Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

K dnešnímu výročí

Většinou ku příležitosti výročí sametového převratu napíšu nějakou úvahu. Většinou to není příliš laskavé konstatování, že i přes několik malých vad jsme opět silným, blahobytným a váženým státem na evropském kontinentu, o zbytku světa nemluvě.

V době po zhroucení Rakousko-Uherské monarchie jsme byli snad šestou nejvyspělejší společností celého světa (což nám dosud rakušané příliš neodpustili).

Čas oponou trhnul. První republika snad nebyla zcela ideální, ale víceméně jsme si udržovali nějaké mezinárodní renomé. Pak přišli rozliční Gottwaldové, Husákové a jiní strůjci světlých zítřků, jejichž práce a politické cíle udělaly z našeho státu jen další hejno utlačených, ustrašených a nevýkonných jedinců. Naše pozice se zřítila na třicáté místo, padesáté místo, osmdesáté místo. V roce 1989 říkal tehdá Miloš Zeman, že jsme se „ocitli na úrovni Somálska“. Daleko od pravdy to nebylo.

Uteklo dalších 24 let, příšerně jsem zestárl, a mám hluboký pocit, že se nic nezměnilo. Idiotismy tehdy vedoucí diktatury KSČ nahradily jen jiné idiotismy sice volených, ale vlastně nežádoucích mocenských uskupení. O demokracii se sice hovoří, ale taková tu není.

Politickým stranám se podařilo po roce '89 několik věcí: kromě toho, že se od sebe vlastně principielně neliší, předvádí stejnou aroganci moci jako to před nimi praktikovala KSČ, v předvolebním období slíbí naprosto cokoliv a jakmile se uzavřou volební místnosti, stanou se pragmatickými realizátory vlastní moci.

Důkazů lze nalézti dosti. Ta naše demokracie je jen parafrází na demokracii a jakkoliv s vývody kolegy Malého až úplně nesouhlasím, je jisté, že náš stát pokračuje v hospodářském úpadku, rozšiřování báze reálné chudoby a v právním nihilismu.

Důvody můžeme shledávat na různých místech. Jedním ze stěženích je úpadek mravnosti a ducha národa. Je opovrhován kdokoliv, kdo v sobě nese nějaké morální krédo, kdo je pevný v principech a nehladový po osobním zisku. Takový přístup je zcela vyhlazen vlivem médií. Média preferují tupost, závist, hloupost.

Ze všech stran slyšíme: když jsi nespokojený s tím, co jsi v životě nedokázal, zapni si telku. Tam jsou ti falešní hrdinové, kteří žijí nereálné životy, které bys snad chtěl žít, ale nemáš na to odvahu, tak se podíváš na různé Džejáry, rozličné nemocnice před koncem města, za koncem města a jinde a žiješ si v těch umělých životech, které nemáš odvahu a sílu realizovat. Vede to k znecitlivělosti s životem lidí, k vytváření nereálných, virtuálních televizních světů.

Stále více lidí si pouští televizi jako náhražkový svět svých vlastních neúspěchů, zklamání, nerealizovaných záměrů a vlastně neodvahy a zbabělosti. Tlačítko cvakne a jsou tam ideální světy, ideání příběhy, happyendy.

Pohlédněme jen na nejrůznější televizní seriály. Plytkost těch dějů se střídá s viditelnou hloupostí vytvořených scén a dialogů.

Vlastně shledávám někdejší konstatování Karla Steigerwalda: „Vždy po vzedmuté vlně přehnaného nadšení a chlubení, jak se naší skvělé věci výborně daří, následuje úpadek ducha, deprese a za ní hanobení původní myšlenky.“ dosti výstižným.

Nesmíme podlehnout té klamavé reklamě pseudosvětú pseudopříběhů, pseudospravedlnosti, pseudodemokracie.

Musíme vstát a začít budovat nový, jiný stát. Jiný, než se nám ti pseudovládci snaží vnucovat. Třeba tím, že dají lidu jen chléb a hry. To je málo. A všimli jste si, že i chléb oktrojují, zatímco hry jsou nadále předváděny? Každý, kdo přistoupil na tu manipulaci a sleduje, jak Baník prohrál s Bukvičkami, se stal otrokem toho, co soudobý stát a jeho mocenské skupiny chtějí: „čum na fotbal, nebo hokej. Ale hlavně nám nekecej do toho co děláme.“ A když už se nám nepovedlo udělat z tebe baníkovce, čum na Ordinaci v růžových záhybech.

Nepreferuji levicové nástroje řízení společnosti. Preferuji emancipovanou souhru majitelů pracovních míst a majitelů práce. Každý umí něco a když se dohodnou, oba vydělají. Když se nedohodnou, frustrovaní dělníci skončí v lepším případě na nefunkčních Úřadech nepráce, v horším případě budou generálně stávkovat, nebo rozbijí stroje. Oboje je hloupé.

Z toho důvodu si myslím, že 17. listopad 1989 byl buď naivní, anebo zaprodaný. Obé je vlastně možné.

Komunisté se nám dodnes smějí z vlivných míst. Byl to Kočárník, byl to Ježek, byl to Tošovský, byl to Dlouhý. Stovky soudruhů se dnes smějí naivní demokracii. Oni jsou zkušenými technokraty moci.

Komunistická strana Čech a Moravy na nás dodnes vystrkuje svůj nahatý sprostý rudý zadek a těží z toho, že lidé nevzali rozum do hrsti. Čumí na Ordinace, a „žerou ten svůj život, jako ten umaštěnej bůček vstoje“.

Lidé nemají právo hazardovat s osudy jiných lidí, i když (žel) mají volební právo.

Tu šanci, kterou poskytl listopad 1989, jsme promarnili. A je mi líto, že se zabýváme tím, jestli Havel v tom okamžiku moc exkomunistům prodal, nebo tu věc podcenil, anebo byl idealistou, který Čalfovi uvěřil.

Jsme dvacet čtyři roky po úpadku Socialistického svazu. A mě se zdá, že Savětskyj Sajuz nadále existuje a mnoho se nezměnilo. A kdyby se znamenitě a konjunkturálně změnil na Junajtyd Stejts, vlastně je to stejné.

My musíme něco udělat. A čuměním do televize to nelze změnit.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Závladský | neděle 17.11.2013 14:17 | karma článku: 12,06 | přečteno: 376x
  • Další články autora

Petr Závladský

K poučení z krizového polistopadového vývoje ve straně a společnosti

Úspěšně znormalizovaný Ústav pro studium totalitních režimů vydal ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci na sklonku roku 2015 sborník odborných prací „Každodenní život v Československu 1945/48–1989“.

17.2.2016 v 11:11 | Karma: 30,43 | Přečteno: 1861x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Dobrý den, můj přítel,

Je to občas veselé, když člověk někde zveřejní svou mailovou adresu, jak se dobré duše celého světa hned starají, aby člověk neživořil, nedřel tady za nějaký mrzký peníz, ...

15.12.2015 v 11:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 1183x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Zálohování dat

Před pár dny tady uveřejnila paní Zuzana Součková článek o nutnosti zálohování dat. Jak pod jejím původním článkem, tak i na FB se objevila řada podnětů typu: „zálohoval bych, ale nevím kam“. Stručný přehled je takovýto:

7.11.2015 v 16:10 | Karma: 18,16 | Přečteno: 1256x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

One way ticket

Xenofobie je strachem z neznámého, ale my jsme (i díky informatice) velmi dobře informováni! Tedy se jedná o strach naopak ze známého, o strach z reálného nebezpečí. A samozřejmě pociťujeme odpor proti hrozícímu násilí.

27.9.2015 v 16:52 | Karma: 34,13 | Přečteno: 1142x | Diskuse| Ostatní

Petr Závladský

Maličko o kavkách a také o lidech

Jsem jen z donucení filosof. Chtěl jsem si původně jen tak klidně žít své dny a dívat se na květiny jak kvetou a voní, vidět stromy jak kvetou a plodí, a sledovat ptáky jak zpívají, vidět, jak neúprosně po podzimu přichází zima...

26.9.2015 v 17:25 | Karma: 18,99 | Přečteno: 518x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Příjezd, kytice první dámě a hned do úřadu. Pavlova návštěva má přísnější opatření

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  11:23

V továrně výrobce výbušnin a střeliva Explosii začala dnes dvoudenní návštěva Petra Pavla a jeho...

Na jihozápad Čech udeří odpoledne silné bouřky. Hrozí i přívalové deště

21. května 2024  10:49,  aktualizováno  11:21

Meteorologové varují, že v souvislosti s tlakovou níží postupující z Alp k severu se mohou během...

Radostné ohňostroje i slzy. Raísího smrt vyvolala v Íránu smíšené pocity

21. května 2024  11:19

Smrt íránského prezidenta Ebráhíma Raísího vyvolala mezi obyvateli blízkovýchodní země smíšené...

Asadova manželka má leukémii. Dřív se léčila z rakoviny prsu

21. května 2024  11:08

Syrská první dáma Asma Asadová má leukémii. V úterý to uvedla kancelář syrského prezidenta Bašára...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1688x
Občan, člověk. Často zděšený z toho, co vidí, slyší, či čte. Který se chce ještě za svého života dožít lepšího režimu, než byl ten rudý…
Ale vidím, že se do toho „socíku“ chce většina lidí v tomto státě vrátit.