Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak se bránit nachlazení?

Dámy prominou, ale zamyšlení na téma, jak se bránit nachlazení, musí psát odborníci a kdo je větší odborník na nachlazení, rýmičku a kašílek než muž? Vidím to i teď na mém případě. Zatímco já tu sedím v teple, popíjím čaj a píšu si článečky, protože jsem přece „smrtelně“ nemocný, tak moje přítelkyně, která není o nic méně nemocná, stojí v nejmenovaném supermarketu a dělá hostesku pro nejmenovanou firmu. Považte, je nachlazená a je schopná se usmívat a prodávat nějaké výrobky! Jak jen to, ženy a dívky, děláte, že tyto strašlivé nemoci tak lehce zvládáte? Pro Vás je asi i ztráta času toto zamyšlení číst, protože Vy jste prostě ztracené případy, které léčbu ignorujete a děláte, že se nic neděje a to je špatně! Farmaceutické firmy se přece musí v zimě něčím živit, ne? Naštěstí tyto firmy dobře chápou, že cílovou skupinu tvoří zejména muži a zatímco většina jiných televizních reklam je mířena na ženy, tak léky proti nachlazení, rýmě, kašli apod. jsou zásadně mířeny na muže a ženy tu jen občas plní funkci, kterou v reklamách na prací prášek plní chlap v montérkách. Jak absurdní! Chlap v montérkách neví v reálu nic o praní a dámy ještě jednou prominou, ale ženy nevědí nic o nachlazení!

Pro nás ostatní, kteří víme, že nachlazením je potřeba se vědecky zaobírat, tu však mám pár zaručených tipů a triků, které se mi, v těchto těžkých chvilkách náramně osvědčily. Nejlépe je pochopitelně nachlazení předcházet. Ale jak to udělat, když doma je příjemných 21ºC a venku třeba -20 ºC? Jak se obléct, aby se člověk nenachladil? To je prostě Mission Impossible! Takže se pánové smiřme s tím, že se nachladíme a rýmička a kašílek nás nemine a to ještě v tom lepším případě... V horším je tu i ta nesnesitelná bolest v krku na kterou nepomáhají žádné volně prodejné prášky z lékárny, ať jsou sebedražší. Vím o čem mluvím, vyzkoušel jsem je všechny a byť je chuť většinou velmi lahodná a asi na půl hodiny máte vždycky pocit, že tohle je konečně ten správný lék, který Vás bolení v krku zbaví, tak nakonec vždy zjistíte, že je to zase jenom bonbónek, který Vám na Vaši bolístku funguje asi tak stejně dlouho jako tradiční bonbónek na různá příkoří Vašich dětí.

Jediné, co může nachlazení, které jak známo léčené trvá týden, zatímco neléčené 7 dní, aspoň trochu zpříjemnit je kloktání skleničky slivovice hezky ráno, v poledne a večer. Vykloktanou slivovici však zásadně nevyplivujte! Je to přece jedinečná příležitost dopřát si své oblíbené lihoviny bez vyčítavých pohledů partnerky. Vždyť je to léčebná štamprlička, žádný alkoholismus!

Obecně lékaři doporučují při nachlazení hodně pít a v tomto směru jdou lékárny, nám - hypochondrům profesionálům - celkem dost na ruku. Uvádím výběr několika prima bylinných směsí, které se nachází v mé čajové skříni. No dobrá, trochu přeháním. V čajové polici, ale víc už opravdu neslevím! Fenomenální je například Čaj na kašel a průdušky – výběrový čaj pro uvolnění hlenu. Další v řadě jsou dokonce čaje s anglickými názvy Herbal tea – Cold Balm a Herbal tea – Cough Balm. Pro nás, méně chápavé a méně jazykově vybavené, je na jednom obrázku červeně zvýrazněn noc a na druhém krk. Bláhově jsem se celou dobu domníval, že Cough Balm je tedy určen na bolest v krku, ale chyba lávky! On je to čaj proti kašli! Nyní už chápu, proč na mém dalším oblíbeném bylinkovém čaji je vedle českého nápisu i slovenský nápis Žaludok a čreva. Co kdyby si bratři Slováci mysleli, že čreva jsou třeba játra a pili tento čaj jako prevenci proti ztvrdnutí jater? Abych mohl s klidem uzavřít svoji čajovou poličku, musím se Vám ještě pochlubit s mým nejoblíbenějším čajem De-Stress Tea. Škoda jen, že mi v poslední době stresů ubývá a důvodů uvařit si tento lahodný mok také.

Opravdovou pochoutkou, kterou si při nachlazení rád dopřávám je zázvorový čaj, který mi jako jediný snad i opravdu aspoň trošičku pomáhá. To si koupíte zázvor, okrájíte slupku, zázvor na jemno nastrouháte, zalijete horkou vodou a až to trošičku vychladne, tak přidáte med a citrón. Tyto ingredience nemůžete vrznout do horkého vývaru, protože by Vám to zabilo všechny vitamíny. Po tomhle čaji je člověku pěkně teplíčko a když se to zkombinuje s ležením v posteli, tak je to ideální prostředek, jak těch těžkých 7 dní v životě muže přežít.

Na závěr bych rád připomněl slavnou scénu z Macha a Šebestové, kdy se oba hlavní hrdinové spolu s Jonatánem nechali zmenšit a šli bojovat do krku spolužáka Kropáčka s bacily. Přestože Mach bojoval jako lev, Šebestová jako lvice a Jonatán jako celá lví smečka, tak jediný účinný prostředek byl, když paní Kropáčková řekla Kropáčkovi, aby se napil pořádně, že takové cucání nemá smysl. Kropáček se napil pořádně a s bacily zatočil a to je i moje rada na závěr. Hodně pijte cokoliv nealkoholického a za 7 dnů budete zase zdraví jako rybičky!

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Zavadil | čtvrtek 23.12.2010 20:01 | karma článku: 7,57 | přečteno: 1242x
  • Další články autora

Petr Zavadil

Pár poznámek ke krajským volbám v Olomouckém kraji.

O víkendových krajských volbách už bylo napsáno snad vše, ale přece jen bych rád vypíchl pár (a opravdu jen pár) věcí, které mě zaujaly. Půjde pouze o zběžnou analýzu výsledků v Olomouckém kraji.

16.10.2012 v 15:30 | Karma: 7,81 | Přečteno: 864x | Diskuse| Olomouc

Petr Zavadil

Slovenské volby? Nejlepší možný výsledek.

Celý Facebook a internet obecně lamentuje a hořekuje nad výsledky slovenských voleb. Jistě pan Fico není právě politik, od kterého by se dalo čekat, že bude dělat nepopulární, leč potřebné reformní kroky. Nicméně není pro Slovensko lepší stabilní většinová vláda než velmi široká koalice? Tu už si koneckonců Slovensko užilo nyní a neměla dlouhého trvání. Fica se dá nejlépe zbavit (nebo ho alespoň dostatečně oslabit) jedině tím, že ukáže, co dokáže. A Fico sám si je vědom toho, že z dlouhodobého hlediska je toto vítězství spíše prohra.

11.3.2012 v 21:58 | Karma: 18,46 | Přečteno: 1603x | Diskuse| Politika

Petr Zavadil

Povolební krize na Pobřeží slonoviny se prohlubuje a prodlužuje

Současný prezident Pobřeží slonoviny Laurent Gbagbo - kterého uznala za vítěze voleb Ústavodárná rada Pobřeží slonoviny - odmítá odstoupit po listopadových prezidentských volbách ze své funkce a uvolnit ji tak vůdci dosavadní opozice, kterým je Alassane Ouattara a kterého uznává za vítěze voleb mezinárodní společenství. A. Ouattara listopadové volby vyhrál s náskokem okolo 10% hlasů. Současný prezident ale obvinil vůdce opozice z manipulování voleb. Původně se měly prezidentské volby konat již v roce 2005, ale L. Gbagbovi se dařilo je neustále odsouvat na pozdější termín.

23.12.2010 v 10:38 | Karma: 6,17 | Přečteno: 798x | Diskuse| Politika

Petr Zavadil

Postoje parlamentních stran ke korupční kauze na Ministerstvu život

Korupční skandál na Ministerstvu životního prostředí byl už v českých médiích probrán snad ze všech možných stran. Nechci se zde již zabývat známými a mnohokrát opakovanými fakty o celé kauze. Zaměřme se na to, které politické strany z kauzy nejvíc těží a které naopak nejvíc ztrácí a o co jednotlivé strany v této kauze hrají, či co už prohrály.

22.12.2010 v 14:24 | Karma: 9,77 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Politika

Petr Zavadil

Titanic Jedné Olomouce

Na jaře se pět menších politických stran (KDU-ČSL, VV, TOP 09, Zemanovi, SZ) snažilo bojovat proti účelovému rozdělení Olomouce do pěti volebních obvodů a vytvořily petiční akci JEDNA OLOMOUC. Tehdy jsem stál na jejich straně a argumentoval ve prospěch této petice na mém blogu. Systém s více obvody nahrává větším politickým stranám, protože pro získání mandátu je potřeba získat okolo 10% hlasů, zatímco v případě jednoho obvodu stačí 5%.

18.10.2010 v 13:58 | Karma: 8,85 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Olomouc
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

D4 uzavřel náraz auta do stromu. Pro těžce zraněné dítě přiletěl vrtulník

27. května 2024  18:07,  aktualizováno  18:31

Dálnici D4 na Příbramsku dnes v podvečer uzavřela nehoda osobního auta, které narazilo do stromu....

Potvrzeno, francouzští vojáci míří na Ukrajinu. A F-16 mají dorazit do 14 dnů

27. května 2024  18:25

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj podepsal dokument umožňující...

KLDR odpálila další raketu. Tokio je ve střehu, Soul reagoval leteckým cvičením

27. května 2024  16:39,  aktualizováno  17:15

Severní Korea v pondělí ze svého západního pobřeží odpálila raketu zatím neupřesněného typu, uvedla...

Dominik Feri nastoupil do vězení. Výzvu od soudu dostal minulý týden

27. května 2024  16:21,  aktualizováno  17:11

Bývalý poslanec Dominik Feri nastoupil do vězení, uvedl server tn.cz. Podle informací ČTK do vězení...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1272x
Cimrmanolog (Jára by měl z mých rodičů radost - narodil jsem se v zapamatovatelném roce 1980), "politolog" (papír na to mám, ale to je tak všechno).