Mé skotské těhotenství – VI. Porodní asistentka ve 28. týdnu

Mé druhé setkání s novou porodní asistentkou proběhlo tento týden zcela standardně a bez komplikací. Již jsem se smířila se skutečností, že jsem pro ni úsměvnou kuriozitou se svou „obsesí“ na každé prohlídce se vážit, ale přesto, že mne pokaždé s úsměvem upozorní, že to není standardní záležitost a že tady normálně nastávající maminky při kontrolách neváží, nikterak se mému škrábání na váhu nebrání. Alespoň že tak a já minimálně vím, že mám nahoře devět kilo. Uf!

Schůzka proběhla zcela rutinně. Asistentka se mne zeptala, jak se cítím a zdá mám nějaké obtíže, na což jsem jen s potěšením mohla odpovědět, že nikoliv. Změřila mi tlak a nabrala další vzorky krve především ke kontrole hladiny železa v krvi a opět hormonů štítné žlázy. Také znovu zkontrolovala vzorek moči.

Potom jsem si lehla na lůžko a poslouchaly jsme tep miminka a měřily velikost břicha od okraje kalhotek k pupíku, což zde dělají místo vážení. Porodní asistentka se zdála s mým stavem a vývojem mrňouska spokojená. Pohmatem břicha dokázala určit, jak malé v břiše leží, a že je v tuto chvíli otočené hlavou dolů. To se prý může ještě mockrát změnit. Také doufám. Jen ať tam ještě těch zbývajících 12 týdnů zůstane!

Ačkoliv patřím (podobně jako většina mých českých přátel tady ve Skotsku) k velkým kritikům zdejšího zdravotnictví, přiznám se, že doposud jsem s prenatální péčí spokojená. Samozřejmě velkou roli hraje skutečnost, že vše doposud probíhalo a probíhá bez komplikací a já nedokážu posoudit, jak by tomu bylo v opačném případě. Ale tento pohodový přístup bez velkých zásahů mi připadá zcela dostačující a také uklidňující.

Od 21. března začnu navštěvovat zdejší předporodní kurzy, které jsou také vedené porodními asistentkami, tak jsem velmi zvědavá, jak bude vše probíhat. Jedna z hodin je zcela věnována kojení, na což jsem obzvláště zvědavá, protože ve Skotsku není kojení příliš obvyklé a přímo tady v Dundee kojí jen 24% všech žen.

Se svou porodní asistentkou se znovu uvidím za čtyři týdny při další rutinní kontrole, jejíž součástí má být i rozhovor o porodu a mých preferencích týkající se této stránky věci. Že bych si zvolila porod rychlý, bezbolestný a ideálně bez nutnosti mé osobní přítomnosti? Uvidíme :-) …

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Helena Woodcock | pátek 1.3.2013 16:10 | karma článku: 10,02 | přečteno: 896x