Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Postoje parlamentních stran ke korupční kauze na Ministerstvu život

Korupční skandál na Ministerstvu životního prostředí byl už v českých médiích probrán snad ze všech možných stran. Nechci se zde již zabývat známými a mnohokrát opakovanými fakty o celé kauze. Zaměřme se na to, které politické strany z kauzy nejvíc těží a které naopak nejvíc ztrácí a o co jednotlivé strany v této kauze hrají, či co už prohrály.

KSČM – mlčeti zlato

KSČM a TOP 09 zaujímají strategii „mlčeti zlato.“ V obou případech je to celkem logická a správná strategie. KSČM si je vědoma, že své voliče má „jisté.“ A proč se zbytečně špinit? Pochopitelně pár peprných prohlášení museli zástupci KSČM médiím dát, ale například v porovnání s ČSSD se drží spíše stranou, vědomi si poměrně stabilní přízně svých sympatizantů. Například ve Stanovisku KSČM ke krizi současné vlády ze 17. prosince 2010 hovoří komunisté o samotné korupční aféře víceméně okrajově a zbytek stanoviska je věnován spíše obecným opozičním proklamacím typu „Úzká stále bohatnoucí vrstva sponzorující současné vládní strany je viníkem neustále rostoucího státního dluhu, nikoli drtivá většina lidí, na které se snaží pravice splácení tohoto dluhu přenést. (…) Vláda od samého počátku útočí na sociální smír, cíleně činí kroky k zhoršení životních podmínek výrazné většiny lidí v České republice, žene je do chudoby a ohrožuje i zabezpečení jejich základní zdravotní péče.“ I návštěvě představitelů sudetoněmeckého landsmanšaftu je věnován stejný prostor. Inu o tomto tématu komunisté dobře vědí, že na jejich voliče dlouhodobě dobře působí.

 

Dnešní prohlášení poslankyně KSČM Kateřiny Konečné "Zazvonil zvonec a pohádky je konec, milé Věci veřejné" jasně dokumentuje o které voliče, kteří mohou být celou kauzou znechucení, má KSČM zájem. Jde o voliče, kteří volili Věci veřejné jako protestní stranu a pro které může být KSČM s mladou blondýnkou (Konečná) dobrou alternativou.

 

TOP 09 – hlavní vítěz

Je to celkem zajímavá situace, že na vládní krizi může nejvíce vydělat právě jedna z vládních stran, ale v případě této krize tomu tak skutečně je. TOP 09 není do kauzy nijak přímo zapletena a „kočkování“ mezi ODS a VV je pro TOPku velice výhodné, protože jediné, co z toho může vyjít je odliv voličů od jedné nebo od druhé nebo - a to nejspíše - od obou stran právě směrem k TOP 09. TOP 09 má tak stále více nakročeno k tomu stát se nejvýznamnější pravicovou stranou v zemi.

 

ČSSD – vábení ztracených voličů

ČSSD může celá kauza pochopitelně také spíš pomoci. Ve hře jsou zejména hlasy lidí zklamaných z politiky Věcí veřejných, protože právě významná skupina elektorátu Věcí veřejných v předchozí době sympatizovala s ČSSD. Rozporuplné účinkování Věcí veřejných nejen v této kauze, ale i v celé vládní koalici, může znamenat návrat těchto voličů pod křídla ČSSD, protože ČSSD je ve své „politice stěžování si kdykoliv na cokoliv“ čitelnější než Věci veřejné, které jsou jednou nohou v koalici a druhou v opozici.

Za pozornost z dílny ČSSD k této kauze jistě stojí článek Jiřího Paroubka,1 který se plamenně, jako v dobách své největší slávy, pouští do jednotlivých představitelů vládní koalice. Nit suchou nenechává ani na „zkrachovalém politikovi Ivanu Langerovi.“ Ještě, že on sám není ani náznakem zkrachovalým politikem...

 

„Nová“ ODS – je to vůbec možné?

Pokud se někomu mohlo zdát, že ODS pod Petrem Nečasem se zbaví předchozího politického stylu, že ODS už konečně bude stranou, kde pro korupci nebude místo, musí být zklamán. To, že Pavel Drobil podal sám demisi na funkci ministra životního prostředí, je sice v našich podmínkách jev spíše výjimečný, ale pokud to chtěl myslet opravdu vážně, měl zrovna tak opustit funkci místopředsedy ODS až do úplného vyjasnění jeho role v celé kauze.

Na mediální scéně se opět po delší době objevuje „vykroužkovaný“ Ivan Langer, pro jehož „starou“ ODS by to mohl být signál k opětovné snaze prosadit se do vedení strany. Premiér Petr Nečas vzhledem ke svému angažmá v celé kauze definitivně ztratil značku „pana Čistého“, tak proč to nezkusit?

 

Věci veřejné – boj o život

ODS se může na první pohled zdát v celé kauze hlavním poraženým, ale tím jsou spíše Věci veřejné. Ty sice mohou teď „hrdinně“ svrhnout vládu, nebo ji aspoň odchodem ze sálu v době hlasování o nedůvěře vlády dát významný políček, ale jejich další angažmá na politické scéně v případě, že by došlo k předčasným volbám je velmi nejisté. Vždyť už i neparlamentní KDU-ČSL se v posledním průzkumu volebních preferencí dostala před VV a to se tento průzkum konal ještě před vypuknutím korupční aféry. V lednových číslech lze tedy očekávat další významný propad VV. Ten by snad mohlo zastavit jen urychlené odstavení Radka Johna na vedlejší kolej a nalezení 2-3 nových Vítů Bártů, ale ruku na srdce, má tato strana odkud nové Víty Bárty brát?

 

 

 

 

 

 

1Stanovisko Jiřího Paroubka k současné vládní krizi. http://www.cssd.cz/blogy/stanovisko-jiriho-paroubka-k-soucasne-vladni-krizi

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Zavadil | středa 22.12.2010 14:24 | karma článku: 9,77 | přečteno: 1122x
  • Další články autora

Petr Zavadil

Pár poznámek ke krajským volbám v Olomouckém kraji.

O víkendových krajských volbách už bylo napsáno snad vše, ale přece jen bych rád vypíchl pár (a opravdu jen pár) věcí, které mě zaujaly. Půjde pouze o zběžnou analýzu výsledků v Olomouckém kraji.

16.10.2012 v 15:30 | Karma: 7,81 | Přečteno: 864x | Diskuse| Olomouc

Petr Zavadil

Slovenské volby? Nejlepší možný výsledek.

Celý Facebook a internet obecně lamentuje a hořekuje nad výsledky slovenských voleb. Jistě pan Fico není právě politik, od kterého by se dalo čekat, že bude dělat nepopulární, leč potřebné reformní kroky. Nicméně není pro Slovensko lepší stabilní většinová vláda než velmi široká koalice? Tu už si koneckonců Slovensko užilo nyní a neměla dlouhého trvání. Fica se dá nejlépe zbavit (nebo ho alespoň dostatečně oslabit) jedině tím, že ukáže, co dokáže. A Fico sám si je vědom toho, že z dlouhodobého hlediska je toto vítězství spíše prohra.

11.3.2012 v 21:58 | Karma: 18,46 | Přečteno: 1603x | Diskuse| Politika

Petr Zavadil

Jak se bránit nachlazení?

Dámy prominou, ale zamyšlení na téma, jak se bránit nachlazení, musí psát odborníci a kdo je větší odborník na nachlazení, rýmičku a kašílek než muž? Vidím to i teď na mém případě. Zatímco já tu sedím v teple, popíjím čaj a píšu si článečky, protože jsem přece „smrtelně“ nemocný, tak moje přítelkyně, která není o nic méně nemocná, stojí v nejmenovaném supermarketu a dělá hostesku pro nejmenovanou firmu. Považte, je nachlazená a je schopná se usmívat a prodávat nějaké výrobky! Jak jen to, ženy a dívky, děláte, že tyto strašlivé nemoci tak lehce zvládáte? Pro Vás je asi i ztráta času toto zamyšlení číst, protože Vy jste prostě ztracené případy, které léčbu ignorujete a děláte, že se nic neděje a to je špatně! Farmaceutické firmy se přece musí v zimě něčím živit, ne? Naštěstí tyto firmy dobře chápou, že cílovou skupinu tvoří zejména muži a zatímco většina jiných televizních reklam je mířena na ženy, tak léky proti nachlazení, rýmě, kašli apod. jsou zásadně mířeny na muže a ženy tu jen občas plní funkci, kterou v reklamách na prací prášek plní chlap v montérkách. Jak absurdní! Chlap v montérkách neví v reálu nic o praní a dámy ještě jednou prominou, ale ženy nevědí nic o nachlazení!

23.12.2010 v 20:01 | Karma: 7,57 | Přečteno: 1242x | Diskuse| Ostatní

Petr Zavadil

Povolební krize na Pobřeží slonoviny se prohlubuje a prodlužuje

Současný prezident Pobřeží slonoviny Laurent Gbagbo - kterého uznala za vítěze voleb Ústavodárná rada Pobřeží slonoviny - odmítá odstoupit po listopadových prezidentských volbách ze své funkce a uvolnit ji tak vůdci dosavadní opozice, kterým je Alassane Ouattara a kterého uznává za vítěze voleb mezinárodní společenství. A. Ouattara listopadové volby vyhrál s náskokem okolo 10% hlasů. Současný prezident ale obvinil vůdce opozice z manipulování voleb. Původně se měly prezidentské volby konat již v roce 2005, ale L. Gbagbovi se dařilo je neustále odsouvat na pozdější termín.

23.12.2010 v 10:38 | Karma: 6,17 | Přečteno: 798x | Diskuse| Politika

Petr Zavadil

Titanic Jedné Olomouce

Na jaře se pět menších politických stran (KDU-ČSL, VV, TOP 09, Zemanovi, SZ) snažilo bojovat proti účelovému rozdělení Olomouce do pěti volebních obvodů a vytvořily petiční akci JEDNA OLOMOUC. Tehdy jsem stál na jejich straně a argumentoval ve prospěch této petice na mém blogu. Systém s více obvody nahrává větším politickým stranám, protože pro získání mandátu je potřeba získat okolo 10% hlasů, zatímco v případě jednoho obvodu stačí 5%.

18.10.2010 v 13:58 | Karma: 8,85 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Olomouc
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Krajské a senátní volby budou 20. a 21. září, oznámil prezident

27. května 2024  14:42,  aktualizováno  14:48

Volby do třetiny Senátu a do zastupitelstev krajů se uskuteční v pátek a v sobotu 20. a 21. září....

Nepoučíme se. Základem zdraví má být životní styl, ne léky, říká Špičák

27. května 2024  14:22

Pandemie plně odhalila křehkost a zranitelnost moderní civilizace, přesto se Češi zdravějšímu...

KOMENTÁŘ: Zachrání Zaorálek sociální demokracii?

27. května 2024  14:20

Je to překvapivé i paradoxní, když politická pravice a jí blízcí komentátoři volají po posílení...

Muže viní, že spolubydlícímu rozmlátil hlavu a bodal ho. Je to absurdní, tvrdí

27. května 2024  14:14

Třináct let vězení požaduje státní zástupce pro Martina Krutého obžalovaného z předloňské vraždy...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1272x
Cimrmanolog (Jára by měl z mých rodičů radost - narodil jsem se v zapamatovatelném roce 1980), "politolog" (papír na to mám, ale to je tak všechno).