Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Poslanecká imunita

Před několika dny Parlament Slovenskej republiky přijal jednohlasně zásadní zákon o změně poslanecké imunity. Přestupkovou imunitu si zrušili už před delší dobou. Teď i imunitu trestní. Nadále se tedy poslanecká imunita na Slovensku bude týkat pouze výroků ve sněmovně a hlasování o zákonech. Tak to má být! Po tomto pojetí volám již řadu let.

Po zrušení nadvlády komunistické strany (?) se zdálo být rozumným chránit rodící se demokracii i poněkud nestandardními nástroji. Mezi jeden z nich bezesporu patřila i bezbřehá poslanecká imunita. Že to bylo rozhodnutí chybné, o tom dnes široká veřejnost nepochybuje. Na rozdíl od většiny našich poslanců a senátorů. Čas od času se sice objeví jakási iniciativa k jejímu omezení, ale hlasováním návrh dosud nikdy neprošel.

Slovensko si po rozdělení společné republiky odneslo toto opatření i na Slovensko, ale sebereflexe slovenských poslanců zřetelně pokročila o mnoho dále, než v českých zemích. (A jde i o řadu dalších otázek s nimiž si Slováci poradili lépe, než my.)

Poněkud zvláštní je to, že Slovensku dnes vládne poměrně značně levicová vláda Roberta Fica, která toto omezení imunity iniciovala a prosadila.

Naše poměrně krajní levice reprezentovaná ČSSD však o zrušení či omezení imunity poslanců nechce ani slyšet (Jeroným Tejc, či Bohuslav Sobotka). Středolevá ODS je k omezení imunity poněkud vstřícnější (např. senátor Kubera jej navrhuje už řadu let). Jinak ale od našich stran však nadále zaznívá jako kolovrátek jediný pseudoargument: „…bylo by to jen populistické gesto“.

Termín populistický je zde užíván výhradně v pejorativním smyslu, tedy jako něco velmi negativního a nevhodného. Měli bychom si ale uvědomovat, že termín je odvozen od fráze „vox populi“, tedy hlas lidu, jinak řečeno od vůle občanské veřejnosti. (A shledáváme přesně tento postoj: před volbami vám slíbíme cokoliv co chcete, a pak si budeme čtyři roky dělat to, co budeme chtít my.)

Nepochybně, někdy je třeba dělat na vládní úrovni opatření „nepopulární“, neoblíbená, ale nutná. Nicméně poslanecká imunita do této kategorie nepatří, protože se nedotýká široké občanské veřejnosti, ale vnáší jakási „nadpravidla“ pro jistou skupinu privilegovaných, nedotknutelných a prakticky beztrestných.

Nadto udržuje velmi škodlivý faktor politického vlivu na vyšetřovací, resp. celý soudní proces rozhodováním o tom, kdo bude stíhání vydán a kdo nikoliv. Tedy podrývá ústavní princip nezávislosti pilíře soudního a pošlapává ústavní principy rovnosti občanů před zákonem.

Naši političtí zástupci by měli být schopni nahlédnout fakt, že nejsou nějakou privilegovanou kastou, ale pouze volenými zástupci širokého občanstva a měli by dokázat z toho vyvodit důsledky. Kdyby byli schopni pohlédnout do tváře už značně rozhořčené společnosti, následovali by hned po prázdninách své slovenské kolegy. A pokud se nedokážou tradičně politicky domluvit, měli by ponechat rozhodnutí na občanské veřejnosti v závazném, přímém referendu. Výsledek referenda bych odhadl asi tak na 85 % hlasů ve prospěch zrušení imunity.

Politikům a poslancům však stále nedochází, že již dávno překonali všechny meze trpělivosti široké veřejnosti a kotel je přetopen k prasknutí.

Autor: Petr Závladský | čtvrtek 2.8.2012 11:00 | karma článku: 40,49 | přečteno: 4268x
  • Další články autora

Petr Závladský

Skladba StB, struktura a důsledky

V průběhu let se setkávám s řadou lidí, kteří chtějí oživit minulost a ptají se mě, za jakých okolností vznikaly tajné složky a další represivní orgány ČSSR, tzv. „pěst dělnické třídy“. Dal jsem si tu práci a vytvořil nástin historie tajných služeb. Od jejich vzniku, číslování a zaměření jednotlivých správ SNB (číslovaných i nečíslovaných) krajských správ, jakými zákony se řídily, píši o počtu důstojníků Státní bezpečnosti (StB) i jejich agentů. Zmiňuji i existenci tzv. „lustračního zákona“, rozepisuji se o kategoriích spolupracovníků Státní bezpečnosti, o druzích spisů vedených tajnými službami. Na několika stránkách ve zkratce uvádím nejen další informační systémy, ale také skartace dokumentů StB a zákon o protikomunistickém odboji a odporu proti němu. Text byl konzultován s historiky na tuto problematiku, ale opět upozorňuji, že v něm nenajdete všechno. Jde pouze o nástin toho, jak v ČSSR vznikaly represivní orgány.

7.4.2015 v 19:51 | Karma: 25,58 | Přečteno: 2138x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Prognostický ústav a popřevratový vývoj

Samozřejmě, nevíme dodnes zcela přesně, jak to všechno bylo. A je velikou otázkou, zda se to někdy ještě dozvíme. Co však je vcelku nepochybné je to, že vlastně takřka celá polistopadová reprezentace přišla právě z tohoto Prognostického ústavu. Tak tedy něco o něm.

6.4.2015 v 19:35 | Karma: 34,82 | Přečteno: 3985x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Nejen o armádě a zbraních

Nejen v souvislosti s průjezdem americké vojenské kolony se nabízí k úvaze ještě jedna věc. Před několika lety jsme zrušili (snad nerozumně) všeobecnou brannou povinnost. Nejprve omezili délku povinné vojenské přípravy a následně přešli na plně profesionální armádu.

2.4.2015 v 16:40 | Karma: 24,65 | Přečteno: 930x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Socialistický neokapitalismus

Nejen řada klasických liberálních ekonomů dlouhou řadu let konstatuje, že stát neumí ani podnikat, ani investovat, protože se programově zbavil všech ekonomických ukazatelů a nutných zpětných vazeb, počíná si pak metodami pokusů a omylů tak dlouho, až společnost zcela zbaví nejen veškeré individuální aktivity, osobního bohatství a majetku, až se nakonec zbaví veškerého lidského potenciálu a zůstane mu pouze bezcenné, ovladatelné maso.

31.3.2015 v 15:10 | Karma: 27,85 | Přečteno: 894x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Letos by mu bylo 71 let

Škoda, že dnes nikdo nevzpomněl, že před 21 lety odešel král protikomunistického protestsongu Karel Kryl. Člověk, který se nedal zlomit. Je pochován na Břevnovském hřbitově sv. Vojtěcha. Pošleme mu tichou vzpomínku: chybíš nám, Karle

3.3.2015 v 21:05 | Karma: 30,75 | Přečteno: 1114x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.