27% nárůst oblíbenosti ODS na Facebooku za 11 dní - zděšením

Nečekané odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila, který byl vnímán jako „ta (nej)lepší část“ současné vlády a také samotné ODS, vyvolalo řadu reakcí veřejnosti v médiích. Jednou, zatím nezmiňovanou, reakcí, je i rekordně velký nárazový nárůst oblíbenosti na facebookovém profilu ODS, který za 11 dnů dosáhl 27,3%.

Tématu oblíbenosti politických stran na Facebooku se věnuji rok a půl a napsal jsem na toto téma 5 článků z nichž posledním byl - Změna oblíbenosti politických stran na Facebooku - únor 2011/2012. Za celou tu dobu jsem nezaznamenal tak náhlou změnu oblíbenosti, která tak překonala i veškeré hodnoty oblíbenosti na facebookových profilech vládních a opozičních stran během vládních krizí nebo nárůstu oblíbenosti Pirátů během protestů proti ACTA začátkem tohoto roku. Následující obrázky popisují oblíbenosti pro jednotlivé politické strany v termínech únor 2011/srpen 2011/únor 2012/24.6.2012 nebo 5.7.2012 (u LIDEM a NS-LEV21 pouze poslední termín) – blíže je graf a metodika popsána v dřívějších článcích.

Toto zvýšení zájmu o ODS není z důvodu vyjádření podpory, ke které uživatel Facebooku kontinuálně došel nebo nárazovou marketingovou reklamní akcí, ale podle četných komentářů z důvodu „zděšení“ co se to stalo a vyjádření, že toto byla ta poslední kapka tolerance pro podporu ODS v dalších volbách - viz. vybrané citáty z profilu facebooku ODS:

Petr Langer: Gratuluji: Po odvolání ministra Pospíšila, jsem po 12 letech přestal volit ODS. Důdody odvolání jsou absolutně nedůvěryhodné a i kdyby to náááhodou byla pravda, svědčí to spíše o manažerské selhání předsedy vlády v diskuzi se svými kolegy.

Tomáš Čábela: Mám stejný názor. S ODS končím. Poslední důvěryhodný člen vlády odešel jen proto, že se někdo bojí nezávislé justice. Volil jsem ODS v každých volbách posledních 15 let.

Pavel Pohořský:Vláda práva, rozpočtové odpovědnosti a boje proti korupci" - k smíchu. Vážená ODS, tohle byl hodně slabý výkon Vašeho lídra. Pokud se chcete skutečně obrodit, potřebujete na špici lidi typu pana Pospíšila, kteří kopou za dobrou věc a umí to. Za koho kope pan Nečas, to nevím. Za tuto republiku ale asi ne.

V knize Skrytá autorita – Iracionalita a dav v člověku se mj. píše:

Politická strana, která způsobí hospodářský neúspěch země či na kterou se provalí vážný finanční skandál, nejenže není ztracena, ale může mít ze svých problémů prospěch, pokud dokáže své voliče šikovně balamutit. O část příznivců jistě přijde, ale ti zbylí se k ní přimknou, protože si museli zdůvodnit, proč „své“ straně skandál odpustili. Někteří z odpadlíků zase nebudou volit vůbec – sice se odvrátí od „své“ strany, ale neuznají, že jakákoli jiná by mohla být lepší (a že oni doposud volili špatně). Víra je v nás zakořeněna tak hluboce, že zasahuje i ty nábožensky nezaložené. Věřící nemusejí být více iracionální než ateisté a nevěřit v boha neznamená nevěřit v nic. Náboženství nelze oddělit od jiných projevů lidské iracionality, jako je nekritické (či přehnaně kritické) vnímání politiků, zaujatý vztah k ideologiím i posunuté vnímání sebe sama. Víra je trvalý emocionální stav, ve kterém neúplné a nejisté informace přijímáme jako pevně dané a na jejich základě měníme své názory a chování. Výraz víra může být nahrazen výrazem přesvědčení či světonázor a nemusí být vůbec spojen s náboženstvím. Je to cosi, na čem lpíme a co se vzpíráme si vzít, a povolit ve svém přesvědčení bychom vnitřně považovali za zradu.

Bude tedy zajímavé ve výsledcích následujících preferencí politických stran a po krajských volbách v říjnu letošního roku sledovat:

- zda došlo k silnému propadu výsledků ODS;

- zda došlo k propadu volební účasti, popř. z výsledku výzkumu typu „exit poll“ zjištění kolik jejích bývalých voličů se vůbec voleb zúčastnilo, čímž by se definovala velikost skupiny voličů řídících se dříve iracionální „vírou“ v ODS.

 

Čtěte na podobné téma:

O knize "Skrytá autorita - Iracionalita a dav v člověku"

Návod jak odhalit politické "náboženství" a "klamy" politiků

Autor: Josef Zbořil | čtvrtek 5.7.2012 20:28 | karma článku: 17,45 | přečteno: 2813x