Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

TÝDEN v Itálii aneb co jsem zREFLEXovala a k čemu mám RESPEKT

U poslední benzínové pumpy na české straně mi nedošlo, že své dvě knihy Vedlejší účinek smrt, autora JohnaWiprena a léčivá síla DRUIDŮ autorů Scwarze, Schweppe, Pfau, jsem na dovolenou do Itálie táhnout nemusela. Bohatě jsem si totiž vystačila se třemi zakoupenými společensko-zpravodajskými týdeníky, jihoafrickým manželem a  trochou italských reálií.

Vyfotil Randolph Alfred Westman

Randolpha toužícího vyzkoušet  pravou italskou kuchyni jsem autobusem Českého kormidla doprovodila do malého jaderského letoviska a tam ho nechala týden konat. Oběd a večeře ve dvou místních ristorante ho sice nezklamaly, ale pustil se do vaření jako vždy sám. Začali jsme několika hodinovou návštěvou místního trhu. Unešený bohatou nabídkou zeleniny, sýrů, uzenin i způsobem prodeje spojeného v nejednom případě s fundovaným výkladem o nabízených produktech (sýry, sušená masa) a zpříjemněného velkorysou ochutnávkou, nakoupil Randolph tolik Parmigiano-Reggiano,  že do vánoc jíme výhradně italsky. Já byla, po přečtení článku v TÝDNU - Pravda o (českých) trzích, ve střehu. Na špinavé nehty a na prstech usychající krev jsem u italských sedláků nenarazila ani jsem neměla pocit, že by se snažili zbohatnout na mé důvěřivosti či naivitě jako je tomu u nás. Nápisy farmářské trhy či bio jsem nezaznamenala, zato prodávající i nakupující - srdeční a vstřícní Italové mě zcela okouzlili. 

Zajímá mě móda. Nepatřím sice k ženám, které se šatí na trzích, dávám přednost secondhandům, ovšem tentokrát jsem neodolala a tři ležérní blůzky si z trhu odnesla. V jedné nemačkavé jsem skočila  s RESPEKTEM v ruce na postel, v našem Tutto Mare apartmánu, a otevřela na článku   Wow, cool blog, s podtitulkem – Módní svět zažívá právě “demokratizaci módních mol”. O tom, co se nosí, už nerozhodují vlivné značky, ale lidé sami. Nejvíce ze všech módní blogeři. A co takhle blogerka-(baby)boomerka? Napadlo mě. Patřím ke generaci, která přišla na svět koncem padesátých let. Ptám se tedy, zda bude můj kritický hlas vyslyšen? Je přece nejvyšší čas skončit s nehoráznou diskriminací žen středního a staršího věku, které jsou nucené buď do přehnaně mladistvého, vzhledem k věku nevkusného stylu oblékání, což z nich dělá terč tichého posměchu (učebnicový příklad Ivana Trump) anebo, pokud jsou trochu soudné, rezignují a zakrývají se barevně fádními topy čtvercového či obdélníkového tvaru systematicky zmizíkujícími jakoukoliv hezkou vzpomínku na jejich plnokrevné ženství. Taková kratší hazuka sice umožňuje zapadnout a zmizet v nenápadné mase, uchrání před nelítostným zrakem mladých modními výstřelky ověšených  “dravců”, ale sžíravé pocity méněcennosti související s procesem stárnutí jen citelně umocní. Netuším, kdo je Magdalena Drsová, jsem si však jistá, že něco zásadního ji uniká, když říká ve shora zmíněném článku, že potřebuje vědět, co hýbe světem lidí mezi patnácti a pětadvaceti a mezi tuto věkovou skupinu a zákazníky obecně dává rovnítko. Tohleto šílení po mladých není přece nic jiného než šílení po kupní síle. A je opravdu jen tam, kde ji M.D. hledá? Potkávám ženy ve středním i starším věku, sama se k nim řadím, ochotné utratit přiměřené finanční prostředky za nějaké elegantní oblečení, ovšem v Česku není kde. A tak mě vlastně opět inspiruje Itálie. Černá a tmavomodrá jednoduchá klasika se sukní přiměřené délky ženám středního a staršího věku přinejmenším neubírá na důstojnosti. Italky, pravda, působí v takovém oblečení lehce posmutněle, ovšem  zároveň jako ztotožněné s, v čase se proměňující, ženskou identitou. Navíc italské prostředí je prosycené křesťanskou atmosférou a s tím jde v malém městečku přiměřenost ruku v ruce.

Otáčím na další stránku RESPEKTU, čtu Čekání na novou krev, Ze západu se stal zvláštní ostrov obklopený cizinci. Zjišťuji, jak tady v Martinsicuro a v bezprostředním okolí ve mně narůstá zvláštní neklid v souvislosti s očividně narůstajícím počtem obyvatel prozatím převážně ze Senegalu, Libye a Pobřeží Slonoviny. Stále dokola si opakuji, že chtěj nechtěj budeme muset integrovat přistěhovalce, jelikož na Západě katastrofálně stárneme, současně však sama sebe šokuji vlatní povýšeností, předsudky a nedostatečnou ochotou tolerovat kulturní rozdíly a jejich projevy. Intenzívně přemýšlím o apartheidu, o kořenech jeho vzniku (naše první dovolená v Evropě po návratu z JAR) i o skutečnosti, že v JAR jsem celý problém vnímala poněkud jinak, zřejmě hlavně proto, že tam jsem patřila k bílé menšině, a tak jsem si (ani myšlenkově) nemohla moc vyskakovat. V Evropě, jak se zdá, mi opět otrnulo a myslím způsobem, který Andrzej Stasiuk ve svém článku v RESPEKTU kritizuje. Ani já nejsem s to uznat právo přistěhovalcům nebýt jako my, nechtít být jedním z nás a třeba ještě podporovat rozvoj jejich odlišností ve společném (našem?) prostoru. Teoreticky s tím nemám žádný problém, jsem přesvědčená, že jedině tak je to správně, když však dojde na konkrétní situaci, mám se svou “velkorysostí” problém. Věřím, že mé dvě dcery i vnučka si v tomto smyslu povedou lépe. Třeba si jedna z mých holek, ta nezadaná, vezme nakonec cizince jako jsem to udělala podruhé já. To člověka donutí vést permanentní mezikulturní dialog a korigovat svou nedostatečnou toleranci ke všemu novému, neznámému. Itala bych do rodiny brala všemi deseti i s trochou toho patriarchálního charakteru. To je dosud mé největší poznání z Itálie, které hned tak něco nepřebije snad jedině fakt, že  v Martinsicuro, alespoň před sezónou, nepotkáte jediného VIPa, žádnou celebritu, zato pasti na krysy jsou všude.  A tak mě napadlo po přečtení článku v REFLEXU LONELY PLANET, že by možná stálo zato udělat průvodce na Cestování bez VIPů a celebrit.

Autor: Magdalena Westman | středa 1.6.2011 7:54 | karma článku: 10,56 | přečteno: 1601x
  • Další články autora

Magdalena Westman

Arteterapie, psychoterapie, psychiatrie

Tohle bych považovala za logické pořadí základních pomáhajících profesí, které by člověk měl zvažovat, když má pocit, že se jeho vnitřní životní rovnováha rozkolísává a už na to sám nestačí.

18.4.2024 v 19:33 | Karma: 5,92 | Přečteno: 210x | Diskuse| Společnost

Magdalena Westman

Umělecké terapie jsou na vzestupu

Když dáte do Google vyhledavače např. heslo arteterapie, vyjede 339 000 odkazů. Když ale budete mluvit s lidmi v terénu, zjistíte, že obecné povědomí konkrétně o arteterapii je nízké.

31.10.2023 v 17:22 | Karma: 5,36 | Přečteno: 151x | Diskuse| Věda

Magdalena Westman

Co s výtvarnou výchovou na školách?

Volná reakce na článek Hudební a výtvarná výchova mají skončit. Nový plán školní výuky čelí kritice, by se možná dala využit i jako otevřený dopis Ministru školství Vladimíru Balašovi.

26.3.2023 v 19:07 | Karma: 6,37 | Přečteno: 369x | Diskuse| Politika

Magdalena Westman

Odpouštějme, ale nezapomínejme

Nedělní prezidentský duel na ČT potvrdil, že více lidí řeší dilema, zda to hodit kandidátovi s komunistickou minulostí.

23.1.2023 v 14:15 | Karma: 15,99 | Přečteno: 511x | Diskuse| Politika

Magdalena Westman

Demokracie mohou existovat jen za určité situace

Ve většině situací demokracie není možná. Do devatenáctého století údajně neexistuje jediný případ funkční demokracie ve velkém měřítku. V malém jsou popsané (kmeny, městské státy apod.).

2.1.2023 v 17:21 | Karma: 9,34 | Přečteno: 375x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 5,92
  • Průměrná čtenost 1666x
Napsala jsem knihu Arteterapie - Od individuální zkušenosti ke kolektivním souvislostem (Magdalena Westman-Kocábová). Není to učebnice, nýbrž  příběh, o tom, jak jsem se na roli arteterapeutky připravovala a jak ji více než deset let vykonávám. Kniha má 232 stran, 119 odkazů na kvalitní literaturu a 150 obrázků. Odborníky je vysoce ceněná a čtenáři ji považují za čtivou, krásnou, inspirativní a hlavně nadčasovou. Byla bych moc ráda, kdyby se kniha dostala k širší veřejnosti, protože arteterapie je pro každého. A nejen jako psychohygiena a prevence duševních obtíží, ale je důležitá i pro správný seberozvoj. Kupte si knihu a přijďte na nějaký z mých víkendových setkání. Nebudete litovat. Více se dozvíte na www.labea.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy