Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pan Fejk & Mr. No

Těsně před prázdninami jsem se zúčastnila v HUBu Praha (www.prague.the-hub.net/ ) přednášky amerického ambasadora v ČR Normana Eisena (Mr. No) s  názvem “With an Iron Fist against Corruption in Politics: How to Apply Ethical Standards in Unethical Envronment?”, organizovanou společností European Leadership & Academic Institute Prague. Pozvání jsem přijala ze dvou důvodů. Jednak jsem právě dočítala knihu Tomáše Sedláčka Ekonomie dobra a zla  a chtěla jsem si s ním potřást rukou, vyjádřit mu velký obdiv za to jeho Dílo a pak jsem si řekla, že etika je přece moje téma, jelikož za své nekompromisně etické životní postoje zatím jen tvrdě platím, a tak by mě zajímalo jací další lidé se o to téma zajímají, respektive kdo jsou ti, co cítí stejně neodkladnou potřebu začít etickou dimenzi našich nejen profesionálních životů průběžně podrobovat veřejnému diskurzu.

Jaké chování považujeme za etické (morálně ospravedlnitelné) v rámci byznysu?

První řečnická otázka Normana Eisena jasně naznačila, že etické reflexe mají své legitimní místo v podnikání, že nepatří výlučně do soukromého života a (snad ještě) politiky. Ptám se tedy, jaké podněty k úvahám o (ne)morálních důsledcích vlastního konání nabízí systém postavený na partikulárních zájmech jedinců, na konkurenčním boji a kalkulaci orientované na zisk? Pokud je hlavní a jedinou odpovědností byznysmena dosahování a zvyšování zisků, pak přece další jeho odpovědnosti nutně berou za své. Při těchto úvahách se mi znovu a znovu vrací případ pana Fejka. Jakoby do nich nezapadal, nakonec však poslouží jako čítankový příklad.

Pan Fejk prostě jen přijal nejvyšší pracovní nabídku (České dráhy), protože jak říká, to bylo po dlouhé době ocenění jeho hodnoty na trhu práce. Na první slyšení se takovému postoji vlastně nedá nic vytknout, pan Fejk přece hrál v rámci pravidel hry svobodné tržní ekonomiky, jenže… Z hlediska vyššího principu mravního jeho počínání vykazuje hned několik konkrétních prohřešků proti etice, souhrně by se daly nazvat jako nedostatek morální soudnosti a sociální odpovědnosti.  Kde se stala chyba?

Vzpomínám na svou gymnaziální občanskou výchovu, jíž vévodil jakýsi Etický kodex mladého budovatele komunisty čerpající konkrétní morální pravidla jak jinak než z desatera božích přikázání. Z hlavy mi nejde ani  abstraktnější Kántův kategorický imperativ, se kterým jsme v rámci základní výuky byli též všichni seznámeni. Sleduji-li dnes jak silná je naše motivace a vůle zapracovávat teoretické poznatky týkající se etického rozměru naší existence do každodenního života, docházím ve většině případů ke smutnému zjištění. Naše slova a činy se rozcházejí. Cítíme poměrně přesně co je správné a co ne, ale když dojde na jednání, volíme jednoduší, pohodlnější i příjemnější cestu podle pravidla NEPŘEMÝŠLEJ O TOM v domění, že etický požadavek zmizí sám od sebe když jej budeme ignorovat.

Pan Fejk v rozhovoru pro MAGAZÍN DNES uvedl, že za menší plat by práci ombudsmana “na tom obrovském celospolečenském úkolu, kdy by na jeho ramenou leželo lepší fungování celé země” nevzal a že jeho plat odpovídal platům vyššího a středního managementu. A tady podle mne vzniká problém. Vytvoření speciální interní struktury, pracoviště,  či oddělení ombudsmana je přece vyústěním nějakého dlouhodobějšího etického snažení podniku volajícího v určitý moment po  konkrétním obsahovém rámci, což ale není možné bez hluboké  analýzy a následné revize zejména organizační struktury a kultury podniku - nástrojů přímo odpovědných třeba právě za částku, která byla panu Fejkovi nabídnuta (jak se ukázalo na hony vzdálené od nějaké mzdové spravedlnosti).

Kdyby  mně nějaká společnost se státní účastí (ale i bez) nabídla obdobnou částku, tak bych v první řadě zkoumala z co nejširšího společenského hlediska její přiměřenost. Kdybych byla panem Fejkem, pracovala bych po dobu nezbytně nutnou za základní plat a v určitý moment oznámila jakou  výši odměny bych považovala za férovou pro danou pozici. Se vší pravděpodobností bych s takovým kritickým přístupem u vedení Českých drah narazila, protože jen průměrně inteligentnímu manažerovi by ihned došlo, co bude následovat a že se mu objevila v revíru škodná.

“Každá forma organizace představuje systémově bariéru pro etické chování, poněvadž každý člověk je zde povinen fungovat nikoliv zcela jako osobnost, ale pouze jako nositel úkolů”, říká H. Steinmann A. Löhr. Poslušně plníme nějaké více či méně specializované úkoly svého nadřízeného a celkovými souvislostmi se nezabýváme. Je prokázané, že přikazovací hierarchické organizační struktury ničí individuální odpovědnost a naopak podporují morální bezmyšlenkovitost. Hierarchická organizační struktura si vždy bere na pomoc odpovídající podnikovou kulturu, ta se snaží na úrovni očekávání přinutit spolupracovníka, aby bez diskuze přijal společnou hodnotovou orientaci podniku a v rámci ní se správně rozhodoval. S čím se zatím nepočítá je, že lidé se budou řídit vlastním morálně etickým přesvědčením. Představme si tedy situaci, kdy prvním Fejkovým krokem jako nováčka na  Českých drahách (z etického hlediska bych takový postup považovala za jediný možný v souvislosti s nově vytvořenou a problematicky ohodnocenou  pozicí ombudsmena), by byla revize organizační struktury a z toho vyplývající politiky odměňování.

Pomalu se dostávám se k odpovědi na jednu ze základních otázek Normana Eisena, kde a jak učit etickou výchovu a jakým způsobem zajistit její aplikaci? Je zřejmé, že pokud se získané teoretiké poznatky (v rodině, v kostele, ve škole apod.) při nástupu do praxe okamžitě roztříští o podnikové strategie, organizační struktury a kultury, tedy o fakticky panující normy nepřátelské zpochybňujícímu dialogu, nepřístupné etické reflexi, tak žádné kde ani jak nenajdeme a eroze morálních standardů bude ve svých důsledcích stále nebezpečnější.

Jedním z nepřehlédnutelných jevů posttradiční společnosti je, že lidé se stále častěji ptají proč. Žádají dialog, chtějí slyšet pádné argumenty z jakého důvodu by měli následovat to či ono. Pokud se nevyhoví této jejich potřebě  a budou jen nuceni pasivně sledovat hrstku privilegovaných loktařů jednajících v intencích  nenasytné utilitaristické morálky Účel světí prostředky, tak naděje na nějaké smírné řešení konfliktů zmizí v nedohlednu. Naopak budeme svědky stále ostřejšího vymezování se vůči pociťované nespravedlnosti.

Mr. No svou přednášku o etice průbežně kořenil americkým rčením Talk the talk, walk the walk aneb dělej co říkáš. Apeloval na nás tak často a tak intenzívně, že jsem ho začala trochu podezřívat z jakéhosi na veřejnosti praktikovaného autogenního tréninku, kdy sám sebe potřebuje ještě hodně přesvědčovat o tom, k čemu důrazně vybízí druhé. Doufejme, že opravdu Mr. No pije vodu, kterou káže.

 

P.S. Formulaci "hrál v rámci pravidel hry svobodné tržní ekonomiky"... jsem si dovolila použít v širším slova smyslu, nezaměřuji se v tomto textu na ziskové a neziskové právní formy i když vím, že to je také jeden ze zásadních problémů, ovšem chěl by hlubší rozpracování což jsem teď nestihla. Sorry.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Magdalena Westman | úterý 16.8.2011 8:01 | karma článku: 11,89 | přečteno: 1607x
  • Další články autora

Magdalena Westman

Arteterapie, psychoterapie, psychiatrie

Tohle bych považovala za logické pořadí základních pomáhajících profesí, které by člověk měl zvažovat, když má pocit, že se jeho vnitřní životní rovnováha rozkolísává a už na to sám nestačí.

18.4.2024 v 19:33 | Karma: 5,92 | Přečteno: 210x | Diskuse| Společnost

Magdalena Westman

Umělecké terapie jsou na vzestupu

Když dáte do Google vyhledavače např. heslo arteterapie, vyjede 339 000 odkazů. Když ale budete mluvit s lidmi v terénu, zjistíte, že obecné povědomí konkrétně o arteterapii je nízké.

31.10.2023 v 17:22 | Karma: 5,36 | Přečteno: 151x | Diskuse| Věda

Magdalena Westman

Co s výtvarnou výchovou na školách?

Volná reakce na článek Hudební a výtvarná výchova mají skončit. Nový plán školní výuky čelí kritice, by se možná dala využit i jako otevřený dopis Ministru školství Vladimíru Balašovi.

26.3.2023 v 19:07 | Karma: 6,37 | Přečteno: 369x | Diskuse| Politika

Magdalena Westman

Odpouštějme, ale nezapomínejme

Nedělní prezidentský duel na ČT potvrdil, že více lidí řeší dilema, zda to hodit kandidátovi s komunistickou minulostí.

23.1.2023 v 14:15 | Karma: 15,99 | Přečteno: 511x | Diskuse| Politika

Magdalena Westman

Demokracie mohou existovat jen za určité situace

Ve většině situací demokracie není možná. Do devatenáctého století údajně neexistuje jediný případ funkční demokracie ve velkém měřítku. V malém jsou popsané (kmeny, městské státy apod.).

2.1.2023 v 17:21 | Karma: 9,34 | Přečteno: 375x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 5,92
  • Průměrná čtenost 1666x
Napsala jsem knihu Arteterapie - Od individuální zkušenosti ke kolektivním souvislostem (Magdalena Westman-Kocábová). Není to učebnice, nýbrž  příběh, o tom, jak jsem se na roli arteterapeutky připravovala a jak ji více než deset let vykonávám. Kniha má 232 stran, 119 odkazů na kvalitní literaturu a 150 obrázků. Odborníky je vysoce ceněná a čtenáři ji považují za čtivou, krásnou, inspirativní a hlavně nadčasovou. Byla bych moc ráda, kdyby se kniha dostala k širší veřejnosti, protože arteterapie je pro každého. A nejen jako psychohygiena a prevence duševních obtíží, ale je důležitá i pro správný seberozvoj. Kupte si knihu a přijďte na nějaký z mých víkendových setkání. Nebudete litovat. Více se dozvíte na www.labea.cz

Seznam rubrik

Oblíbené stránky

Oblíbené knihy