Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pár poznámek ke krajským volbám v Olomouckém kraji.

O víkendových krajských volbách už bylo napsáno snad vše, ale přece jen bych rád vypíchl pár (a opravdu jen pár) věcí, které mě zaujaly. Půjde pouze o zběžnou analýzu výsledků v Olomouckém kraji.

Předvolební průzkumy – manipulace voličů agenturami nebo manipulace agentur voliči?

V Olomouckém kraji se výrazně lišily výsledky voleb s předvolebními průzkumy dělanými v rámci hlavních předvolebních debat pořádaných Českou televizí a Českým rozhlasem (viz tabulka). Zatímco výsledky a vítězství ČSSD odhadly oba průzkumy velmi přesně, u dalších stran, které se dostaly nad 5% hranici, se už realita a odhady značně liší. V obou případech je výrazně podhodnocena pozice KSČM a ještě výrazněji pozice Koalice pro Olomoucký kraj a zhruba stejně významně nadhodnocena pozice ODS a TOP 09. Na první pohled se to zdá být jasné, že agentury tendenčně manipulovaly ve prospěch vládních stran, ale ono to klidně mohlo být i jinak! (Ovšem nedá se pochopitelně vyloučit, že to skutečně zmanipulované bylo. :) )

Podle průzkumu pro OVM totiž deklarovalo 44% respondentů, že se voleb určitě zúčastní a 24%, že se jich spíše zúčastní. Skutečná účast však byla jen 35,7%. To poukazuje spíš na to, že lidé, kteří byli požádáni o účast ve výzkumu, měli větší ochotu se voleb zúčastnit, než bylo reálné. A je to pochopitelné. Člověk znechucený politikou prostě řekl, že nemá zájem se výzkumu zúčastnit a odešel a nebyl tedy do průzkumu započítán. Z tohoto důvodu mohly být výsledky značně zkresleny. Navíc je třeba přihlédnout i k faktu, že pro získání 1% stačilo získat cca 1700 hlasů, což není zas tak moc. Otázkou ale zůstává, zda má tedy před krajskými volbami význam dělat předvolební průzkumy, když jsou výsledky takto nepřesné.

Preferenční hlasy

Zatímco u KSČM, ODS a ČSSD postoupilo x prvních kandidátů, u TOP 09 a Koalice pro Olomoucký kraj se výrazněji kroužkovalo a do zastupitelstva kraje postoupily osobnosti i z nižších míst kandidátky. To nasvědčuje tomu, že hlasy pro TOP 09 a Koalici pro Olomoucký kraj více získávala jména jednotlivých kandidátů, než příslušnost k politické straně. Naopak u KSČM, ODS a ČSSD to poukazuje na to, že voliči těchto stran spíše volí stranu jako takovou.

Autor: Petr Zavadil | úterý 16.10.2012 15:30 | karma článku: 7,81 | přečteno: 864x
  • Další články autora

Petr Zavadil

Slovenské volby? Nejlepší možný výsledek.

Celý Facebook a internet obecně lamentuje a hořekuje nad výsledky slovenských voleb. Jistě pan Fico není právě politik, od kterého by se dalo čekat, že bude dělat nepopulární, leč potřebné reformní kroky. Nicméně není pro Slovensko lepší stabilní většinová vláda než velmi široká koalice? Tu už si koneckonců Slovensko užilo nyní a neměla dlouhého trvání. Fica se dá nejlépe zbavit (nebo ho alespoň dostatečně oslabit) jedině tím, že ukáže, co dokáže. A Fico sám si je vědom toho, že z dlouhodobého hlediska je toto vítězství spíše prohra.

11.3.2012 v 21:58 | Karma: 18,46 | Přečteno: 1603x | Diskuse| Politika

Petr Zavadil

Jak se bránit nachlazení?

Dámy prominou, ale zamyšlení na téma, jak se bránit nachlazení, musí psát odborníci a kdo je větší odborník na nachlazení, rýmičku a kašílek než muž? Vidím to i teď na mém případě. Zatímco já tu sedím v teple, popíjím čaj a píšu si článečky, protože jsem přece „smrtelně“ nemocný, tak moje přítelkyně, která není o nic méně nemocná, stojí v nejmenovaném supermarketu a dělá hostesku pro nejmenovanou firmu. Považte, je nachlazená a je schopná se usmívat a prodávat nějaké výrobky! Jak jen to, ženy a dívky, děláte, že tyto strašlivé nemoci tak lehce zvládáte? Pro Vás je asi i ztráta času toto zamyšlení číst, protože Vy jste prostě ztracené případy, které léčbu ignorujete a děláte, že se nic neděje a to je špatně! Farmaceutické firmy se přece musí v zimě něčím živit, ne? Naštěstí tyto firmy dobře chápou, že cílovou skupinu tvoří zejména muži a zatímco většina jiných televizních reklam je mířena na ženy, tak léky proti nachlazení, rýmě, kašli apod. jsou zásadně mířeny na muže a ženy tu jen občas plní funkci, kterou v reklamách na prací prášek plní chlap v montérkách. Jak absurdní! Chlap v montérkách neví v reálu nic o praní a dámy ještě jednou prominou, ale ženy nevědí nic o nachlazení!

23.12.2010 v 20:01 | Karma: 7,57 | Přečteno: 1242x | Diskuse| Ostatní

Petr Zavadil

Povolební krize na Pobřeží slonoviny se prohlubuje a prodlužuje

Současný prezident Pobřeží slonoviny Laurent Gbagbo - kterého uznala za vítěze voleb Ústavodárná rada Pobřeží slonoviny - odmítá odstoupit po listopadových prezidentských volbách ze své funkce a uvolnit ji tak vůdci dosavadní opozice, kterým je Alassane Ouattara a kterého uznává za vítěze voleb mezinárodní společenství. A. Ouattara listopadové volby vyhrál s náskokem okolo 10% hlasů. Současný prezident ale obvinil vůdce opozice z manipulování voleb. Původně se měly prezidentské volby konat již v roce 2005, ale L. Gbagbovi se dařilo je neustále odsouvat na pozdější termín.

23.12.2010 v 10:38 | Karma: 6,17 | Přečteno: 798x | Diskuse| Politika

Petr Zavadil

Postoje parlamentních stran ke korupční kauze na Ministerstvu život

Korupční skandál na Ministerstvu životního prostředí byl už v českých médiích probrán snad ze všech možných stran. Nechci se zde již zabývat známými a mnohokrát opakovanými fakty o celé kauze. Zaměřme se na to, které politické strany z kauzy nejvíc těží a které naopak nejvíc ztrácí a o co jednotlivé strany v této kauze hrají, či co už prohrály.

22.12.2010 v 14:24 | Karma: 9,77 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Politika

Petr Zavadil

Titanic Jedné Olomouce

Na jaře se pět menších politických stran (KDU-ČSL, VV, TOP 09, Zemanovi, SZ) snažilo bojovat proti účelovému rozdělení Olomouce do pěti volebních obvodů a vytvořily petiční akci JEDNA OLOMOUC. Tehdy jsem stál na jejich straně a argumentoval ve prospěch této petice na mém blogu. Systém s více obvody nahrává větším politickým stranám, protože pro získání mandátu je potřeba získat okolo 10% hlasů, zatímco v případě jednoho obvodu stačí 5%.

18.10.2010 v 13:58 | Karma: 8,85 | Přečteno: 1996x | Diskuse| Olomouc
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení

19. května 2024  9:19

Sněmovna bude příští týden schvalovat sporné zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři...

Nizozemec si na zahradě postavil hrad, jeho interiér láká turisty z celého světa

19. května 2024  8:36

Šestasedmdesátiletý Nizozemec Gerry Halman si na své zahradě postavil pětipatrový hrad. V...

Poštovní známka po bagetě i voní. Francie uctila symbol gastronomie

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1271x
Cimrmanolog (Jára by měl z mých rodičů radost - narodil jsem se v zapamatovatelném roce 1980), "politolog" (papír na to mám, ale to je tak všechno).