Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krize? Sociální stát!

Jedním z hodně častých argumentů proti současné vládě ze strany voličů levice je krize. Jen co nastoupil Topolánek, už tu máme vyšší nezaměstnanost, zavírají se fabriky, recese na obzoru. Jo to za socialistů, to nám to jen kvetlo, koruna sílila, nezaměstnanost klesala, hdp rostlo. Výdobytky sociálního státu se prý musí udržet stůj co stůj, jen díky nim krizi porazíme. Jenže právě díky snaze o "sociální stát" krize vznikla.

Vize sociálního státu je snem každého populistického politika, který ví, že díky ní se dají nachytat voličské hlasy spíše než na hlášky o volném trhu, neregulovaném nájemném apod. Sociální stát znamená zasahování politiky do pravidel trhu s jeho samoregulačními mechanismy. Máte to jako s kytkou. Roste vám pěkná zdravá kytka, ale chcete větší? Koupíte hnojivo a pohnojíte, aby vyrostla víc. Ona opravdu víc roste, ale s jídlem roste chuť a tak se stane, že kytka se přehnojí a umře. Zatímco bez hnojení by vyrostla také, ale ne tak rychle. Stejné je to s ekonomikou. Pokud jí necháte, dokáže sama sebe regulovat, poptávka nabídka se o sebe postarají samy. Pokud se ale budete snažit jí podpořit, může se stát, že vám ujede ruka a jste v háji a nastane krize.

Počátek současné krize lze nalézt za dob prezidentování pana Clintona. Ten jako demokratický prezident (často se na něj odkazují i naši socdem předáci) uvolnil zákony o hypotéčním trhu. Před tím se každá banka snažila svého klienta alespoň jakžtakž vyprofilovat, aby bylo jasné, že dotyčný bude mít na to své závazky uhradit. Clinton řekl NE. Prý se jedná o diskriminaci menšin, které doposavad hypotéčním sítem nepropadly. Nu a co se nestalo, hypotéku najednou mohl dostat každý. Sice za občas nesmylsné úroky, ale nemuseli jste dokazovat pomalu ani své jméno a hypotéku vám schválili. Nedejbože, že by ne, to se pak okamžitě vyrojil hrozen právníků, kteří by šli té ošklivé bance po krku, že vás diskriminuje. A tak se stávalo, že nezaměstnaní si kupovali krásná velká auta a obrovské baráky, zadlužovali se stále více, jedním dluhem vytloukali ten předchozí, splátky rostly, ale proč koukat do budoucna? Žijem jen jednou, tak si užijem. Krom toho každý hypotéční dealer dostával za novou smlouvu tučnou provizi a kdo by nevěřil chlapovi v kravatě, takže hypotéky se rozdávaly i před úřady práce. Takže najednou uprostřed toho rybníku rostla jedna velká bublina peněz, které defacto neexistovaly. Nu a co udělá každá banka s takovouto hypotékou? Zcela logicky se jí snaží zbavit. Několik takových hypoték zabalí do úhledného balíčku a prodá je dál. Vždyť podívejte, jaký úrok vám ti lidé zaplatí! A máte to jisté, no tak nekupte to! Takže vlastníte-li pak nějakou takovou hypotéku, vůbec neplatíte bance, která vám půjčila, ale třeba támhle Pepovi Depovi, co si jí od té banky koupil. No a kdo takové hypotéky nejčastěji kupoval? Zase banky. Většinou ty investiční, jako třeba Lehman Brothers, a nebo banky v Evropě, které americkému zboží bezmezně věří a budují si pak díky nim krásná portfolia pro své klienty, kteří jim za to opět solí prachy, i když tentokrát ne ve formě nákupu samotných hypoték. Taková banka si totiž může dovolit pro své klienty nabídnout zvýhodněný úrok na termínovaném vkladu, který přebije konkurenci. A co z toho má? No samozřejmě nové peníze, které zase dále může půjčovat....

Jenže zatímco banky vesele vydělávají a jejich klienti též, tak někde nám něco kvasí... a čím dál rychleji. Najednou se vše dostalo do bodu, kdy si již dlužník nemůže půjčit další peníze na splácení starého dluhu... a přestane splácet. A co se stane? Banka mu sebere dům. A těch domů je čím dál více.... Jsou jich stovky a tisíce.... A co s nimy má ta banka asi tak dělat? Zkusí je prodat. Jenže jich má tolik a nikdo je nechce, tak musí s cenou dolů. No a tím pádem prodává mnohem levněji, než ve skutečnosti na ně půjčila. A to je ještě šťastná, protože to prodá. Když neprodá, tak co? No musí se o dům starat, aby nespadl na hlavu. A další peníze.... A ty krásné hypotéční balíčky najednou nemají žádnou cenu, protože je nikdo z druhé strany nesplácí. Vlastně už to nejsou hypotéky, ale bezcené kusy cihel, které nikdo nechce. Tímhle se najednou ztratila ohromná kupa peněz.

První, koho se to dotklo, byly velké americké pojišťovny a hypotéční banky. Aby nepadly, stát do nich musí lít ohromné peníze. ale to nepomáhá. Banky si nevěří, nepůjčují si peníze mezi sebou. Spousta jich krachuje. A také končí firmy, kterým tyto banky již nepůjčí. Spousta lidí nemá práci a ani peníze, tudíž si nemohou nakoupit auta či telefony, na které byli zvyklí. A krachují další firmy, od kterých si nikdo nic nekoupí. A banky stále nepůjčují, protože vlivem předchozích událostí se bojí, že jejich peníze někde nenávratně zmizí. Když se nad tím zamyslíte, tak to všechno má vcelku logiku a není to až tak složité pochopit. Ano, píši to velmi stručně, to ale aby to pochopili i ti lidé, kteří si stále myslí, že vše vyřeší jen třináctý důchod, zrušení poplatků a vyšší dávky pro všechny. Jenže tímhle to právě vzniklo. Snahou dát všechno všem. Mohl bych psát o dalších důsledcích, co z toho vyplívají, ale to je již notoricky známé. Vím, že přesvědčené zastánce sociálního státu tímhle ovlivnit nelze a oni si najdou své argumenty pro jeho zachování a nakonec to vše svedou na kapitalismus. Já na nikoho nic házet nechci, jen ukazuji, jak se věci mají a pokud to někomu pomůže pochopit kořeny toho, o čem se teď v novinách každý den píše, budu rád. Další dluhy nic nevyřeší a ač si jinak pana profesora Švejnara vážím, nemohu souhlasit s jeho teorií krátkodobého dluhu, protože splácet dluhy jsme neuměli ani v dobách růstu, tak jak jsme si jistí, že je budem splácet v dobách recese?

Velká bublina již vyplavala na povrch a za velké detonace praskla. Hladina rybníčku o pár decimetrů klesla, ale bude se dál dopouštět, teď jde o to, zda-li rychle či pomalu a taky aby dole nevznikaly další bubliny. Ekonomika si se vším poradí sama, zotaví se, vlády by teď měly spíše než o vydávání nových peněz přemýšlet o tom, jak vrátit lidem důvěru, že koupání v tomto rybníčku je bezpečné a není se čeho bát. A to nebude tím, že si budem hrát na Jánošíky a budem dělat další dluhy. Protože tu první bublinu udělali lidé a podívejte se, jak to dopadlo. Co terpve, když tu bublinu začnou dělat vlády.... 

Autor: Milan Zborník | pondělí 23.3.2009 12:44 | karma článku: 33,24 | přečteno: 1713x
  • Další články autora

Milan Zborník

Nepalte knihy, prosím!

Pálení knih je špatné a je úplně jedno, jakým důvodem to ospravedlníte. Pálení knih také může motivovat lidi k tomu, aby pálili i něco jiného, jak už z historie víme...

10.7.2016 v 8:49 | Karma: 12,71 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politika

Milan Zborník

Hajlující Zeman?

V době svých gymnazijních let, kdy jsem pilně studoval v pivnici Pod Petřínem a v přilehlém okolí, si vzpomínám, že v rámci svých studijních aktivit jsem sledoval i Českou televizi. V tomto médiu se jednoho dne objevil záběr tehdejšího poslance Miloše Zemana jedoucího pražskou tramvají. Ze záběru bylo jasně patrné, že Miloš Zeman, chytající se horního madla, v jeden moment vymrštil svou pravici rovně do výše cca 100 stupňů a tím tak vzdal hold vůdci třetí říše Adolfu Hitlerovi. Miloš Zeman jednoduše hajloval. Dopustil se přímé podpory nacismu, fašismu a bůhví čeho ještě. Tento muž!, kterého jinak samozřejmě velmi respektuji jako morální autoritu, obdivuji jeho ladný a elegantní styl etc. Bohužel.

15.4.2015 v 10:10 | Karma: 22,76 | Přečteno: 723x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Jsem skutečným přítelem Ruska

Již z podstaty věci se považuji za přítele Ruska, alespoň té jeho racionálnější části, které je nyní v téhle zemi k čertu pomálu. Má žena je Ruska a náš syn má české i ruské občanství. Polovina naší rodiny jsou tedy Rusové, žijí v Rusku a do Čech nás jezdí navštěvovat. Máme mnoho ruských přátel, se kterými se stýkáme a máme ještě více těch českých, kteří se stýkají s námi. Já jsem Čech jak poleno a kdyby mi před pár lety někdo řekl, že budu mít syna Rusáka, tak bych se mu hlasitě vysmál. Tolik k úvodu.

31.3.2015 v 11:40 | Karma: 29,95 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Strašení Kalouskem

Po loňských volbách a vítězství současné koalice jsem se naivně domýšlel, že krom jiného konečně končí ona doba, kdy za všechno může Kalousek. Do té doby jsem měl totiž pocit, že za všechno zlé, co se mi děje, může tohle monstrum, jak se mi tehdejší opozice snažila nakukat. Teď je tehdejší opozice u moci a kdo by to byl neřekl, za všechno zlé zase může Kalousek...

8.8.2014 v 11:20 | Karma: 18,44 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Putin je kriminálník. 5 let natvrdo!

Věděli jste, že v Rusku platí zákon, podle kterého tomu, kdo zpochybňuje územní celistvost Ruské federace, hrozí až 5 let natvrdo?

9.5.2014 v 21:18 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2076x
Třicetiletý optimista, který je šťastný a spokojený a tím demoralizuje své okolí.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám