Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Kingdom Come, svoboda a trh

České internetové vody rozbouřil článek zveřejněný na jistém blogu na serveru idnes.cz. Autor textu v něm z jakéhosi ekonomicky-morálního hlediska rozebírá chystané vydání počítačovými hráči toužebně očekávané hry Kingdom Come 2.

Vyslovuje názor, že společenský a ekonomický systém, v němž lze vydat takto extrémně drahou hru, jejíž rozpočet by pohodlně pokryl natočení seriálu na Netflixu, a zároveň zde tolik lidí živoří (autor zmiňuje např. matky samoživitelky) je nespravedlivý. Pokud lze vynaložit horentní sumy na vytvoření něčeho tak zbytného, jako je počítačová hra, jde podle autora o selhání trhu i státu.

Článku blogera Rudolfa Pekaře s názvem „Kingdom Come 2 - příklad selhání státu i trhu“ (Odkaz) si všiml jak duchovní otec hry, vývojář a podnikatel Daniel Vávra, tak i bezpočet komentátorů a autorů uvnitř i mimo komunitu počítačových hráčů, youtuberů či influencerů. Jejich rozhořčení nad drzostí autora blogu, který si osobuje právo hodnotit a soudit, na co by měly být vynaloženy soukromé peníze, neznalo hranic. Najednou, v kontrastu s takřka komunistickou vizí autora blogu, jako by všichni byli principiálními a zapálenými zastánci svobody, trhu a kapitalismu.

Ono je to však s tím blogem trochu jinak. Blog autora jménem Rudolf Pekař je něco, čemu se dnes módně říká sociální experiment. Žádný Rudolf Pekař, rozvedený blogger z Příbrami, ve skutečnosti neexistuje. Jeho podobizna zveřejněná u článků je falešná - ostatně to byl nakonec důvod, proč je nyní celý blog zablokován administrátory serveru idnes. Blog je však stále dostupný přes portál Archive.org.

Autorem námětů jednotlivých článků, vesměs velmi progresivistických, levicově „liberálních“, europeistických a vůči svobodě nepřátelských (kromě asi pěti nekonfliktních textů na téma Velikonoce, rozkvetlé jarní kytičky, káva a desková hra Dračí doupě), jsem ve skutečnosti já, a texty byly vygenerovány umělou inteligencí. A posléze, bylo-li potřeba, zlehka upraveny.

Levicové, tzv. progresivistické, antitržní a antikapitalistické názory se na nás valí ze všech stran, ze všech médií, od veřejnoprávních po komerční, od tištěných médií až po audiovizuální díla, od seriózních rozborů až po umělecká díla. Principy antikapitalistické a svobodě nepřátelské mentality jsou jasně dané, ačkoliv mnohdy nevyřčené a skrývané za povrchní hesla, fráze a stereotypy, o nichž už snad tařka nikdo nepřemýšlí do hloubky.

Stát má za úkol korigovat a vyrovnávat sociální nespravedlnost, k níž vede nespoutaná honba na mamonem. Sobectví je nemorální, a protože trh je založený na sobectví, je zde role vlády, která tržní sobectví nahradí altruismem a naplní tak veřejný zájem a blaho. Trh selhává - není schopen zajistit veřejné statky. Zájem veřejnosti musí stát nad zájmem jednotlivce. Žijeme snad ve společnosti, v níž by tyto teze byly s rozhořčením odmítány?

Svobodný trh jsme schopni přijmout - ale pouze proto, že si uvědomujeme, poučeni historií, že je daleko efektivnější než centrální plánování. Ale pokládáme jej za nemorální - je totiž založen na sebezájmu. Hodnoty vytvořené trhem se tak snažíme pomocí státních zásahů, různých regulací a intervencí, nasměrovat tím „správným“ směrem. Kupříkladu k matkám samoživitelkám, seniorům, nebo třeba k neziskovým organizacím pečujícím o přírodu kolem nás. Jsou to přece neziskové organizace! Působí morálně a nesledují jen mrzký zisk!

Přijde-li nějaký blogger Rudolf Pekař, jméno nápadně se podobající jedné z postav seriálu Malý pitaval z velkého města, s radikálnějším ale vlastně mnohem přímočařejším a principiálnějším postojem, tedy že stát by vlastně neměl trh jen korigovat, usměrňovat jeho výsledky, nebo pomocí daní namířit část zisku, jenž je přece sobecký a nemorální, k uspokojení vyšších zájmů, ale namísto toho by se měl snažit určovat, jak by měli investoři nakládat se svým majetkem, je najednou oheň na střeše. Lidé jsou znechuceni, rozhořčeni, tvůrců hry Kingdom Come se zastávají a hájí jejich právo vynaložit své peníze podle svého uvážení.

Najednou jsou všichni bojovníky za právo na svobodu a majetek. Jak to tedy, že nežijeme v daleko svobodnější společnosti? Proč jsme uvízli v našem babišovském, tedy nyní už fialovském socíku?

Když se důkladnější začtete nebo zaposloucháte do komentářů, v nichž autoři nazývají bloggera Rudolfa Pekaře rudým tatrmanem nebo leninovským šílencem, vesměs se pohybují na podobné rovině. Stát přece vybírá daně. Tvůrci hry Kingdom Come v čele s Danielem Vávrou jsou neobyčejně pracovití lidé. Stát tedy z hodnoty, kterou vytvoří, vybere příslušnou daň, pomocí níž bude naplněno všechno to, co má stát zajišťovat. Včetně dávek pro matky samoživitelky, sociálních projektů pro děti ze znevýhodněných rodin nebo třeba dotací pro neziskovky pečující o přírodu. Z prodeje hry Kingdom Come se vybere obrovská suma na daních, z platů zaměstnanců vývojářské společnosti také, a nakonec i sám Daniel Vávra zaplatí ze svého zisku tučnou daň do státní pokladny - tak jaképak copak, Rudolfe Pekaři!

Na jedné straně jsme se tedy setkali s myšlenkou, že by stát měl určovat, kam by měl investor vložit své prostředky, tedy že by mu snad mělo být zakázáno investovat do vývoje počítačové hry a měl by snad být donucen nebo přinejlepším motivován vynaložit valnou část svého kapitálu do jakéhosi tzv. „sociálně odpovědného podnikatelského projektu“. Tuto myšlenku vehementně odmítáme. Na druhé straně jsme si zvykli na model, v němž stát přijde až potom, až když je dílo hotové, a požaduje svůj podíl ze zisku. Tento model přijímáme jako neměnný koloběh života. Ostatně na světě jsou přece pouze dvě jistoty: smrt a daně.

Pokud však přijmeme to druhé, ztrácíme možnost odmítnout to první. Jestliže přiznáváme státu právo kořistit na výsledku práce jednotlivce, proč bychom mu měli upřít možnost sahat na peníze, které ještě dosud investovány nebyly? Jediné, co odmítáme na názorech bloggera Rudolfa Pekaře, je jejich extrémní pozice. Nikoliv princip. Neptáme se, jakým právem a na základě jakého morálního kréda pokládáme státní zásahy a ničení svobodného trhu na přijatelné či nutné.

Jestliže například sám Daniel Vávra ve své reakci na Pekařův blog vyjmenovává, kde všude si stát vybírá v kontextu vývoje hry Kingdom Come daně - od kontraktorů, zaměstnanců, od majitelů kanceláří, a nakonec od něho samého z jeho zisku - dává tím státu morální posvěcení. Vkládá, a s ním každý produktivní člověk, který uznává právo státu danit, svoji hlavu do oprátky.

Jestliže jste se tedy vy všichni, kdo jste blog pana Rudolfa Pekaře komentovali, ať už formou facebookového postu nebo třeba videa na Youtube či streamu na Twitchi, rozpálili doběla a rozzlobili jste se nad nehoráznými a veskrze zlými myšlenkami, s nimiž jste se setkali - dobře. Ale proč se vlastně zlobíte zrovna v tuto chvíli? Proč se nezlobíte, potkáváte-li jiné Rudolfy Pekaře mezi našimi politiky, v kultuře nebo v intelektuální sféře? Jen proto, že oni své nepřátelství vůči svobodě a trhu dokáží poněkud lépe zaobalit? O něco více sympaticky? Méně extrémně?

Odmítáte - velmi správně, samozřejmě - neexistujícího bloggera Rudolfa Pekaře, který pouze posloužil jako téměř absurdní karikatura zla, které nás obklopuje a jemuž jsme v každý okamžik vystaveni. Proč tedy neodmítnout princip?

Správně soudíte, že Daniel Vávra si své peníze může použít podle svého uvážení. Stále je pro vás sobectví zlem? Pokud ano, máte ve svých postojích zásadní rozpor.

Jestliže vás blogger Rudolf Pekař rozzlobil, možná je to dobrý začátek.

Tvůrci hry Kingdom Come v čele s Danielem Vávrou si zaslouží každou korunu, kterou vydělají. Stát, potažmo příjemci vládních finančních transferů si z jejich peněz nezaslouží ani halíř.

Autor: Luboš Zálom | pondělí 20.5.2024 13:55 | karma článku: 28,75 | přečteno: 3998x
  • Další články autora

Luboš Zálom

Eurovolby skončily. Nezapomeňte

Okřídlené rčení tvrdí, že kdyby volby mohly něco změnit, dávno by byly zakázány. Osobně jej pokládám za velmi falešné a vlastně předem poraženecké. Co tedy letošní eurovolby? Změní se něco, nebo bude politika EU stále stejnější?

11.6.2024 v 16:39 | Karma: 18,24 | Přečteno: 590x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Ministr Hladík straší občany ČR falešným pojmem ekologická stopa

Před několika týdny vydalo ministerstvo životního prostředí, jemuž šéfuje lidový socialista Petr Hladík, že od 18. dubna žijí občané ČR na ekologický dluh. Vyděsilo vás to?

2.6.2024 v 15:16 | Karma: 24,62 | Přečteno: 533x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Chvála neposlušnosti

Austrálie zavedla tábory pro odpírače karantény. Kanadský Quebec zavádí pro neočkované občany speciální daň. Řecko jim zase uděluje pokutu 100 euro měsíčně. Itálie se chystá zakázat neočkovaným chodit do práce...

14.1.2022 v 18:43 | Karma: 40,86 | Přečteno: 2260x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Vydržme!

17. listopad je nebo spíše měl by být svátkem těch, kteří se neohnuli a nepodvolili. A dokázali se v pravý čas postavit za svou věc a za svoji svobodu.

18.11.2021 v 15:20 | Karma: 35,07 | Přečteno: 1107x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky

Luboš Zálom

Volby skončily. Nezapomeňte.

Před necelým měsícem skončily volby, které byly mnohými líčeny jako přelomové. Jako cesta ke změně. Na jaké změny se tedy můžeme těšit?

2.11.2021 v 15:00 | Karma: 23,99 | Přečteno: 823x | Diskuse | Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 282
  • Celková karma 23,87
  • Průměrná čtenost 2470x
Jsem zastánce svobody jednotlivce a laissez-faire kapitalismu a hlásím se k odkazu myslitelů jako byl Ludwig von Mises, Murray Rothbard nebo Frederic Bastiat. Především jsem však stoupencem filozofie Objektivismu americké filozofky a spisovatelky Ayn Randové, podle mě nejvýznamnější obhájkyně svobody jednotlivce a kapitalismu. Od začátku 2014 člen Strany svobodných občanů, od 2019 místopředseda strany, dříve předseda středočeského krajského sdružení, lídr koalice Svobodných a Soukromníků pro volby do středočeského krajského zastupitelstva pro rok 2016 a středočeský lídr do parlamentních voleb 2017. V současné době zastupitel v Berouně za sdružení Lepší Beroun, které kandidovalo s podporou Svobodných a prosazuje jejich zásady komunální politiky. Dále mě lze charakterizovat jako příležitostného cyklistu, malíře, berounského patriota, příznivce jazzu a art-rocku a špatného hráče billiardu.