Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Profil budoucího prezidenta podle Magdaleny Westman

S nadcházející prezidentskou volbou formuluji desetibodovou představu budoucího českého prezidenta. 

Vytyčuji jistý ideál a budu poměřovat (binárně, každého s každým) jak se k němu vážní uchazeči o prezidentské křeslo budou blížit.

Vygeneruji si člověka, kterého zvolím českým prezidentem. V případě, že více kandidátů skončí se stejným počtem bodů, hodím je do klobouku a koho vytáhnu, toho zvolím.

 

  1. Budoucí český prezident by měl být člověk s dostatečnou mozkovou, plasticitou, respektive kulturně a sociálně fluentní. Měl by v sobě mít nastaven nějaký spolehlivě fungující mezikulturní přepínač, který by mu umožnil pohybovat se v nových a rychle se měnících souvislostech jako ryba ve vodě - přirozeně, tvořivě a produktivně.
  2. Jednoznačnou prioritou budoucího prezidenta by měly být otázky spojené s klimatickou změnou. Budoucnost jí bude podřízena ve všech oblastech lidského konání a nažívání.
  3. Budoucí prezident by měl být vzdělanostně zběhlý a názorově konzistentní v otázkách nacionalismu/ fundamentalismu/ terorismu. Měl by přemýšlet a konat v intencích filozofa Wilhelma von Humboldta a jeho pojetí kultury: “…kultivovaný člověk vnímá lidstvo jakožto celek, zná umění a literaturu jiných národů a má cit a pochopení pro lidský život ve všech jeho vyšších formách i usilováních”.
  4. Budoucí prezident by se měl intenzívně zasazovat o reformu vzdělávání přizpůsobenou tzv. přechodové generaci vyrůstající v období chaosu, všemožných rizik, ale i dosud nevídaných možností. Měl by, v rámci svých možností a kompetencí, účinně napomáhat propojování technologií, vědy a umění jako hlavního kurikula a nejschopnější, nejodpovědnější i nejmoudřejší jedince všemi dostupnými prostředky přitahovat k učitelské profesi.
  5. Budoucí prezident by měl iniciovat a vehementně podporovat zásadní změnu v pohledu na zdravotní péči, jejímž jediným do budoucna možným směřováním, je úzká součinnost národů a vlád v rámci globálního zdravotním systému. Mělo by mu být jasné, že péče o zdraví má politický, sociální a ekonomický rozměr. Že neznamená jen absenci nemoci, ale daleko více fyzickou a psychickou pohodu umožňující lidem produktivně se podílet na rozvoji společnosti. Zároveň je třeba, aby budoucí prezident vnímal a zdůrazňoval jak kolektivní tak individuání přístup ke zdraví a na tom stavěl odpovídající intervence.
  6. Budoucím prezidentem by se měla stát osobnost, u níž se dá vystopovat systematická, dlouhodobá a zejména nezjištná participace na „věcech veřejných“. Měl by to být člověk, kterému šlo vždy především o společnou věc a byl jí ochoten i mnohé obětovat.
  7. Kandidát na budoucího prezidenta by měl bez problému nechat nahlédnout do svého soukromí. Mělo by z něho být zřejmé, že život dotyčného nebyl jen nepřetržitým řetězcem politováníhodných kompromisů, honbou za úspěchem a vyděláváním peněz.
  8. Prezidentký kandidát by měl představit svou rodinu, manželku, děti, rodiče i nejbližší přátelé, aby bylo možné si udělat obrázek o kvalitě jeho interpersonálních vztahů i o "odkazu", který ve svých bližních zanechal.
  9. Prezidentský kandidát by měl být autentický a charismatický člověk, přednostně humanitního vzdělání, který strávil alespoň část života v zahraničí a nechybí mu tedy základní nadhled. (Aktivní znalost nejméně jednoho cizího jazyka je samozřejmostí.)
  10. Budoucí prezident by měl být šiřitelem pozitivního míru, jenž neznamená pouze nepřítomnost napětí, ale přítomnost spravedlnosti a bratrství. Měl by být člověkem konstruktivní mezilidské integrace.

 

“Čas se nachyluje a hodiny osudově tikají – musíme jednat hned, než bude příliš pozdě.”

Martin Luther King jr.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Magdalena Westman | pondělí 13.6.2016 7:04 | karma článku: 10,48 | přečteno: 637x
  • Další články autora

Magdalena Westman

Můj poločas (5)

Pokračování životního příběhu odsud a odjinud. Zkušenost z Jižní Afriky a manželství s Jihoafričanem proměnily zásadním způsobem můj pohled na život.

6.11.2019 v 20:16 | Karma: 13,36 | Přečteno: 766x | Diskuse| Osobní

Magdalena Westman

Můj poločas (4)

Pokračování životního příběhu odsud a odjinud. Zkušenost z Jižní Afriky a manželství s Jihoafričanem proměnily zásadním způsobem můj pohled na život.

4.11.2019 v 19:49 | Karma: 17,16 | Přečteno: 718x | Diskuse| Osobní

Magdalena Westman

Můj poločas (3)

Pokračování životního příběhu odsud a odjinud. Zkušenost z Jižní Afriky a manželství s Jihoafričanem proměnily zásadním způsobem můj pohled na život.

1.11.2019 v 4:06 | Karma: 14,58 | Přečteno: 914x | Diskuse| Cestování

Magdalena Westman

Můj poločas (2)

Pokračování životního příběhu odsud a odjinud. Zkušenost z Jižní Afriky a manželství s Jihoafričanem proměnily zásadním způsobem můj pohled na život.

29.10.2019 v 14:46 | Karma: 15,97 | Přečteno: 1017x | Diskuse| Osobní

Magdalena Westman

Můj poločas (1)

Životní příběh odsud a odjinud. Zkušenost z Jižní Afriky a manželství s Jihoafričanem proměnily zásadním způsobem můj pohled na život.

22.10.2019 v 11:43 | Karma: 15,29 | Přečteno: 775x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 96
  • Celková karma 5,92
  • Průměrná čtenost 1666x
Napsala jsem knihu Arteterapie - Od individuální zkušenosti ke kolektivním souvislostem (Magdalena Westman-Kocábová). Není to učebnice, nýbrž  příběh, o tom, jak jsem se na roli arteterapeutky připravovala a jak ji více než deset let vykonávám. Kniha má 232 stran, 119 odkazů na kvalitní literaturu a 150 obrázků. Odborníky je vysoce ceněná a čtenáři ji považují za čtivou, krásnou, inspirativní a hlavně nadčasovou. Byla bych moc ráda, kdyby se kniha dostala k širší veřejnosti, protože arteterapie je pro každého. A nejen jako psychohygiena a prevence duševních obtíží, ale je důležitá i pro správný seberozvoj. Kupte si knihu a přijďte na nějaký z mých víkendových setkání. Nebudete litovat. Více se dozvíte na www.labea.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy