Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Právo na život

Představte si, že vám někdo dá do ruky nůž, ukáže na člověka spoutaného a ležícího na zemi a řekne: podřízni tu svini! Vy víte, že ten na zemi zabil něčí rodinu, děti, či přátele. A taky víte, že ten zásah do srdce či krční tepny by byl pro něj mnohem milosrdnější než to, co on sám udělal svým obětem. Jak se zachováte?

A teď jiný případ. Ten samý člověk, ten samý příběh. Akorát prostředí se změní v celu smrti někde v Texasu a místo nože dostanete do ruky tlačítko spouštějící injekce vedoucí do žil odsouzenému. Vůbec na něj nevidíte. Co teď uděláte?

A do třetice: sedíte v porotě a váš hlas je ten, který rozhodne o trestu pro dotyčného vraha. 

Mohl bych pokračovat s dalšími a dalšími možnostmi, jak se jeden člověk může stát přímo či nepřímo zodpovědným za smrt jiného člověka. Nenamlouvejme si, že zodpovědnost v porotě je jiná než zodpovědnost imaginárního popravčího s nožem. A teď se sami sebe zeptejte: Byl bych já schopen zabít člověka? A byl bych ho schopen zabít v moment, kdy se mu koukám do očí? A je jedno, jestli víte, že je to masový vrach či zrádce. Dokázali by jste to?

Většina debat o trestu smrti se zabývá zejména jeho konečností a neodvolatelností. Jak je jednou vykonán, není návratu. Je dostatečně odstrašující? Lze tolerovat případnou chybu, kterou později již nelze napravit? Není poprava taky jen vražda? 

Podíváme-li se do historie i součastnosti, tak ve jménu zákona zemřeli lidé, co si to bezesporu zasloužili, ale zemřeli i lidé, co nezasloužili. Co na tom, že později bylo mnoho případů prohlášeno za justiční vraždu, mrtvým to již nepomůže. A pak je tu spousta lidí, co žijí a smrt by si zasloužili, tedy alespoň z našeho pohledu.... A jsme u toho. Čí pohled je ten správný? Náš, protože přijímáme kulturu a zvyky, o kterých předpokládáme, že jsou ty pravé? Nebo jejich, kteří své činy konali a konají také s jistým záměrem a věří v jejich správnost? A nechytejte mě prosím za slovo a nedosazujte si za tuto větu extrémní případy masových vrahů, co zabíjeli jen pro potěchu. V Číně naopak popravují denně lidi, kteří by u nás dostali sotva podmínku a přes to se jedná z čínské strany o ten správný pohled.

Pokud tedy dnes má v České republice trest smrti podporu až u sedmdesáti procent obyvatelstva, ať se každý z těch sedmdesáti procent zeptá, zda-li on sám by dokázal být katem a zda-li by se dokázal své oběti podívat do očí, než jí zbaví života a ochrání tak společnost od zrůdy. Protože schvalováním trestu smrti se i my vlastně takovým katem stáváme a mám-li svůj názor, měl bych mu umět dostát a ž do konečných důsledků. Věřím, že mít před sebou Hitlera, Stalina či někoho jiného z muzea zla, tak mnohý z nás si řekne: Dejte mi tu kudlu, já mu nejdřív vydloubnu oči, vyříznu jazyk a pak ho zabodnu jako prase. Jenže historie se neskládá jen z těchto zrůd bohužel zrovna tyto zrůdy se spravedlnosti nedočkaly. Svého kata by si našlo spousta lidí, ale být katem někomu, ke komu ve skutečnosti žádnou zášť necítím, to je to, oč tu běží. V souhlasu s trestem smrti by měla být započítána i možnost, že volba vykonavatele padne i na mě. V moment, kdy se takových katů u nás najde nadpoloviční většina, pak se můžem bavit o znovuzavedení trestu smrti. Ale v moment, kdy jeden z těchto katů odmítne vykonat to, k čemu se zavázal, ztrácí tento trest smysl. Souhlas s trestem smrti bez domyšlení všech důsledků je dle mého názoru velmi pokrytecký.

Autor: Milan Zborník | čtvrtek 17.7.2008 10:05 | karma článku: 12,04 | přečteno: 988x
  • Další články autora

Milan Zborník

Nepalte knihy, prosím!

Pálení knih je špatné a je úplně jedno, jakým důvodem to ospravedlníte. Pálení knih také může motivovat lidi k tomu, aby pálili i něco jiného, jak už z historie víme...

10.7.2016 v 8:49 | Karma: 12,71 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politika

Milan Zborník

Hajlující Zeman?

V době svých gymnazijních let, kdy jsem pilně studoval v pivnici Pod Petřínem a v přilehlém okolí, si vzpomínám, že v rámci svých studijních aktivit jsem sledoval i Českou televizi. V tomto médiu se jednoho dne objevil záběr tehdejšího poslance Miloše Zemana jedoucího pražskou tramvají. Ze záběru bylo jasně patrné, že Miloš Zeman, chytající se horního madla, v jeden moment vymrštil svou pravici rovně do výše cca 100 stupňů a tím tak vzdal hold vůdci třetí říše Adolfu Hitlerovi. Miloš Zeman jednoduše hajloval. Dopustil se přímé podpory nacismu, fašismu a bůhví čeho ještě. Tento muž!, kterého jinak samozřejmě velmi respektuji jako morální autoritu, obdivuji jeho ladný a elegantní styl etc. Bohužel.

15.4.2015 v 10:10 | Karma: 22,76 | Přečteno: 723x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Jsem skutečným přítelem Ruska

Již z podstaty věci se považuji za přítele Ruska, alespoň té jeho racionálnější části, které je nyní v téhle zemi k čertu pomálu. Má žena je Ruska a náš syn má české i ruské občanství. Polovina naší rodiny jsou tedy Rusové, žijí v Rusku a do Čech nás jezdí navštěvovat. Máme mnoho ruských přátel, se kterými se stýkáme a máme ještě více těch českých, kteří se stýkají s námi. Já jsem Čech jak poleno a kdyby mi před pár lety někdo řekl, že budu mít syna Rusáka, tak bych se mu hlasitě vysmál. Tolik k úvodu.

31.3.2015 v 11:40 | Karma: 29,95 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Strašení Kalouskem

Po loňských volbách a vítězství současné koalice jsem se naivně domýšlel, že krom jiného konečně končí ona doba, kdy za všechno může Kalousek. Do té doby jsem měl totiž pocit, že za všechno zlé, co se mi děje, může tohle monstrum, jak se mi tehdejší opozice snažila nakukat. Teď je tehdejší opozice u moci a kdo by to byl neřekl, za všechno zlé zase může Kalousek...

8.8.2014 v 11:20 | Karma: 18,44 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Putin je kriminálník. 5 let natvrdo!

Věděli jste, že v Rusku platí zákon, podle kterého tomu, kdo zpochybňuje územní celistvost Ruské federace, hrozí až 5 let natvrdo?

9.5.2014 v 21:18 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Německá policie odvezla migranty do Polska, Varšava žádá vysvětlení

17. června 2024

Varšava chce po Berlínu vysvětlení poté, co německá policie převezla skupinu pěti migrantů na...

Nečistý boj o trampské kempy na Kokořínsku: úřad tajně uzavřel dohodu

17. června 2024

Premium České vědecké kapacity se zastaly existence nelegálních trampských tábořišť v CHKO Kokořínsko. Nyní...

Na ochranu sportovců v Česku nikdo nedohlíží, říká zakladatelka iniciativy

17. června 2024  19:48

V zahraničí dohlíží na bezpečnost sportovců tzv. Safeguarding Officeři. Chrání je před obtěžováním...

Putinova vzdálená neteř se stala náměstkyní na obraně, její manžel ministrem

17. června 2024  19:46

Ruský diktátor Vladimir Putin vyměnil několik náměstků ministra obrany a na jednu z těchto pozic...

Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama
Agáta Hanychová: Nikdy jsem na nikoho nespoléhala. Sebe i svoje děti uživím sama

Zdá se, že se Agáta s ničím nemaže. Na první pohled ji nerozhodí žádný hejt, ani bývalí partneři, se kterými se dlouho soudila o rozložení péče o...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2076x
Třicetiletý optimista, který je šťastný a spokojený a tím demoralizuje své okolí.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám