Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prvovolič není ovce! Naštěstí...

Jaký je rozdíl mezi hlasem dvacetiletého prvovoliče a osmdesátiletého důchodce z Vysočiny? Není žádný. Tak proč se nás nyní někdo snaží přesvědčit o opaku?

Před volbami se mnozí zaklínali inteligencí voličů, že volič není hloupý a umí rozhodnout správně. Samozřejmě, že správně znamená tak, jak se to hodí do krámu jednotlivým stranám. Nicméně po volbách, jak již tomu bývá zvykem, ta strana, která prohrála, začíná o inteligenci voličů pochybovat. Asi tak inteligentní nebudou, když nás nechali prohrát. Skupina, o jejíž inteligenci se nyní pochybuje nejvíce, jsou mladí lidé a prvovoliči. Kvůli nim prý levice tyhle volby projela.

 Nejen zde na blogu, ale i někteří politici se vyjadřují o údajném zmanipulování mladých voličů. Mediální masáž jim údajně vymyla mozky a oni tak šli hodit hlas TOP 09nebo VV. A teď to máte, budete platit školný a nechají vás chcípnout hlady! Mladý člověk se nechal zmanipulovat a volil zlo. Téměř to někdy vyznívá, že mladí by snad ani volit neměli, protože oni přece nemohou ještě rozlišit, co je pro ně dobré a co nikoliv. Mladý volič totiž snad ani neumí číst, takže neví, co ta která strana ve svém programu opravdu nabízí….

 Zatímco ti staří, ti už zmoudřeli. Ti čtou poctivě programy všech stran, ti poctivě chodí na všechny mítinky a poslouchají, co jim vůdci chtějí sdělit, ti po večerech s dýmkou a v houpacím křesle u krbu rozmýšlejí, jak zodpovědně volit.

 Pravda je ovšem taková, že programy stran nečte téměř nikdo. Ani mladí, ani staří. Ano, věděli jsme, že ČSSD chce spokojený život pro obyčejné lidi, že chce zrušit první tři dny nemocenské a že chce zvyšovat daně a rušit poplatky ve zdravotnictví. Stejně tak jsme ale věděli, že TOP 09 chce školné, vyšší spoluúčast ve zdravotnictví, nižší podpory a více propouštění. Informace jsme měli všichni stejné, a pokud někdo chtěl, mohl si otevřít celý program té či oné strany, ale ruku na srdce, kolik z nás to opravdu udělalo a přečetlo si poctivě programy všech stran? Já ne, nečetl jsem třeba ani komunisty. Má tedy můj hlas menší cenu, protože jsem byl de facto neinformovaný? Podléhal jsem stejné mediální masáži jako všichni. Pokud teď někdo něco svádí na mediální manipulaci, měl by si uvědomit, že nejvíce manipulovat se snažila ČSSD. Objednala si americkou agenturu, aby nalákala co nejvíce voličů, celá republika byla oranžová, noviny plné Paroubka.

 Mluvit teď o nezodpovědnosti mladých voličů je ze strany poražených kudla do vlastních zad. Byla to právě ČSSD, která cílovala nezodpovědného voliče, neschopného vlastního rozhodování. Slibovala hory doly, slibovala vůdce. My se o vás postaráme… Člověk, který potřebuje vzít za ručičku, to byla cílová skupina ČSSD. Jenže lidé v téhle zemi vodit za ručičku nepotřebují a ve volbách to také jasně řekli. Přesně to vystihovalo jedno z předvolebních hesel TOP 09: „Podporu, nebo práci?“ Vybrali jsme si práci.

 

Svádět neúspěch levice na mladé lidi je naprosto v pořádku. Mladí opravdu ve valné většině volili pravici. Říkat ale při tom, že mladí jsou nezodpovědní a byli zmanipulováni, to je mírně řečeno prasárna. Hlas prvovoliče má stejnou váhu jako hlas kohokoliv jiného a to nejen na papíře. Mladí lidé se rozhodovali stejně zodpovědně, jako všichni ostatní. A díky jim za to.  

Autor: Milan Zborník | čtvrtek 10.6.2010 11:33 | karma článku: 21,30 | přečteno: 1155x
  • Další články autora

Milan Zborník

Nepalte knihy, prosím!

Pálení knih je špatné a je úplně jedno, jakým důvodem to ospravedlníte. Pálení knih také může motivovat lidi k tomu, aby pálili i něco jiného, jak už z historie víme...

10.7.2016 v 8:49 | Karma: 12,71 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politika

Milan Zborník

Hajlující Zeman?

V době svých gymnazijních let, kdy jsem pilně studoval v pivnici Pod Petřínem a v přilehlém okolí, si vzpomínám, že v rámci svých studijních aktivit jsem sledoval i Českou televizi. V tomto médiu se jednoho dne objevil záběr tehdejšího poslance Miloše Zemana jedoucího pražskou tramvají. Ze záběru bylo jasně patrné, že Miloš Zeman, chytající se horního madla, v jeden moment vymrštil svou pravici rovně do výše cca 100 stupňů a tím tak vzdal hold vůdci třetí říše Adolfu Hitlerovi. Miloš Zeman jednoduše hajloval. Dopustil se přímé podpory nacismu, fašismu a bůhví čeho ještě. Tento muž!, kterého jinak samozřejmě velmi respektuji jako morální autoritu, obdivuji jeho ladný a elegantní styl etc. Bohužel.

15.4.2015 v 10:10 | Karma: 22,76 | Přečteno: 723x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Jsem skutečným přítelem Ruska

Již z podstaty věci se považuji za přítele Ruska, alespoň té jeho racionálnější části, které je nyní v téhle zemi k čertu pomálu. Má žena je Ruska a náš syn má české i ruské občanství. Polovina naší rodiny jsou tedy Rusové, žijí v Rusku a do Čech nás jezdí navštěvovat. Máme mnoho ruských přátel, se kterými se stýkáme a máme ještě více těch českých, kteří se stýkají s námi. Já jsem Čech jak poleno a kdyby mi před pár lety někdo řekl, že budu mít syna Rusáka, tak bych se mu hlasitě vysmál. Tolik k úvodu.

31.3.2015 v 11:40 | Karma: 29,95 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Strašení Kalouskem

Po loňských volbách a vítězství současné koalice jsem se naivně domýšlel, že krom jiného konečně končí ona doba, kdy za všechno může Kalousek. Do té doby jsem měl totiž pocit, že za všechno zlé, co se mi děje, může tohle monstrum, jak se mi tehdejší opozice snažila nakukat. Teď je tehdejší opozice u moci a kdo by to byl neřekl, za všechno zlé zase může Kalousek...

8.8.2014 v 11:20 | Karma: 18,44 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Putin je kriminálník. 5 let natvrdo!

Věděli jste, že v Rusku platí zákon, podle kterého tomu, kdo zpochybňuje územní celistvost Ruské federace, hrozí až 5 let natvrdo?

9.5.2014 v 21:18 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Pomalý návrat žen do práce po dětech? Je čas více zapojit otce, říkají experti

16. června 2024  20:20

Česko patří mezi země s nejpomalejším návratem rodičů po rodičovské do práce v celé Evropské unii....

Dělníci se zasekli v tubusu elektrárny. Ven je dostali až hasiči

16. června 2024  20:12

Hasiči v neděli několik hodin zachraňovali čtyři dělníky z převráceného vozíku v tubusu...

Rusku může globální oteplení pomoci, proto šíří klimatické lži, říká sociolog

16. června 2024

Premium Globální oteplování není. Za klimatickou krizi nemůže člověk, ale mimozemšťané. Jde o světové a...

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2076x
Třicetiletý optimista, který je šťastný a spokojený a tím demoralizuje své okolí.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám