Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MJ

chudacek.blbecek

17. 7. 2008 15:07
70%?

Pro nedostatek místa do nového příspěvku - velice zajímavý a podnětný článek, děkuji :-)

0 0
možnosti
MJ

chudacek.blbecek

17. 7. 2008 15:06
70%?

Jak je to s těmi 70%? Odkud je tento údaj, prosím? Protože se musím přiznat, že mě děsí, ale nijak nepřekvapuje. G. K. Chesterton v jedné ze svých Povídek otce Browna nastínil velice dobře lidskou krvelačnost a samospravedlivost. V povídce šlo o vraha, který páchal své činy z hamižnosti. Když otec Brown vraha odhalil, hovořil s tamější společností, která se shodla na tom, že vrah by měl být potrestán a to trestem smrti. Přičemž ten, kdo by tento trest smrti vykonal, by neměl být viněn z vraždy, jednal by totiž v rámci spravedlnosti. Nakonec se ukázalo, že tento vrah z hamižnosti byl ve skutečnosti poslední obětí a byl zavražděn synem své vlastní oběti (doufám, že to není matoucí). Díky čemuž zůstala poslední vražda nepotrestána (jelikož byla podle společnosti spravedlivá). Touto povídkou se klasik jasně vyslovil proti trestu smrti. Shoda společnosti nikdy nesmí stát nad zákony, které mají tuto společnost vést. 

0 0
možnosti
MV

phoebe79

17. 7. 2008 12:53
karma

Hezký článek děkuji a karma. Také mne děsí, kolik lidí je pro trest smrti, smozřejmě, kdyby se dalo 100% prokázat ,že by byli popravovány zrůdy typu vraždících pedofilů,  možná.........ale každému musí být jasné, že to nejde, a že se toho kolikrát zneužilo, chtěla bych vidět ty zastánce trestů smrti, kdyby byli oni obviněni neprávem, jestli by tedi byli ochotni svůj život obětovat pro jejich "dobro" věci????????????

0 0
možnosti
IH

misaviki

17. 7. 2008 11:12
Souhlas

Děkuji za hezký článek. Docela mě děsí, kolik lidí je pro trest smrti. Když někde řeknu, že sem proti, každý na mě začne strašně útočit a vztekat se a nakonec uhodí nejsilnějším argumentem - co kdyby ti někdo zabil dítě, taky by si chtěla trest smrti pro vraha. Ano, chtěla, a možná bych jej byla schopna i v záchvatu vzteku např. ubít. Ale, to by byla má osobní touha po pomstě, která nemá co dělat ve vyspělé civilizované zemi. Trest smrti, prováděný vlastně už jen v nevyspělých nedemokratických zemích a některých zemích USA, není nic jiného než určitá touha po pomstě obyvatel národa. V USA je to pozůstatek lynčování. V civilizované demokratické společnosti založené na svobodě nemá trest smrti co dělat, je to trest fyzický, a jako takový prostě nepřípustný. To můžeme začít sekat ruce a bičovat. Když někoho zavřete a přijde se na to po 20 letech, člověk dostane odškodnění a šanci začít znovu a aspoň trochu užít zmařený život. Ale u trestu smrti už se nenapraví nikdy nic.

0 0
možnosti
IH

misaviki

17. 7. 2008 11:15
Re: Souhlas

Také mě napadá, kolik asi trestů smrti by se vykonávalo v USA, kdyby zodpovědnost za justiční omyl byla přenesena na soudce a porotce - v ten okamžik by byli vrazi a jako takoví by měli také dostat trest smrti. A že těch případů neprávem odsouzených v USA díky jejich nedobrému systému bylo. Co se stalo s vrahy v rolích porotců, soudců a vyšetřovatelů? Obávám se, že vůbec nic.

0 0
možnosti
P

pasingr

17. 7. 2008 11:10
Zkuste

(v té představě) dát ten nůž do ruky otci zavražděného dítěte. Myslím, že by nůž ani nepotřeboval.

0 0
možnosti
JM

Hucul

17. 7. 2008 10:48
A co Vam dava duvod...

... si myslet, ze uvrhnuti do vazby je nejakym zpusobem odvolatelne? Myslite si, ze kdyz nekoho na 20 let zavrete, ale pak se zjisti, ze nepravem, nejak bude mozne mu vratit tech 20 let? Ten clovek prisel o svobodu na valnou cast sveho zivota, on tu cast zivota uz nikdy nedostane zpatky.

Stejne bychom tedy mohli argumentovat proti vezneni lidi, maji preci nezadatelne pravo nejen na zivot, ale i na svobodu. Dokazal byste nejakeho neznameho cloveka uvazat k zidli ve svem sklepe a nosit mu jednou denne jidlo a vodu? Mel byste na to zaludek? NE? Tak sup sup, uz at otevirame kriminaly, ne?

Pro mene chapave: jsem pro vezneni i trest smrti pro spolecensky nebezpecne provinilce, jen svoji paralelou ukazuji nesmyslnost argumentace autora.

A k autorove otazce: ANO, podrizla bych jako prase nekoho, kdo znasilnil a zabil maleho chlapecka nebo holcicku, ANO, nevahala bych strelit do lebky nekomu, kdo z vlastni paranoiy ci hamiznosti zabil neci matku, otce, dceru nebo syna. Oni take meli pravo zit!!

0 0
možnosti
MZ

ozzy79

17. 7. 2008 11:38
Re: A co Vam dava duvod...

V tom případě Vám gratuluji k silnému žaludku. A v případě, že by k něčemu takovému opravdu došlo, tak vám popřeji klidný spánek v případě, až se za nějakou dobu dozvíte, že odsouzený byl nevinný. A pokud jde o tu vazbu, je přeci směšné srovnávat uvalení vazby a usmrcení odsouzeného, k tomu snad ani nemá smysl se vyjadřovat.

0 0
možnosti
M

Megan666

17. 7. 2008 10:30
Tresty

S vašimi názory souhlasím. Myslím si, že kdyby v našem trestním řádu existoval jiný adekvátní trest, zastánců TS by ubylo. Za vraždu se dává v půměru 10 - 12 roků, když někdo dostane 20, je to výjimka a doživotí je taková senzace, že se propírá bulvárem. A to jsou tresty směšné. A nejedná se jen o vraždy, i za krádeže podvody a další trestné činy jsou sazby vceku nízké a nepůsobí odstrašujícím dojmem. "Tak co, dostanu dva roky a v půlce mě pustěj, pohoda jazz."

Až tady bude takový trestní řád, který bude zločiny skutečně postihovat a ne jen poskytovat delikventům pohodlný hotelový azyl, ubyde i zastánců trestu smrti.  Podle mě je to hlavně zoufalé volání po nějaké restrikci...

0 0
možnosti
JD

pedr64

17. 7. 2008 10:16
trest smrti jednoznačně ano

nechápu, proč bych se měl např. manželům Stodolovým dívat do očí.

0 0
možnosti