monstrum, jak se mi tehdejší opozice snažila nakukat. Teď je tehdejší opozice u moci a kdo by to byl neřekl, za všechno zlé zase může Kalousek...

8.8.2014 v 11:20 | Karma: 18,44 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Putin je kriminálník. 5 let natvrdo!

Věděli jste, že v Rusku platí zákon, podle kterého tomu, kdo zpochybňuje územní celistvost Ruské federace, hrozí až 5 let natvrdo?

9.5.2014 v 21:18 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Pomalý návrat žen do práce po dětech? Je čas více zapojit otce, říkají experti

16. června 2024  20:20

Česko patří mezi země s nejpomalejším návratem rodičů po rodičovské do práce v celé Evropské unii....

Dělníci se zasekli v tubusu elektrárny. Ven je dostali až hasiči

16. června 2024  20:12

Hasiči v neděli několik hodin zachraňovali čtyři dělníky z převráceného vozíku v tubusu...

Rusku může globální oteplení pomoci, proto šíří klimatické lži, říká sociolog

16. června 2024

Premium Globální oteplování není. Za klimatickou krizi nemůže člověk, ale mimozemšťané. Jde o světové a...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2076x
Třicetiletý optimista, který je šťastný a spokojený a tím demoralizuje své okolí.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám