SD

Daně jsou nutná podmínka fungování státu. Je dost věcí, které si nedovedu představit, že bych si musela zařizovat jednotlivě - od provozu silnic přes provoz bezpečnostních a záchranných služeb až po třeba veřejné školství dostupné všem.

ALE! Daňový systém by měl být jasný a jednoduchý. A stát by se měl věnovat správě věcí, které slouží občanům. Nikoli jejich výchově nebo podpoře "bohulibých" myšlenek.

Bohužel v naší politické sféře prakticky neexistuje nikdo, kdo byl měl nejenom vizi takového státu, ale i sílu a odvahu ji začít uskutečňovat :-(

TT

Daně jsou v evropských zemích na sever od Alp celkem novinkou, rozhodně nejsou žádná "nutná podmínka fungování státu". Takto hovoří oběť propagandy.

Foto

Neregulovaný trh vede k monopolizaci. Monopolizace pak přímo odporuje demokracii a vede k totalitnímu zřízení. Protože ať chceme nebo ne, volby zpravidla ovládají ti, kteří mají největší mediální dosah a ten není levný.

Někteří ekonomové v sovislosti s tím dokonce mluví o olygokracii, nebo korporátním socialismu (běžný občan na daní platí více, než většina nadnárodních firem).

Dalším problémem volného trhu a kapitalismu je jeho neschopnost vidět a plánovat na delší časové období. Trh jednodušše neumí plánovat na delší dobu. Problém je, že mnoho projektů, které potřebuje celá lidské společnost, nebo stát, ať už se jedná o školství, vědu, nebo infrastrukturní projekty, vyžaduje dlouhou dobu plánování a budování.

Pohled "daně a výdaje státu jsou zlo" je pak z pohledu výše zmíněného jen druhou extrémní stranou osy, kde na druhé straně je "kapitalismus je zlo".

Stát není nutné zlo. Stát je ten kdo zajišťuje věci, které by soukromý sektor z principu financovat nechtěl, ale je morálně správné takové věci financovat. A politika je místem, kde se určuje, co morální je a co není, a jak velké finanční prostředky se na tyto věci vynaloží. Bohužel i zde je mnoho lidí, kteří spíše myslí na vlastní zájmy a vlastní prospěch a tedy pak dochází k mrhání peněz nás všech.

Otázkou tedy je, kde na tyto věci vezme stát peníze. A to jsou daně.

Já chápu, že mnozí se vidí cestu v Americkém pojetí trhu. Problém USA ale je, že obrovský propad mezi těmi úspěšnými a neúspěšnými. Města plná bezdomovců a lidí, kteří si nemohou dovolit ani základní lékařskou péči.

Naproti tomu zde máme Evropu, svázanou pravidly stále více. Pravidly, kterým se firmy vyhýbají tím že se odstěhují jinam, a tak státům a jejich vedení, nezbývá nic jiného, než nákladný byrokratický systém financovat z daní občanů.

Kterou cestou se vydáme, určují volby.

Foto

To není pravda. K monopolům vedou ve skutečnosti státní zásahy. Doučte se to.

MB

No, pokaď někdo s těmito názory je v naší politice, tak to jsme na tom dost špatně. Ale aspoň mi to opětovně dokazuje, že Svobodní jsou pošahanci a určitý typ dezolátů ohánějící se svobodou

MO

„proč bychom mu měli upřít možnost sahat na peníze, které ještě dosud investovány nebyly?“

Ehm. Co je běžné danění příjmů jiného než sahání na peníze, které by jinak jednotlivec investoval jinak?

Foto

samozřejmě. však o tom přece píšu.

Foto

A jak jste to udělal s registrací blogera? Já že se musí posílat ofocená občanka.

Foto

Nemusí, nebo měl pan Banga zrovna volno :-D

JB

J38a20n 29B57o88u96š11a

21. 5. 2024 12:49

Ty seš úplnej Babica český politiky. "Když máte ultralevičáky, dejte tam ultralevičáky. A když těch bájných škodlivých ultralevičáků, co nás tak strašně ohrožují, vlastně ani moc nemáte, musíte si nějaké sami vytvořit."

Foto

Nemusíme si libtardy vytvářet, když tedy máme Jana Boušu.