Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nepalte knihy, prosím!

Pálení knih je špatné a je úplně jedno, jakým důvodem to ospravedlníte. Pálení knih také může motivovat lidi k tomu, aby pálili i něco jiného, jak už z historie víme...

Dlouho jsem nic nenapsal. Ne, že by nebylo co, těch témat je poslední dobou hodně, možná až moc. Již dlouho jsem se také neocitl na straně barikády, kde by stála tak malá skupinka lidí bránících své názorové pozice, až by se dali označit za extrémisty. Ano, z pohledu dnešního dění ve světě jsem zřejmě považován za extrémistu, proto mi přišlo lepší své názory vyventilovat maximálně tak v hospodě u piva mezi lidmi, o kterých vím, že přemýšlejí podobně, abych náhodou někde nedostal přes držku. Můj extremismus je totiž vyloženě pacifistické povahy a to se již tolik nenosí. To, co mě přimělo po dlouhé době zase něco sepsat, je nedávné veřejné pálení náboženských knih a následná reakce. Všimněte si prosím, že návodně nepíši, o jakou knihu se jednalo, ač to všichni víte.

Přišlo mi zcela samozřejmé, že v mé části světa se veřejné pálení knih odsuzuje či přinejlepším netoleruje. A je úplně jedno, jestli v těch knihách jsou spisy Marxe, Lenina, nebo třeba Bible. Není to zase až tak dávno, kdy jistí hnědě oblečení pánové pálili německé filosofy a ruské klasiky, svět nad tím mávnul rukou a jaký to mělo progres, si všichni pamatujeme. Už jen klasické "nejsme jako oni" ve mně zvedá vlnu odporu k této primitivní formě protestu. Leč před pár dny se podobné veřejné pálení stalo i u nás a to za všeobecného souhlasu široké veřejnosti a minimálního odporu ze strany politiků (myšleno těch vrcholných). Ono dnes obhajovat cokoliv, co by se jen náznakem mohlo týkat uprchlíků či islámu, se nenosí a vůbec nezáleží na principu, pokud by to mělo stát politické body.

Pokud se podívám na záběry z takových akcí, kde se dnes odsuzuje islám, vyhazují uprchlíky ze země a pálí se knihy, tak vidím lidi, kteří ještě před pár roky bylo možno vidět na různých průvodech přes Duchcov, Bílinu proti nepřizpůsobivým. S tím rozdílem, že před těmi pár lety se od nich ještě dokázali různé politické entity rázně distancovat, zatímco dnes jim veřejně tleskají a vystupují na pódiu vedle nich a živí strach masy lidí z něčeho, co reálně ani neexistuje, rozhodně ne u nás. Díky tomu vznikají různé pseudovojenské skupinky připravující se na partizánskou válku s muslimem v lese až má člověk strach zajít si opálený po dovolené do lesa na houby, aby ho náhodou v zápalu tréninku nezastřelili. Opět se vrátím do minulosti nedaleké, kdy v Sudetech cvičili podobné hnědě oblečené skupinky.

Když jezdím do práce, tak na mě poslední dobou okolo dálnice vykukují bilboardy s textem Kdo má větší podporu než Miloš Zeman? Nevím, jestli jde o nějaký virál či předčasnou politickou kampaň za znovuzvolení nějakého přestárlého opilce, ale dost často mě napadá jedno jméno. Merkelová. Jistě, tahle dáma u nás a v dalších zemích tak nenáviděná, má v Německu stále podporu přes šedesát procent obyvatelstva, což je s přehledem víc, než Miloš Zeman. A to i přes to, že Německo na své území víc jak milion uprchlíků. Podtrhuji na své území, nikoliv na naše, odkud uprchlíci historicky vždy odcházeli, ať již před válkou, po válce, v roce 1969, nebo i dnes, i když bychom je tu "rádi" udrželi.... To ovšem našinci nezabrání vtom, aby do toho Němcům kafral, jak to dělají špatně a ohrožují tím naší suverenitu.

Žijeme ve zvláštní době, kdy největší geopolitické ohrožení za několik posledních let máme za humny a řešíme to pouhým uvalením hospodářských sankcí, zatímco ze zástupů zoufalých lidí děláme okamžitě teroristy a vyháníme je zpátky do pekla. Ano, tady zcela určitě existuje relevantní poznámka o zemi původu a důvodech migrace, také nepatřím k těm, kteří tvrdí otevřete brány všemu a všem. Na druhou stranu do toho pytle se dnes hází úplně všechno a všichni a lidé ovlivnění černobílým viděním světa toho zneužívají ve svůj prospěch snažíce si na tom postavit politickou kariéru. A získávat hlasy pálením knih, ukazováním polonahých modelek a zakládáním fašistických bojůvek pořádajících prý i akce pro děti, to je vrchol primitivismu. A pokud si náhodou někdo dovolí proti tomu postavit, je označen za vlastizrádce či kolaboranta. Úplně stejně, jako se za vlastizrádce označovala německá elita, která se odvážila postavit Hitlerovi po jeho nástupu odsuzujíce pálení knih. Ono by se také stejně dobře mohlo stát, že pak zase někoho napadne, že lidi vlastně hoří taky dobře.

Autor: Milan Zborník | neděle 10.7.2016 8:49 | karma článku: 12,71 | přečteno: 413x
  • Další články autora

Milan Zborník

Hajlující Zeman?

V době svých gymnazijních let, kdy jsem pilně studoval v pivnici Pod Petřínem a v přilehlém okolí, si vzpomínám, že v rámci svých studijních aktivit jsem sledoval i Českou televizi. V tomto médiu se jednoho dne objevil záběr tehdejšího poslance Miloše Zemana jedoucího pražskou tramvají. Ze záběru bylo jasně patrné, že Miloš Zeman, chytající se horního madla, v jeden moment vymrštil svou pravici rovně do výše cca 100 stupňů a tím tak vzdal hold vůdci třetí říše Adolfu Hitlerovi. Miloš Zeman jednoduše hajloval. Dopustil se přímé podpory nacismu, fašismu a bůhví čeho ještě. Tento muž!, kterého jinak samozřejmě velmi respektuji jako morální autoritu, obdivuji jeho ladný a elegantní styl etc. Bohužel.

15.4.2015 v 10:10 | Karma: 22,76 | Přečteno: 722x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Jsem skutečným přítelem Ruska

Již z podstaty věci se považuji za přítele Ruska, alespoň té jeho racionálnější části, které je nyní v téhle zemi k čertu pomálu. Má žena je Ruska a náš syn má české i ruské občanství. Polovina naší rodiny jsou tedy Rusové, žijí v Rusku a do Čech nás jezdí navštěvovat. Máme mnoho ruských přátel, se kterými se stýkáme a máme ještě více těch českých, kteří se stýkají s námi. Já jsem Čech jak poleno a kdyby mi před pár lety někdo řekl, že budu mít syna Rusáka, tak bych se mu hlasitě vysmál. Tolik k úvodu.

31.3.2015 v 11:40 | Karma: 29,95 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Strašení Kalouskem

Po loňských volbách a vítězství současné koalice jsem se naivně domýšlel, že krom jiného konečně končí ona doba, kdy za všechno může Kalousek. Do té doby jsem měl totiž pocit, že za všechno zlé, co se mi děje, může tohle monstrum, jak se mi tehdejší opozice snažila nakukat. Teď je tehdejší opozice u moci a kdo by to byl neřekl, za všechno zlé zase může Kalousek...

8.8.2014 v 11:20 | Karma: 18,44 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Putin je kriminálník. 5 let natvrdo!

Věděli jste, že v Rusku platí zákon, podle kterého tomu, kdo zpochybňuje územní celistvost Ruské federace, hrozí až 5 let natvrdo?

9.5.2014 v 21:18 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Biľak byl zlej chlap a teď umřel

Moc dobře vím, že tímto textem se pouštím na velmi tenký led, za který mně mnozí budou slušně řečeno dehonestovat. Nicméně já jsem toho názoru, že politická korektnost ničí charakter a budu se tedy vyjadřovat, jak mi zobák narostl.

6.2.2014 v 16:52 | Karma: 17,75 | Přečteno: 540x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:29

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2076x
Třicetiletý optimista, který je šťastný a spokojený a tím demoralizuje své okolí.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám