Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Královna silnic aneb pravolevé řízení

Když jsem se před pěti lety přestěhovala do Skotska a dostala nabídku na sezónní práci, jejíž hlavní náplní bylo řízení auta, jímala mne hrůza. Ale to nemělo být všechno. Nejenže nešlo o nějaký malý nevinný osobáček, ale hned o fungl nový minibus Mercedes Viano, který jsem také dle předpokladů měla řídit plně obsazený, tudíž až se šesti osobami na palubě. Abych vás uvedla do své nelehké osobní situace, musím zde zmínit, že jsem sice v té době byla majitelkou řidičského průkazu, ale jezdila jsem spíše příležitostně a v Praze zásadně využívala služeb rychlé a báječné MHD. Alespoň mně tedy vyhovovala.

Tváří v tvář životní výzvě rozhodla jsem se jí čelit s odvahou. A tak tedy začal trénink v manželově autě a snaha pochopit princip řízení „na druhé straně“. Ano, přiznávám se, jsem blondýna, a pro pány by to jistě nebyla taková věda, ale uznejte, že když i v běžném denním životě váháte, kde je levá a pravá, tak potom na silnici jste teprve ztracení. Prvních pár jízd skočilo v slzách a s manželem v obavách o životy naše i kolem jdoucích/jedoucích. A tak jsme v rámci zachování našeho zdravého rozumu a mladého vztahu vyměnili spolujezdce z manžela za kamaráda a trochu se uklidnili. Pokrok se dostavil, ale nikoliv v potřebné rychlosti a vzhledem k blížícímu se nástupu do zaměstnání. Přiznám se, že ač nejsem fanynkou Hříšného tance, připadala jsem si jako Baby snažící se za tři týdny zvládnout nácvik tance, který normálně trvá měsíce. A tak podobně jako se ona zvedačku měla naučit později, i já jsem přeskakovala drobné těžkosti s tím, že to zvládneme pak. Pokažená zvedačka je ovšem věc jedna a odbočit na kruhovém objezdu vpravo věc druhá. Pokud vám to nedává smysl (zejména vám, milé čtenářky), vůbec se vám nedivím.

A pak přišel první den v nové práci v malebném skotském městečku St Andrews, které je malebné zejména proto, že jsou tu neskutečně úzké uličky přecpané parkujícími auty a kolem nich se batolícími skupinami golfistů s jejich bagy. Prakticky nikam nevidíte a šance, že některý ten vehikl odřete, je tuším několikanásobně větší než na výhru v loterii. K tomu bohužel neřídíte Opel Corsa, ale minibus, u kterého rukou šátráte po řadící páce na straně u okénka a zároveň se snažíte odolat středoevropskému pudu sebezáchovy, který vás táhne na opačnou stranu silnice. Opravdu podařená taškařice.

Prvních pár jízd jsem absolvovala pod chápavým dohledem svého šéfa, který byl s mým snažením spokojen. Já sama se sebou už méně. Navíc můj mozek, na který bylo toto cvičení nadměrným náporem, na konci dne zcela odmítal fungovat a já jsem každý večer usínala spánkem spravedlivých v intervalu kratším, než je třeba k zahřátí dieselového motoru. Zdálo se to ovšem jako bohapustá troufalost nalodit si do auta se mnou za volantem po tak krátké době skupinu čtyřech amerických golfistů a tradá na hřiště. Ale nedalo se nic dělat. Moje první skupina golfistů zvládla cestu trvající normálně pět minut zhruba za trojnásobek času nicméně bez úhony či tlumených výkřiků hrůzy.

Hozena do vody, musela jsem se naučit plavat rychleji, než kdyby mi bylo dopřáno neomezené množství času. Dnes jsem za tu zkušenost vděčná. Samozřejmě byly situace, kdy výkřiky mých golfistů nebyly tlumené a kdy jsem Mercedes Viano (a nejen jej) „ozdobila“ zcela autentickými škrábanci. Důležité ale je, že můj zácvik přežili všichni zúčastnění bez úhony.

Potom následovala opačná výzva. Totiž přešaltrovat se zpět na řízení vpravo, když jsem se vrátila na návštěvu domů. Rodiče strachy nedýchali, kolemjdoucí se zmateně ohlíželi a manžel trénovaný v této stresové situaci se omezil jen na: „Miláčku, vpravo, VPRAVO!“ Jestli nade mnou stál anděl strážný nevím, ale i doma jsme vyvázli bez zranění a dokonce i bez škrábanců na tátově drahocenné Oktávii.

Dnes řídím v obou zemích a střídání stran mi už nedělá takové problémy. Pravou a levou sice stále rozlišuji jen s obtížemi J, nicméně mám už svou techniku, jak se rychle zorientovat v příslušné situaci. Závěrem si dovolím jen jeden poznatek. Jsem ráda, že jsem se musela „učit řídit“ ve Skotsku a ne u nás. Když mám nyní příležitost porovnat kulturu řízení tady a u nás v ČR, musím říci, že slušnost a galantnost na silnicích ve Skotsku vládne. Obecně mám pocit daleko větší bezpečnosti na skotských silnicích než u nás. Nehody jsou tu výjimkou, neřkuli pak ty se smrtelnými následky či těžkými zraněními. Řidiči se tu obecně chovají daleko dospěleji než u nás a v autu vidí prostředek k dopravě z bodu A do B a nikoliv nástroj ke zvýšení sebevědomí. Zaznamenal to i můj manžel, když nás nedávno nechal zdejší řidič bezpečně vyjet z nepřehledné křižovatky, a komentoval to slovy: „To v ČR bys tu stála ještě týden.“ A mně nezbylo než mu dát za pravdu.

Tohle má být vtipný a veselý blog, takže se vyhnu nějakému moralizování, ale nemohu se ubránit pocitu, že by bylo moc fajn, kdyby se u nás jezdilo jako tady … i když tedy vpravo. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Woodcock | pátek 15.6.2012 12:38 | karma článku: 17,24 | přečteno: 1208x
  • Další články autora

Helena Woodcock

Den D moderní skotské historie je tady

Dnes ráno jsem byla volit. Nic výjimečného, řeknete si, ale já jsem byla (coby cizinec, byť s druhým domovem ve Skotsku) volit v referendu o skotské nezávislosti, které zásadním způsobem ovlivní budoucnost této pětimilionové země i mé zdejší skotské rodiny.

18.9.2014 v 8:29 | Karma: 20,68 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Politika

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XII. První dny doma

Návrat domů z porodnice je nádherným okamžikem v životě každé maminky. Nicméně je to také moment naplněný jistou mírou obav. Asi každá novopečená maminka se sama sebe ptá, jak vše zvládne, jestli to bude s prckem umět a jestli bude dobrou mámou. Pro mne byl tento okamžik o to horší, že žiju v cizí zemi a dobře jsem věděla, že člověk, kterého bych si v tu chvíli přála mít nejblíž, totiž moje maminka, bude v tu chvíli daleko. Tady ve Skotsku ovšem péče o matku a novorozeně propuštěním z nemocnice nekončí. Deset dní po návratu domů docházejí za maminkou a miminkem porodní asistentky, které dohlížejí, aby bylo vše v pořádku. Kontrolují váhu miminka, hojení pupíku, stolici a celou řadu dalších věcí, které se mohou u novorozence vyskytnout. Zároveň se také starají o matku a dozírají, aby její rekonvalescence po porodu probíhala tak, jak má, a proces hojení byl, pokud možno, nekomplikovaný.

19.7.2013 v 12:31 | Karma: 18,27 | Přečteno: 959x | Diskuse| Ostatní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XI. Pobyt v nemocnici

V minulém blogu jsem se s vámi podělila o zkušenost se svým skotským porodem. Ač se má dcerka Anička narodila neplánovaným císařským řezem, byl pro mne porod a související péče jednoznačně pozitivní zkušeností. Na následný pobyt v nemocnici jsem se nikterak netěšila, ale přesto, že je zde ve Skotsku běžné do 48 hodin po císařském řezu jít domů, já jsem nikam nepospíchala. Přece jen jsem prodělala velkou operaci a na pomoc rodiny jsem se po návratu domů spoléhat nemohla. Manžel již má jen tatínka a má rodina je samozřejmě v ČR. Příjezd babičky a dědy z Čech byl naplánován až na 6. června.

15.7.2013 v 18:10 | Karma: 34,31 | Přečteno: 7682x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – X. Porod

Po delší odmlce se vracím ke svému, nyní již ne těhotenskému blogu. Poslušně hlásím, že se nám 25. května narodila dcerka Anička vážící 4,20kg a měřící 51cm. Z blogu těhotenského je tedy nyní blog novorozenecký. Než jsem otěhotněla, byla pro mne myšlenka porodu ve Skotsku nepředstavitelná. Bohaté negativní zkušenosti se zdejším zdravotnictvím mne odrazovaly na něco takového jen pomyslet. Průběh prenatální péče mne však mile překvapil, a proto se i myšlenka porodu ve zdejší mega nemocnici Ninewells stala přijatelnou. No, ono mi taky konec konců nic jiného nezbývalo, že?

25.6.2013 v 16:40 | Karma: 19,95 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – IX. Předporodní kurzy závěr

V dnešním blogu bych ráda shrnula obsah posledních hodin předporodních kurzů, a to jak partnerských, tak jen pro nastávající maminky.

24.4.2013 v 16:50 | Karma: 10,66 | Přečteno: 822x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Studenty zatčené na protestech pošleme do Gazy, navrhuje kongresman

10. května 2024  20:45

Zatýkat studenty protestující proti Izraeli na amerických univerzitách je málo, rozhodl se...

Americké obrněnce dobývaly Libavou s podporou českých tanků

10. května 2024  20:30

Formace amerických obrněnců Bradley narazí na dobře opevněné pozice nepřítele na nedalekém kopci a...

Svědkům Jehovovým sloužil i 48 hodin v kuse. Jsou hrozbou pro všechny, říká

10. května 2024

Premium U Svědků Jehovových byl od narození. Během dospívání však začal dělat problémy, když se chtěl dívat...

OSN posílila postavení Palestiny, vyzývá ke schválení členství. Česko bylo proti

10. května 2024  17:38,  aktualizováno  19:42

Valné shromáždění OSN přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1669x
Helena Woodcock, nezávislá novinářka a PR specialistka žijící v současnosti ve Skotsku