Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V úterý a o velikonocích

aneb o vílách spadlých z ořecha

Minulou sobotu jsem sekla s prací už ve čtyři a vyrazila za dobrodružstvím směr Louny. Televizní rosničky už skoro týden předem slibovaly počasí jak malované, tak jsem opouštěla prosluněnou Prahu v radostném očekávání krásného víkendu se psem v lese, jak to bude hezký, že tohle je ten správný podzim a najednou tumáš čerte kropáč. Krásně asi bylo, jen ne tam, kde jsem byla já.. V Lounech s prominutím inverze jak kráva. Zima, že by v pekle zamrzly kotle a mlha a vůbec hnus. Zato ale foukalo. Docela zčerstva.

Tak jsme se se psem rozhodli (tedy já se rozhodla a pes nic nenamítal), že půjdeme pouštět draka. Už loni jsem za tímto účelem v místním Kauflandu zakoupila igelitového Spidermana. Chvíli jsem sice tenkrát váhala, zda nemám radši vzít medvídka Pů, ovšem představa medvěda vznášejícího se v oblacích mi přišla nedůstojná medvědího majestátu.  

V sobotu odpoledne jsem tedy sbalila psa, Spidermana a vyrazila na kopeček za vsí, kde bydlí mí rodiče. Poté co jsem si několikrát celkem úspěšně namlela ústa při pokusech dostat tu modročervenou potvoru do vzduchu tak, aby tam, mrcha jedna, alespoň chvíli zůstala, jsem konečně chytla ten správnej grif a Spiderman poletoval vzduchem tak, jak by to Pů nikdy nedokázal.

Mé nadšení bylo veliké (psovi to bylo jedno, anžto objevil nějakou myší díru a touto dobou už v ní byl zahrabaný až po břicho), leč netrvalo dlouho. Spiderman se ve vzduchu nějak otočil, nebo co, vzal faleš a zcela podrazácky skončil ve větvích jedinýho stromu široko daleko.  

No, co jsem děvče z vesnice, do lesa se nebojím, tak co bych nevylezla na strom a nezachránila nebohého Spidermana z pařátů ořechových větví. Sundala jsem bundu, přikurtovala urputně se bránícího psa (zrovna skoro chytil tu myš) ke stromu a šplhala. Až mně překvapilo jak to šlo snadno a podivovala jsem se, proč tuto zábavu neprovozuji mnohem častěji. Zrovna se na chvíli zvedla mlha a tak byl z  koruny toho ořecha výhled až do Zeměch. Vysvobodit Spidermana ze zajetí byla taky brnkačka, stačilo jen párkrát zatřást tou správnou větví a Spiderman se ochotně a bez keců zřítil k zemi.

Pochválila jsem se, jak jsem šikovná a začala hledat cestu dolů. V tom okamžiku mi došlo, proč tuto bohulibou zálibu nepěstuji častěji. Pekelně se totiž bojím výšek. A z toho stromu to bylo k zemi poněkud daleko. Uvědomila jsem si, že je mi v koruně ořechu docela hezky, výhled je pěkný, zima mi zatím není, proč tu chvíli nepobýt, že? No zima mi nebyla asi tak pět minut, zato pak se do mne dala s chutí přímo nevídanou. Nedá se svítit, šlo to nahoru, půjde to i dolů. Bohužel, ač mne má hodná babička naučila jak má dáma nosit dlouhé sukně, rukavičky a velké klobouky, ač mne má stejně hodná maminka naučila jak má dáma v minisukni vystoupit z auta, aby jí nebylo vidět až do Pardubic, ani jedna z nich mne nenaučila jak má dáma slézt ze stromu.

Poslední dva metry jsem zcela nedámovsky sletěla jak slíva. Jen jsem stačila pomyslet, že bych se měla nějak sbalit, jak to dělají paragáni v televizi a už jsem plivala hlínu. Na zemi jsem se převrátila na záda a jala se počítat kosti.

„Co to tu proboha vyvádíte?“ ozvalo se zničehonic nade mnou a výhled na šedé nebe mi zaclonila hlava v kšiltovce, z pod které koukaly hnědé oči napůl soustrastně a napůl pobaveně. No jasně, princ na bílém koni se zjeví zrovna když reju držkou v blátě. Když mi to tuhle v pátek v nové sukni tak slušelo, to se zjevil jen pan Drahota z prvního patra, aby mi vynadal, že jsem zase nedobouchla výtah.

„Co by, padám ze stromu,“ odvětila jsem.

„A provozujete tohle často?“

„Ne, jen v úterý a o velikonocích.“

„No, já jen, že je sobota.“

„To víte, nadělávám přesčas, v úterý je státní svátek.“ prozradila jsem mu tajnůstkářsky, stále ještě ležíc na zemi, neboť jsem neměla dopočítáno, mladík mne zarazil někde u čísla čtyřicet.

„Aha, tak to jo, to vás nebudu rušit. Než se setmí, stihnete si spadnout ještě několikrát.“ Nutno uznat, že kluk se pořád ještě nesmál, ale v očích mu hrálo a koutky úst cukaly.

Sedla jsem si (počítání kostí vem čert) a rozhlédla jsem, kde se tu vzal, pocestný v pustině. A hned mi bylo jasno. Jeho agresivně a nebezpečně vyhlížející jorkšír se právě pokoušel sežrat mého psa. Počkat, jorkšír? Rozhlédla jsem se kolem pozorněji. Někde tu musí být. Blonďaté nadělení, s obličejem oranžovým ze solárka, v růžové bundičce a bílých kozačkách. Nikde nikdo, na blonďaté diblíky je asi zima. Vylejzaj až když je aspoň dvacet nad nulou.

Jorkšír přestal mém psovi očuchávat zadek a pustil se do uší. A to mé nebetyčně trpělivé zvíře stálo jak socha s tlamou vysoko vztyčenou, aby na ni jorkšír nedosáhl, zatímco po mne vrhalo jednoznačné pohledy: „zbav mne té bestie, nebo se neudržím.“

Zrovna jsem chtěla kluka požádat, aby vysvobodil mého psa z prekérní situace, když z kapsy klukovy bundy zařval Daniel Landa. Zvedl to a z druhého konce drátu se ozval velmi „růžový“ hlásek typu „ječák“: „No medvídku (asi jsem špatně rozuměla), kde jste, Ňufinka (no fakt mám něco s ušima) už určitě bolejí nožičky, chudinečku.“

Kluk típl mobil a řekl: „Já už musím jít, takže rukulíbám milostivá padanko.“

„I dejž to pánbu, panáčku,“ odvětila jsem a to už nerozdejchal. Rozesmál se na celé kolo: „Slečno, víte vy, co jste?“

„Neuvěřitelně okouzlující a nehorázně špinavá víla?“

Smál se snad ještě víc. „No vy jste mi zjevení, fakt zjevení. Kde jste se tu proboha vyskytla?“

„Vždyť jste viděl, spadla jsem z vořecha. Naznak.“

Na chviličku zvážněl: „Já už fakt musím jít. Ale býváte tu často? Nebo alespoň občas?“

„No vždyť říkám, v úterý a o velikonocích.“

„Tak jo, budu si to pamatovat,“ bafl jorkšíra a byl ten tam.

 

V neděli jsem kolem toho ořecha šla znovu. Na kmeni byl připíchnutý kus papíru v igelitovém pouzdře. Šla jsem blíž a přečetla si: „Pozor, z tohohle stromu padají víly.“ Vydolovala jsem tužku z bundy a připsala pod to: „Ale jen v úterý a o velikonocích.“

 

Vypadá to, že o velikonocích budu mít rande JJJ

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Kateřina Zagorová | pátek 31.10.2008 16:10 | karma článku: 35,30 | přečteno: 3640x
  • Další články autora

Kateřina Zagorová

Nový byt, aneb tahle válka se vede na kila

Asi před třemi měsíci jsem se přestěhovala. Po maratonu vyřizování spojených se změnou adresy, jsem konečně stála uprostřed svého nového bytu.... a spousty krabic. Protože jsem veškerý nábytek zanechala ve svém původním doupěti, vrhla jsem se vstříc novému bydlení vybavena nafukovací matrací, jedním zahradním stolkem a velkou spoustou iluzí o tom, jak si to tu krásně zařídím. Ach sladká naivito, tehdy jsem, já hloupá, vůbec netušila, že tahle válka se povede na kila.

16.8.2012 v 12:01 | Karma: 40,60 | Přečteno: 8374x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Zagorová

Letecký den

Jsem bezrizikový typ. Bojím se výšek. Bojím se rychlé jízdy. Bojím se tmy a bouřky. A mravenců. Bojím se sednout cizímu člověku do auta, co kdyby to byl špatný řidič. Prostě se opatruju jako oko v hlavě.Když mne ale kamarádka lákala na Matějskou, že se spolu s jinou kamarádkou nechají vystřelit v té bungee kouli, nemohla jsem si to nechat ujít. Škodolibě jsem se těšila, jak jim bude špatně, protože do tohohle životu nebezpečného nesmyslu by dobrovolně vlezl jen naprostý šílenec. Ti bystřejší z mých čtenářů se právě škodolibě zachechtali.

31.5.2012 v 10:14 | Karma: 33,78 | Přečteno: 5513x | Diskuse| Ostatní

Kateřina Zagorová

Veřejně prospěšné práce nezaměstnaných? Přemýšlejme.

Argumenty pana Drábka ve prospěch povinnosti nezaměstnaných po dvou měsících pobírání podpory odvést 20 hodin týdně státu formou bezplatných prací „pro veřejnost“ se zdají být celkem logické:

23.2.2012 v 14:35 | Karma: 48,57 | Přečteno: 28428x | Diskuse| Olomouc

Kateřina Zagorová

Připravujeme Vánoce

Normálně máme Vánoce více méně klidné. V průběhu listopadu vybádám, co by kdo chtěl naježit. První týden v prosinci ježím v obchodech a zbytek adventu jásám nad horkým čajem, jak jsem na to vyzrála. Úklid se děje ve dvou víkendech na počátku prosince vždy v sobotu, zatímco velké pečení (a uždibování) se koná v neděli. S mamkou máme manufakturu na výrobu cukroví, takže to slušně odsejpá.

22.12.2011 v 14:59 | Karma: 32,73 | Přečteno: 3073x | Diskuse| Ona

Kateřina Zagorová

Inovujeme

Od jisté doby jsem poněkud nedůvěřivá k „inovovaným složením“ a „vylepšeným recepturám“. Většinou to totiž znamená jediné:

14.12.2011 v 14:18 | Karma: 28,20 | Přečteno: 2978x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Část farmářů odškodníme. Další protesty jsou podpásovka, řekl Výborný

12. května 2024  12:57,  aktualizováno  13:10

Pěstitelům, kteří neměli pojištění proti mrazům, bude stát krátit kompenzace o polovinu. V pořadu...

Ukrajina z Charkovské oblasti evakuovala čtyři tisíce lidí, Rusko hlásí úspěšné tažení

12. května 2024

Sledujeme online Z pohraničních částí ukrajinské Charkovské oblasti, která čelí ruské ofenzivě, úřady evakuovaly...

V Belgorodu se zhroutil obytný dům, podle úřadů po ukrajinském útoku

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  12:44

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná panelová budova. Nejméně sedm lidí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

  • Počet článků 76
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 6807x
Jsem Katka. A tenhle blog se co nevidět přesune jinam. Kam? Hledejte. Pokud to bude osud, najdete mne. Pokud ne... no, mí tři čtenáři mi stačí