Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Přicházející éra „politického metaverza“

Moderní technologie, jako digitální dvojčata či umělá inteligence, se stanou stavebními kameny zcela nového konceptu politického metaverza, které vytvoří rozhraní mezi skutečným a virtuálním světem, přinášející nebývalé možnosti. 

Jeho síla i velikost budou větší než součet jeho jednotlivých částí a jeho dosah bude takový, že již velmi brzo kompletně změní způsob, jakým pohlížíme na demokracii a správu věcí veřejných.

Politické metaverzum vyvolá revoluci nejen v tom, jakým způsobem budeme v budoucnu řešit politiku, ale také otevře cestu k novým možnostem, jak vytvářet hodnoty. Politické metaverzum již brzy umožní občanům modelovat, prototypovat a testovat desítky, stovky, nebo dokonce miliony virtuálních politických návrhů v reálném čase a prostředí, které plně respektuje zákony států. A to před tím, než vůbec dojde k jakémukoliv zapojení hmotných a lidských zdrojů do realizace zvolené politiky. Politické metaverzum zahájí novou éru řešení reálných problémů digitálně. Skutečný politický svět je chaotický, hlučný a někdy těžko pochopitelný. Myšlenkou politického metaverza bude vytvořit uchopitelnější spojení mezi skutečným a virtuálním světem, poněvadž virtuální svět bude mnohem jednodušší a pracovat s ním bude navíc mnohem levnější.

Ačkoli lze politické metaverzum popsat jako jediný, všezahrnující digitální svět, tak bude ve třech odlišných sektorech:
- politické metaverzum;
- ideologické metaverzum,
- občanské metaverzum.

Každý s jinou rychlostí vlastního vývoje. Efektivní využívání zdrojů, ke kterému vede nasazení politického metaverza, může zvýšit konkurenceschopnost daného státu a současně vést rozvoj státu směrem k plnění cílů v oblasti udržitelnosti, odolnosti, dekarbonizace a dematerializace, jejichž plnění bude mít rozhodující význam pro další blaho lidstva.

Politické metaverzum nabídne svým aktérům interaktivní reprezentace a simulace skutečného světa v reálném čase. V dějinách politiky představí zcela novou kapitolu. Klíčovým prvkem metaverza bude tzv. imerzivnost - vhledový hluboký „ponor". Politické metaverzum bude v mnoha směrech představovat další krok na již desítky let trvající cestě k digitalizaci politiky a správy věcí veřejných. Politika 4.0, bude klást důraz na integraci fyzických, datově řízených a autonomních systémů pro občanská rozhodnutí a na jejich účasti do klíčových procesů za účelem zvýšení rychlosti a agility.

Ze všech klíčových technologií, na kterých bude politické metaverzum postaveno budou digitální dvojčata. Digitální dvojče je virtuální model, který je vytvořen tak, aby přesně zrcadlil objekt existující v reálném světě. Digitální dvojče obsahuje veškeré informace o fyzickém objektu během celého jeho životního cyklu. Ve skutečnosti mohou digitální dvojčata simulovat dané objekty tak přesně, že je dokážou napodobovat v každém jejich aspektu, jako by byly skutečné. Spojením digitálních dvojčat v jednolitém prostředí budou občané schopni vytvořit to, co se bude považovat za opěrnou strukturu politického metaverza. Spolupráce mezi občany vytvořenými digitálními dvojčaty a simulovanými prostředími bude tzv. „internetem dvojčat". Vzájemné propojení desítek digitálních dvojčat dá občanům možnost simulovat složité vztahy mezi různými objekty, a tím překlenout propast mezi digitálním a fyzickým a vytvořit nové politické metaverzum procesů.

Politické metaverzum zcela přeformuje i celosvětovou politiku a ekonomiku, stejně jako to před pár desítkami let udělal internet. Podobě jako on kompletně změní každodenní zkušenost lidí po celém světě. Politické metaverzum bude mít zásadní dopad na to, jak budeme zažívat kontakt s fyzickým prostředím, jak budeme volit a také, jaký dopad budou mít naše činnosti na životní prostředí. Také správa věcí veřejných je producentem emisí skleníkových plynů a odpadu. Cestou, jak toto změnit, je pokusit se co nejvíce zefektivnit politické procesy.

Politické metaverzum podnítí přechod k novým politickým, ideologickým a občanským modelům, které nahradí dosavadní. Digitální dvojčata budou mít velký potenciál podporovat kvalifikovaná a rychlá rozhodování v reálném světě, která povedou k další optimalizaci procesů, a tím i ke snižování nákladů. Tyto zjednodušené procesy, spolu s možností jejich průběžného vylepšování na základě okamžité zpětné vazby, budou klíčem k dalším výrazným úsporám energií a zdrojů. Potenciál politického metaverza pomoci lidem vyřešit problémy související s udržitelností bude velký. Výhody politiky z domova výrazně omezí cestování, což se projeví snížením uhlíkové stopy. Díky úspoře času, která se získá eliminací dopravy z a do "sněmování" lze vyřídit větší agendu. Domácí prostředí a klid na politiku bude také vyhovovat mnohem více než pobyt v často přelidněných kongresových sálech a zasedacích místnostech. Ty zase nebude třeba naplno vytápět či klimatizovat a svítit v nich.

Politické metaversum bude přirozený další krok v politicko-ekonomickém systému. Jste připraveni?

 

Čtěte na podobné téma:

Jak moderní trendy změní politiku? Digitální projektování programů a správy věcí veřejných (27.5.2023)

Harari: Umělá inteligence a budoucnost lidstva (11.7.2023)

Autor: Josef Zbořil | pondělí 15.1.2024 6:00 | karma článku: 5,66 | přečteno: 168x
  • Další články autora

Josef Zbořil

Poruchy imunitního systému státu: voják Otakar Foltýn, ex-policista a „kat“ Martin Foltýn

Voják Otakar Foltýn, pověřený „strategickou komunikací“, začíná sice díky svým výrokům bavit jako Jakeš, ale jeho bratr ex-policista Martin se bavil vydíráním, žhářstvím a násilnostmi vedoucími až k ubití Vietnamce. Dnes je katem.

26.6.2024 v 19:28 | Karma: 8,24 | Přečteno: 90x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

PSYOPS pro posílení důvěry vlády jako součást při zadržení podezřelého z terorismu

Prezentace zadržení podezřelého z teroristického útoku bývá využita jako součást psychologických operací (PSYOPS) vlády.Podívejme se na obecné způsoby,jak funguje,přičemž PSYOPS může být hypoteticky až 100% komunikovaného příběhu.

9.6.2024 v 19:14 | Karma: 11,49 | Přečteno: 211x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

Bude do sportu zaveden pojem „smíšený jednotlivec“?

V týmových sportech existují „smíšená družstva“ složená z mužů a žen. Jelikož dochází ke změnám pohlaví, což způsobuje minimálně rozpaky nad férovostí, tak řešením by byla v jednotlivcích obdoba jako „smíšený jednotlivec“.

6.6.2024 v 20:11 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Miniblogy

Josef Zbořil

Segregace černých… „česko-sodních“ humorů „pseudo-nacisty“ Filipa Turka

Konkurence Turka má právo na svobodu slova a vykreslovat jej pro své zájmy zisků mocenských pozic jako „pseudo-nacistu“, stejně jako on má právo na „humory“ jako z pořadu ČT Česká soda s hitlerovsko-nacistickými přirovnáními.

6.6.2024 v 19:03 | Karma: 25,81 | Přečteno: 1216x | Diskuse| Politika

Josef Zbořil

Po lžích k Turkovi: Danuše Nerudová výkonným marketingem pro Filipa Turka

Tři reflexe z debaty z 3.6.2024 mezi lídry kandidátek do evropského parlamentu Filipem Turkem (Přísaha a Motoristé) a prof. Ing. Danuší Nerudovou, Ph.D. (Starostové a osobnosti pro Evropu).

4.6.2024 v 17:46 | Karma: 32,28 | Přečteno: 1336x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Muž přišel kvůli polibku skoro o nos. Útočník ho sekl samurajským mečem

26. června 2024  20:14

Americká policie zadržela jednoho muže kvůli neobvyklému útoku. Šestatřicetiletý Peter Michael...

Vláda navrhuje zvýšení měsíčního poplatku České televizi na 150 korun

26. června 2024  5:53,  aktualizováno  20:05

Vláda schválila návrh na zvýšení měsíčních poplatků veřejnoprávním médiím. Zatímco u České televize...

GLOSA: Tektonické desky politiky v pohybu. Ale kdo riskne koalice stran?

26. června 2024

Premium Co je moc, to je moc, celá koza v polívce, to je o nemoc. To říkávaly naše babičky, když něco fakt...

V kolumbijském Medellínu spadla kabina lanovky. Jeden člověk zemřel

26. června 2024  19:42

Při pádu lanovky ve druhém největším kolumbijském městě Medellín zemřel ve středu nejméně jeden...

Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA
Rozdáváme dětský opalovací krém ZDARMA

S přicházejícím létem je nutné myslet na ochranu pokožky, zejména u dětí. Přihlaste se do testování a vyzkoušejte dětský opalovací krém Cool Kids...

  • Počet článků 290
  • Celková karma 15,94
  • Průměrná čtenost 1719x
Ing. Josef Zbořil, Ph.D. (1979, Prostějov) je moravský technický manažer v železničním průmyslu, bývalý olomoucký krajský předseda a lídr Strany svobodných občanů (2012-2015), překladatel a autor americko-izraelského Gatestone Institute (2015-2022), zakladatel občanského hnutí ESG participace KYBER-OBČANÉ a představitel kybernetického občanského humanismu. Popularizuje odkaz osvětových uměleckých snah z přelomu 19. a 20. století českého loutkářství s heslem "Vychovávej loutkou, ne loutky".