Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fotbalová vášeň aneb jak mne Rezek připravil o klid ve Skotsku

Přiznám se, že jako většinu příslušnic něžného pohlaví mě fotbal nijak zvlášť nezajímá. Těžko bych si tedy pomyslela, že mi jedna vynucená penalta v zápasu Česko – Skotsko „zkomplikuje“ do této doby poměrně nerušený život ve Skotsku.

Fotbaloví fanoušci budou vědět, že na začátku září se obě země utkali v zápase kvalifikace o postup na Euro 2012. Aby Skotové měli šanci na postup, museli v zápase s ČR zvítězit. Dlouho to pro ně vypadalo dobře, ale pak Rezkova vynucená a patrně, přiznejme si, nafilmovaná penalta rozhodla o remíze a Skoty o postup víceméně připravila.

Můj manžel, opravdový fotbalový nadšenec, a jeho přátelé vypadali po zápase v našem obýváku jako zpráskaní psi. O schopnostech svého týmu si před zápasem nedělali žádné iluze, a tak se po hře omezili na gratulaci Česku a kritiku výkonu a strategie svého vlastního týmu. No, přiznám se, že to tedy nebylo zrovna přesvědčivé vítězství natož něco, na co bychom mohli být hrdí.

A tak se stalo, že od osudného zápasu jsem několik týdnů nemohla jít na pracovní schůzku, do obchodu, nasednout do taxíku či zvednout telefon, abych s žertovnou nadsázkou neslyšela: „Aha, tak ty jsi jedna z nich!“ anebo „Vy, Češi, jste nám uloupili postup na Euro.“ či „Češka jako Rezek.“ Řeknete si, že tahle příhoda není zase tak nic výjimečného. Takový je fotbal. Ale musím říci, že asi nikdy předtím jsem si svou českost neuvědomovala více než po tomhle fotbalovém zápase.

Skotové sice nepatří svými fotbalovými výkony k velmocím v tomto sportu, ale pokud jde o fanouškovství a fotbalové srdce, tak se jim hned tak nějaká země nevyrovná. Jak to vzniklo, nevím, ale za dobu svých čtyř let života v této zemi jsem pochopila, že je to vášeň zcela seriózní a že začíná už od kolébky.

Nemusím pro příklad chodit dál než ke svému manželovi. Jeho rodiče odjakživa podporovali fotbalový klub Dundee FC a tmavě modrá krev klubových barev koluje hluboko v jejich žilách. Dundee, město zhruba velikosti naší Plzně, má ještě jeden klub – Dundee United a dle předpokladů jsou obě mužstva (a oba tábory fanoušků) nesmiřitelnými rivaly (vše míněno v dobrém a plně sportovním duchu). Historka, kterou můj manžel velmi rád vypráví, říká, že do doby než šel do školy, neměl o existenci druhého týmu ani tušení, neboť mu jeho otec řekl, že v Dundee je jen JEDEN fotbalový tým. Pokud se zeptáte, na který z okamžiků svého života je můj muž nejvíc hrdý, dozvíte se, že moment, kdy coby pětiletý předškolák vyváděl svůj tmavomodrý tým na hřiště jako jeho maskot, bude, když ne první, tak určitě na prvních třech místech.

Tým Dundee FC patřil zejména v šedesátých a sedmdesátých letech k výrazným hráčům Evropské fotbalové scény, ale nyní klub nezažívá zrovna své nejšťastnější období a tak tak se drží v první lize. Nicméně pro fanoušky jakoby to nic neznamenalo. Sobotu co sobotu jich tisíce cestují za svým týmem na zápasy mimo domácí stadion nebo v povětrnostních podmínkách, kdy by našinec jen stěží vystrčil nos ze dveří, míří na domácí stadion, aby podpořili svůj tým. Párkrát jsem se nechala vylákat a přiznám se, že jsem málem umrzla i s pěti vrstvami oblečení na sobě. Za mnou děti v tepláčkách a větrovkách s promodralými rty pištěly: „Do toho, Dundeeeee!“

Přiznám se, že je to něco, co u Skotů obdivuji. Jejich naprostá oddanost svému fotbalovému týmu a stejně tak i týmu národnímu je neuvěřitelná. Fanoušci skotského národního týmu prosluli ve světě jako Tartan Army (Tartanová Armáda), a pokud jste někdy na letišti viděli skupinu kluků v kiltech (sukních) a fotbalových tričkách, tak věřte, že skotský národní tým je na cestách a s ním i jeho fanoušci.

Skotové ve své fotbalové vášni nelitují peněz ani času. Jejich nedávný zápas se Španělskem v Alicante byl jejich poslední šancí kvalifikovat se na Euro 2012. V podstatě předem prohraná bitva, řekli byste, ale to rozhodně neznamenalo, že fanoušci v tom svůj tým nechají. Do Alicante jich cestoval ohromujících 15,000 a na stadionu hravě přezpívali domácí publikum. A to vše proto, aby byli svědky výsledku 3:1 v neprospěch svého týmu.

Slýchám tady v Dundee neuvěřitelné historky o tom, jak se třeba čtyři fanoušci vypravili autem na zápas Skotsko Lichtenštejnsko nebo jak zorganizovali sbírku ve výši tisíců liber pro svůj krachující klub. Na skotském fandění fotbalu je něco nakažlivého, nezištného a vášnivého. Je v tom opravdové srdce, které bije nejen, když se týmu daří. Vzhledem k tomu, že se blíží víkend, půjdu radši prohledat šatník, najít několik nejteplejších kousků oblečení a vyrazit podpořit Dundee FC :-). Fotbalu zdar!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Woodcock | pátek 28.10.2011 19:03 | karma článku: 15,23 | přečteno: 1088x
  • Další články autora

Helena Woodcock

Den D moderní skotské historie je tady

Dnes ráno jsem byla volit. Nic výjimečného, řeknete si, ale já jsem byla (coby cizinec, byť s druhým domovem ve Skotsku) volit v referendu o skotské nezávislosti, které zásadním způsobem ovlivní budoucnost této pětimilionové země i mé zdejší skotské rodiny.

18.9.2014 v 8:29 | Karma: 20,68 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Politika

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XII. První dny doma

Návrat domů z porodnice je nádherným okamžikem v životě každé maminky. Nicméně je to také moment naplněný jistou mírou obav. Asi každá novopečená maminka se sama sebe ptá, jak vše zvládne, jestli to bude s prckem umět a jestli bude dobrou mámou. Pro mne byl tento okamžik o to horší, že žiju v cizí zemi a dobře jsem věděla, že člověk, kterého bych si v tu chvíli přála mít nejblíž, totiž moje maminka, bude v tu chvíli daleko. Tady ve Skotsku ovšem péče o matku a novorozeně propuštěním z nemocnice nekončí. Deset dní po návratu domů docházejí za maminkou a miminkem porodní asistentky, které dohlížejí, aby bylo vše v pořádku. Kontrolují váhu miminka, hojení pupíku, stolici a celou řadu dalších věcí, které se mohou u novorozence vyskytnout. Zároveň se také starají o matku a dozírají, aby její rekonvalescence po porodu probíhala tak, jak má, a proces hojení byl, pokud možno, nekomplikovaný.

19.7.2013 v 12:31 | Karma: 18,27 | Přečteno: 959x | Diskuse| Ostatní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XI. Pobyt v nemocnici

V minulém blogu jsem se s vámi podělila o zkušenost se svým skotským porodem. Ač se má dcerka Anička narodila neplánovaným císařským řezem, byl pro mne porod a související péče jednoznačně pozitivní zkušeností. Na následný pobyt v nemocnici jsem se nikterak netěšila, ale přesto, že je zde ve Skotsku běžné do 48 hodin po císařském řezu jít domů, já jsem nikam nepospíchala. Přece jen jsem prodělala velkou operaci a na pomoc rodiny jsem se po návratu domů spoléhat nemohla. Manžel již má jen tatínka a má rodina je samozřejmě v ČR. Příjezd babičky a dědy z Čech byl naplánován až na 6. června.

15.7.2013 v 18:10 | Karma: 34,31 | Přečteno: 7682x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – X. Porod

Po delší odmlce se vracím ke svému, nyní již ne těhotenskému blogu. Poslušně hlásím, že se nám 25. května narodila dcerka Anička vážící 4,20kg a měřící 51cm. Z blogu těhotenského je tedy nyní blog novorozenecký. Než jsem otěhotněla, byla pro mne myšlenka porodu ve Skotsku nepředstavitelná. Bohaté negativní zkušenosti se zdejším zdravotnictvím mne odrazovaly na něco takového jen pomyslet. Průběh prenatální péče mne však mile překvapil, a proto se i myšlenka porodu ve zdejší mega nemocnici Ninewells stala přijatelnou. No, ono mi taky konec konců nic jiného nezbývalo, že?

25.6.2013 v 16:40 | Karma: 19,95 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – IX. Předporodní kurzy závěr

V dnešním blogu bych ráda shrnula obsah posledních hodin předporodních kurzů, a to jak partnerských, tak jen pro nastávající maminky.

24.4.2013 v 16:50 | Karma: 10,66 | Přečteno: 822x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

V Petrohradě autobus s dvacítkou lidí divoce kličkoval a pak se zřítil do řeky

10. května 2024  14:27,  aktualizováno  22:30

V centru Petrohradu v pátek přišlo o život nejméně sedm lidí, když z mostu do řeky Mojky spadl...

QR kód vedl k zubaři. Policie v první den MS řeší falešné lístky za 400 tisíc

10. května 2024  17:56,  aktualizováno  22:24

S pátečním začátkem hokejového šampionátu přicházejí i první podvedení fanoušci, kteří si zakoupili...

Pivo za stovku a žádný kravský zvonec! Hokejové fanzóny před stadiony ožily

10. května 2024  19:27,  aktualizováno  21:42

Fanzóny zaplnily stovky fanoušků oblečených do národních dresů, s pomalovanými tvářemi a...

Studenty zatčené na protestech pošleme do Gazy, navrhuje kongresman

10. května 2024  20:45

Zatýkat studenty protestující proti Izraeli na amerických univerzitách je málo, rozhodl se...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1669x
Helena Woodcock, nezávislá novinářka a PR specialistka žijící v současnosti ve Skotsku