Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

„A je to“ aneb jak jsme na tom s řemeslem

Tak jsme se úspěšně prodrali skotským realitním bludištěm a pořídili si starší domek. Nemá ani okna s mezerami, kterými fouká meluzína, ani pokoje zcela bez oken a ani jiné místní speciality. Díky bohu! Stali se z nás šťastní a spokojení majitelé velmi pěkné nemovitosti. Ovšem s jedním malým „ale“. K naší spokojenosti nepotřebuje naše nové bydlení žádné dramatické úpravy, jen pár kosmetických. Ale právě to mě přimělo zamyslet se na téma, jak jsme na tom, coby generace třicátníkům, s řemeslem.

Můj otec je stavební truhlář vyhlášený svými precizně provedenými výrobky. Kromě toho je to také člověk neskutečně zručný, který si umí poradit snad s každou závadou. Ať už je to oprava domácího spotřebiče, kapajícího kohoutku, instalace zásuvky, výměna sifonu, malování, tapetování, nátěry všeho druhu, seznam je takřka nevyčerpatelný. Jeho řešení jsou vždy inteligentní, funkční, spolehlivá a mnohdy lepší než od odborníka. Někdy se dokonce zdá, že kdyby všechny věci fungovaly a tu a tam nepotřebovaly nějakou tu opravu či originální řešení, tak by se náš táta nudil. Spousta z nás má samozřejmě takové tatínky (i když ten můj je samozřejmě nejlepší :-)) odkojené totalitním režimem a mrskané ve všech těchto činnostech pod dohledem svých otců a tu a tam se šikovným tipem z časopisu „Urob si sám“. Já mám jen teď bohužel tu smůlu, že ten můj je ode mne 2,5 hodiny letu daleko.

Coby majitelka starší nemovitosti, ve které se s manželem čerstvě usazujeme teprve první měsíc, je jasné, že to, že věci nefungují, nefungují tak, jak mají, nebo potřebují drobnou úpravu jsou takřka na denním pořádku. A najednou se z triviálních problémů jako je kapající kohoutek, přivrtání poličky v koupelně, opravy přívodu vody do myčky či instalace zásuvky stávají projekty, do kterých se člověk buď pustí sám s rizikem, že nadělá více škody než užitku, anebo povolá odborníky (mnohdy se stejným rizikem).

S manželem jsme na tom s řemeslem zhruba stejně (špatně) s tím rozdílem, že já jsem alespoň měla šanci od otce něco odkoukat. Pravdou je, že jsem se například vrtačky přestala bát a už ji nevnímám jako nástroj, který ženám do ruky nepatří. K přivrtání poličky v koupelně jsem se odhodlala sama a přiznám se, že napětí a stres, které mi tato zkušenost přinesla, se vyrovnalo kdekterému adrenalinovému sportu. Poličku potřebujete, ale představa prasklé nové kachličky či hůře - navrtané trubky či kabelu - je natolik děsivá, že se vám třesou ruce a čelo rosí studeným potem. Já jsem měla štěstí, výsledek vypadá tak, jak jsem doufala, a k žádné havárii nedošlo, ale netajím se tím, že si před další adrenalinovou misí dám trochu pauzu.

V naší situaci zjistíte, že je nesmírná podara mít kamarády, které se některým z řemesel živí, a kromě toho umí něco navíc. A tak se zásuvkou a domovním alarmem pomohl kamarád Martin, s opravou dveřního zvonku soused a s dalšími menšími věcmi jsme si poradili sami.   

Na ostatní nezbylo než si zavolat místního řemeslníka. Myslím si, že jak doma v ČR, tak tady ve Skotsku je opravdový oříšek najít poctivého řemeslníka, který se nejen dostaví, jak slíbil, vykoná domluvenou práci bez toho, aby poničil spoustu věcí kolem, a zároveň vám nenaúčtoval astronomickou částku. Dnes máme tu výhodu, že si každého z řemeslníků můžeme proklepnout na internetu a podívat se na různé hodnotící stránky s komentáři od předchozích zákazníků. Ale ani to není zárukou úspěchu.

Dám vám příklad. Zjistila jsem, že v kuchyňské lince nainstalovaná nová myčka, která dle předchozího majitele nikdy nebyla použita, nefunguje. Zdálo se, že myčka má tendenci napouštět vodu, ale z neznámého důvodu se jí to nedaří. Zavolala jsem tedy dva opraváře, jejichž kontaktní údaje jsem našla na jedné z referenčních webových stránek provozovaných místním městským úřadem. První opravář narazil na problém velice záhy, když nedokázal odstranit přední ozdobný panel z vestavěné myčky. A tak to zkusil silou, což nikdy není dobrá volba. Poučena z předchozích nezdarů jsem jeho snahu včas zastavila dříve, než došlo k nějaké pohromě. Pak se ukázalo, že chlapík není schopen vestavěnou myčku ani vysunout z určeného místa, protože její horní okraj je zaklíněn za pracovní desku. A resumé? Myčka je odepsaná, raději koupit novou, ale s tím, že vyndat ji ven bude ta nejhorší část celého procesu, která bude vyžadovat překopání poloviny kuchyňské linky.

O hodinu později jsem otevřela dveře druhému opraváři. Ten měl přední panel odstraněný během několika vteřin. Potom úpravou nožiček, na kterých myčka stála, snížil její úroveň pod pracovní desku, vysunul ji, aby zjistil, že příčinou celého problému je zlomená hadice přívodu vody. Oprava byla hotová do jedné hodiny a cena pakatel.

Tentokrát jsem měla štěstí, že se mi podařilo najít toho správného opraváře a ta trocha času s jeho sháněním mi ušetřila tisíce na nákladech. Zároveň si ale zoufám, protože si uvědomuji svou závislost na těchto lidech a tudíž určitou zranitelnost. Říkám si, že jsem v době svého dětství měla s tátou trávit v dílně času ještě víc a třeba bych dnes byla schopná si lépe poradit s triviálními věcmi a také lépe posoudit, kdy povolaný odborník nenabízí správné řešení.

Generace našich tátů, je asi poslední, která žila v době, kdy se věci konzumně nevyhazovaly, ale kdy se o ně pečovalo tak, aby co nejdéle vydržely. Většina běžných problémů se řešila svépomocí. Dovednosti nabyté zkušenostmi s opravami a úpravami všeho možného jsou bohužel něco, co asi vymizí s jejich generací. A tak pokud tyto řádky čtou ti mladší z vás, kteří mají možnost trávit sobotní odpoledne s tátou v dílně opravou stoletého čerpadla či výměnou sifonu u dřezu, popadněte hasák, kleště, šroubovák a hrňte se do práce. Věřte, že platí, že co se v mládí naučíš, tak velice brzy jako když najdeš :-).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Woodcock | úterý 22.5.2012 16:10 | karma článku: 18,81 | přečteno: 1252x
  • Další články autora

Helena Woodcock

Den D moderní skotské historie je tady

Dnes ráno jsem byla volit. Nic výjimečného, řeknete si, ale já jsem byla (coby cizinec, byť s druhým domovem ve Skotsku) volit v referendu o skotské nezávislosti, které zásadním způsobem ovlivní budoucnost této pětimilionové země i mé zdejší skotské rodiny.

18.9.2014 v 8:29 | Karma: 20,68 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Politika

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XII. První dny doma

Návrat domů z porodnice je nádherným okamžikem v životě každé maminky. Nicméně je to také moment naplněný jistou mírou obav. Asi každá novopečená maminka se sama sebe ptá, jak vše zvládne, jestli to bude s prckem umět a jestli bude dobrou mámou. Pro mne byl tento okamžik o to horší, že žiju v cizí zemi a dobře jsem věděla, že člověk, kterého bych si v tu chvíli přála mít nejblíž, totiž moje maminka, bude v tu chvíli daleko. Tady ve Skotsku ovšem péče o matku a novorozeně propuštěním z nemocnice nekončí. Deset dní po návratu domů docházejí za maminkou a miminkem porodní asistentky, které dohlížejí, aby bylo vše v pořádku. Kontrolují váhu miminka, hojení pupíku, stolici a celou řadu dalších věcí, které se mohou u novorozence vyskytnout. Zároveň se také starají o matku a dozírají, aby její rekonvalescence po porodu probíhala tak, jak má, a proces hojení byl, pokud možno, nekomplikovaný.

19.7.2013 v 12:31 | Karma: 18,27 | Přečteno: 959x | Diskuse| Ostatní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XI. Pobyt v nemocnici

V minulém blogu jsem se s vámi podělila o zkušenost se svým skotským porodem. Ač se má dcerka Anička narodila neplánovaným císařským řezem, byl pro mne porod a související péče jednoznačně pozitivní zkušeností. Na následný pobyt v nemocnici jsem se nikterak netěšila, ale přesto, že je zde ve Skotsku běžné do 48 hodin po císařském řezu jít domů, já jsem nikam nepospíchala. Přece jen jsem prodělala velkou operaci a na pomoc rodiny jsem se po návratu domů spoléhat nemohla. Manžel již má jen tatínka a má rodina je samozřejmě v ČR. Příjezd babičky a dědy z Čech byl naplánován až na 6. června.

15.7.2013 v 18:10 | Karma: 34,31 | Přečteno: 7682x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – X. Porod

Po delší odmlce se vracím ke svému, nyní již ne těhotenskému blogu. Poslušně hlásím, že se nám 25. května narodila dcerka Anička vážící 4,20kg a měřící 51cm. Z blogu těhotenského je tedy nyní blog novorozenecký. Než jsem otěhotněla, byla pro mne myšlenka porodu ve Skotsku nepředstavitelná. Bohaté negativní zkušenosti se zdejším zdravotnictvím mne odrazovaly na něco takového jen pomyslet. Průběh prenatální péče mne však mile překvapil, a proto se i myšlenka porodu ve zdejší mega nemocnici Ninewells stala přijatelnou. No, ono mi taky konec konců nic jiného nezbývalo, že?

25.6.2013 v 16:40 | Karma: 19,95 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – IX. Předporodní kurzy závěr

V dnešním blogu bych ráda shrnula obsah posledních hodin předporodních kurzů, a to jak partnerských, tak jen pro nastávající maminky.

24.4.2013 v 16:50 | Karma: 10,66 | Přečteno: 822x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Okamura předčítal Trumpův projev, brzdí jednání o korespondenční volbě

10. května 2024  5:43,  aktualizováno  10:32

Přímý přenos Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Jako první si vzal slovo předseda SPD...

Soud poslal do vazby muže bez domova obviněného z vraždy přítelkyně v Plzni

10. května 2024  10:14

Plzeňský okresní soud poslal do vazby sedmatřicetiletého bezdomovce obviněného z vraždy přítelkyně....

Zelenskyj po odhalení ruských agentů odvolal šéfa bezpečnostního úřadu

10. května 2024  10:08

Sledujeme online Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal ve čtvrtek z funkce šéfa státního bezpečnostního...

Traktorista nezvládl projet zatáčku, proboural se zdí rodinného domu

10. května 2024  9:39

Traktor narazil ve čtvrtek odpoledne do rodinného domu v Libštátu na Semilsku a prorazil jeho zeď....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1669x
Helena Woodcock, nezávislá novinářka a PR specialistka žijící v současnosti ve Skotsku