Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Povolební krize na Pobřeží slonoviny se prohlubuje a prodlužuje

Současný prezident Pobřeží slonoviny Laurent Gbagbo - kterého uznala za vítěze voleb Ústavodárná rada Pobřeží slonoviny - odmítá odstoupit po listopadových prezidentských volbách ze své funkce a uvolnit ji tak vůdci dosavadní opozice, kterým je Alassane Ouattara a kterého uznává za vítěze voleb mezinárodní společenství. A. Ouattara listopadové volby vyhrál s náskokem okolo 10% hlasů. Současný prezident ale obvinil vůdce opozice z manipulování voleb. Původně se měly prezidentské volby konat již v roce 2005, ale L. Gbagbovi se dařilo je neustále odsouvat na pozdější termín.

L. Gbagbo má na své straně část armády. Při vzájemných střetech obou znepřátelených stran zemřelo ve čtvrtek 16. prosince 2010 20-30 lidí.

Pozice OSN

V pondělí 20. prosince 2010 prodloužila Rada bezpečnosti OSN mandát svých jednotek na Pobřeží slonoviny o 6 měsíců. Rada bezpečnosti také zvažuje vyslání dalších posil. Uvažuje se zejména o jednotkách, které slouží nyní v mírové misi v Libérii. L. Gbagbo naproti tomu žádá okamžitý odchod všech 8650 modrých přileb.

Přestože jednotky modrých přileb jsou zejména mírové sbory, tak podle kapitoly VII Charty OSN mohou použít sílu v případě ohrožení míru, přerušení míru nebo v případě aktů agrese. Podle náčelníka operace Alaina Le Roy jsou mírové síly připraveny adekvátně reagovat v případě potřeby. Zdá se tedy, že diplomacie bude na Pobřeží slonoviny postupně nahrazena konfrontací.

Sankce EU

Mezitím již Evropská unie v čele s Francií, jejíž kolonií dříve Pobřeží slonoviny bylo, vyhlásila sankce proti L. Gbagbovi a jeho lidem. Jedná se o celkem 19 osob, z nichž nejvýznamnější je samotný L. Gbagbo a jeho dvě manželky. Podobný postoj zvažují i Spojené státy.

Ve středu 22. 12. 2010 Francie společně s Německem doporučila svým státním příslušníkům, aby opustili území Pobřeží slonoviny. Po jednání Rady ministrů Francie – konaném mimořádně právě k situaci na Pobřeží slonoviny – vystoupil mluvčí francouzské vlády s prohlášením: „Ačkoli cizinci nebyli na Pobřeží slonoviny doposud ohroženi, pokládáme za nutné obnovit opatrnost a zopakovat naši radu odložit cesty na Pobřeží slonoviny. (…) Opakujeme naše doporučení Francouzům, kteří se na Pobřeží slonoviny nacházejí, aby se chovali opatrně a doporučujeme všem, kdo mohou, aby dočasně opustili Pobřeží slonoviny a vyčkali na normalizaci situace.“ Na Pobřeží slonoviny žije okolo 15 000 Francouzů.

Důležitost situace podtrhuje i fakt, že jednání Rady ministrů se zúčastnil vedle ministrů zahraničí, obrany a financí také premiér, prezident a náčelník generálního štábu.

Pozice USA - „Jasné a čisté volby“

Bílý dům vyzval L. Gbagba k uznání výsledků listopadových voleb. Pro USA je A. Ouattara jasný a legitimní vítěz prezidentských voleb. „Volby byly jasné a čisté, jejich výsledek byl jasný a čistý a pro L. Gbagba nastal čas, aby výsledek voleb uznal a odstoupil,“ prohlásil mluvčí prezidenta Baracka Obamy, Robert Gibbs. O sankcích proti Gbagbovi a jeho rodině může být rozhodnuto v příštích dnech, uvedl mluvčí amerického ministerstva zahraničních věcí Philip Crowley. „Jsme připraveni uvalit okamžitě cílené, jednostranné a to ve spolupráci s našimi mezinárodními partnery,“ doplnil R. Gibbs a upřesnil, že tyto opatření budou zaměřeny na „L. Gbagba, jeho nejbližší rodinu, na ty, kteří se k němu hlásí a na ty, kteří se neustále snaží udržet u noci.“

Zmražení pomoci ze strany Světové banky

Ve středu 22. 12. 2010 také Světová banka zmrazila financování Pobřeží slonoviny, což potvrdil prezident banky Robert Zoellick na tiskové konferenci konané u příležitosti jeho schůzky s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym. R. Zoellick také podotkliskutoval s prezidentem Mali Amadou Toumani Touré o nutnosti zmrazit také půjčky, které Pobřeží slonoviny získává od Západoafrické hospodářské a měnové unie (UEMOA). Prezident A. T. Touré ujistil prezidenta Světové banky, že v průběhu tohoto týdne dojde k setkání ministrů UEMOA na kterém se bude o těchto opatřeních diskutovat.

Poslední vývoj na Pobřeží slonoviny

Mezitím v Abidjanu L. Gbagbo potvrdil, že se cítí vítězem voleb, ale také vyjádřil ochotu začít diskutovat se svým rivalem A. Ouattarem a mezinárodním společenstvím, aby bylo možné nalézt společnou cestu z krize, která stála podle zdrojů OSN život již minimálně 50 lidí. L. Gbagbo je také připraven akceptovat komisi složenou z představitelů OSN, Africké unie a některých západních států. Tato komise by měla mít za úkol objektivně zanalyzovat volební proces, což je podle L. Gbagba základní předpoklad pro mírové vyřešení vzniklé krize. „Nechci už žádné další krveprolití, nechci již žádnou válku, nechci válku na Pobřeží slonoviny, která by se mohla rozšířit do okolních zemí a oslabit celý region,“ uvedl L. Gbagbo ve svém projevu vysílaném státní televizí Pobřeží slonoviny.

Dále ve svém projevu vyzval svého rivala A. Ouattaru a jeho spojence, aby opustili Hotel du Golf v Abidjanu. Ujistil je, že se mohou navrátit domů a že jim nebude bráněno v pohybu. Guillaume Soro, předseda vlády A. Obstarat,vyzval občany, aby „se organizovali, mobilizovali a všemi možnými prostředky protestovali až do Gbagbovy rezignace.“ Podle něj „se země nachází v nejtemnějších okamžicích ve své historii.“

Zdroje: http://www.rfi.fr/afrique/20101221-cote-ivoire%20-%20pression-internationale-accentue-gbagbo-onu-union-europenne

http://www.rfi.fr/afrique/20101219-cote-ivoire-0

http://www.lemonde.fr/afrique/article/2010/12/22/la-france-recommande-a-ses-ressortissants-de-quitter-la-cote-d-ivoire_1456579_3212.html#ens_id=1445146

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Zavadil | čtvrtek 23.12.2010 10:38 | karma článku: 6,17 | přečteno: 798x
  • Další články autora

Petr Zavadil

Pár poznámek ke krajským volbám v Olomouckém kraji.

O víkendových krajských volbách už bylo napsáno snad vše, ale přece jen bych rád vypíchl pár (a opravdu jen pár) věcí, které mě zaujaly. Půjde pouze o zběžnou analýzu výsledků v Olomouckém kraji.

16.10.2012 v 15:30 | Karma: 7,81 | Přečteno: 864x | Diskuse| Olomouc

Petr Zavadil

Slovenské volby? Nejlepší možný výsledek.

Celý Facebook a internet obecně lamentuje a hořekuje nad výsledky slovenských voleb. Jistě pan Fico není právě politik, od kterého by se dalo čekat, že bude dělat nepopulární, leč potřebné reformní kroky. Nicméně není pro Slovensko lepší stabilní většinová vláda než velmi široká koalice? Tu už si koneckonců Slovensko užilo nyní a neměla dlouhého trvání. Fica se dá nejlépe zbavit (nebo ho alespoň dostatečně oslabit) jedině tím, že ukáže, co dokáže. A Fico sám si je vědom toho, že z dlouhodobého hlediska je toto vítězství spíše prohra.

11.3.2012 v 21:58 | Karma: 18,46 | Přečteno: 1603x | Diskuse| Politika

Petr Zavadil

Jak se bránit nachlazení?

Dámy prominou, ale zamyšlení na téma, jak se bránit nachlazení, musí psát odborníci a kdo je větší odborník na nachlazení, rýmičku a kašílek než muž? Vidím to i teď na mém případě. Zatímco já tu sedím v teple, popíjím čaj a píšu si článečky, protože jsem přece „smrtelně“ nemocný, tak moje přítelkyně, která není o nic méně nemocná, stojí v nejmenovaném supermarketu a dělá hostesku pro nejmenovanou firmu. Považte, je nachlazená a je schopná se usmívat a prodávat nějaké výrobky! Jak jen to, ženy a dívky, děláte, že tyto strašlivé nemoci tak lehce zvládáte? Pro Vás je asi i ztráta času toto zamyšlení číst, protože Vy jste prostě ztracené případy, které léčbu ignorujete a děláte, že se nic neděje a to je špatně! Farmaceutické firmy se přece musí v zimě něčím živit, ne? Naštěstí tyto firmy dobře chápou, že cílovou skupinu tvoří zejména muži a zatímco většina jiných televizních reklam je mířena na ženy, tak léky proti nachlazení, rýmě, kašli apod. jsou zásadně mířeny na muže a ženy tu jen občas plní funkci, kterou v reklamách na prací prášek plní chlap v montérkách. Jak absurdní! Chlap v montérkách neví v reálu nic o praní a dámy ještě jednou prominou, ale ženy nevědí nic o nachlazení!

23.12.2010 v 20:01 | Karma: 7,57 | Přečteno: 1242x | Diskuse| Ostatní

Petr Zavadil

Postoje parlamentních stran ke korupční kauze na Ministerstvu život

Korupční skandál na Ministerstvu životního prostředí byl už v českých médiích probrán snad ze všech možných stran. Nechci se zde již zabývat známými a mnohokrát opakovanými fakty o celé kauze. Zaměřme se na to, které politické strany z kauzy nejvíc těží a které naopak nejvíc ztrácí a o co jednotlivé strany v této kauze hrají, či co už prohrály.

22.12.2010 v 14:24 | Karma: 9,77 | Přečteno: 1122x | Diskuse| Politika

Petr Zavadil

Titanic Jedné Olomouce

Na jaře se pět menších politických stran (KDU-ČSL, VV, TOP 09, Zemanovi, SZ) snažilo bojovat proti účelovému rozdělení Olomouce do pěti volebních obvodů a vytvořily petiční akci JEDNA OLOMOUC. Tehdy jsem stál na jejich straně a argumentoval ve prospěch této petice na mém blogu. Systém s více obvody nahrává větším politickým stranám, protože pro získání mandátu je potřeba získat okolo 10% hlasů, zatímco v případě jednoho obvodu stačí 5%.

18.10.2010 v 13:58 | Karma: 8,85 | Přečteno: 1997x | Diskuse| Olomouc
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

Česko čekají teplé dny, budou pokračovat přeháňky i bouřky

27. května 2024  6:01

Česko čekají v tomto týdnu teplé dny, ale také bouřky a přeháňky. Na některých místech země...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1272x
Cimrmanolog (Jára by měl z mých rodičů radost - narodil jsem se v zapamatovatelném roce 1980), "politolog" (papír na to mám, ale to je tak všechno).