Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Umění propagandy - Dvě a více národností na jednom území 1918, 1945

Maďarská otázka hrála důležitou úlohu při vzniku Československa. Chování Maďarů a jejich státní správy a samosprávy vůči jiným národnostem bylo arogantní, nechutné a diskriminující, obzvláště v období duálního systému Rakouska-Uherska v letech 1867-1918. Slovensko bylo maďarskými šovinisty považováno za prostor, kde by jejich maďarizační praktiky mohly přinést úspěch na vytýčené cestě k jednonárodnímu (maďarskému) Uhersku. Proto také tehdy vzniklo zesměšňující rčení -  „Tóth nem ember, kasa nem etel“ (Slovák není člověk, kaše není jídlo). Na dokreslení tehdejší situace je třeba dodat, že počátkem 20. století neměl dvoumilionový slovenský národ jedinou střední školu, jedinou odbornou školu ani jediný učitelský ústav. Bezohledná a cílená maďarizace tak přinášela svoje ovoce.

O Maďaroch netreba rečí šíriť. Hrali až do rokov šesťdesiatich minulého storočia úlohu skromnú; ale v tom čase uplatnila sa úrodnosť ich pôdy a dostali tým pre industriálné časte Rakúska hospodárskej dôležitosti; zároveň pokúsili sa využiť Bismarkovej politiky voči Rakúsku a stali sa oddanou avantgardou Nemecka na Balkáne. Feudálna šľachta, podporovaná kapitalistmi, vybudovala umelú budovu štátnu, ktorá sa nárazom vojny tak srútila ako celá umelá stavba Hasburgov. Bolo priamo nesmyselne, že taký národ, akým sú Maďari, smel tak dlho vykoristovať štyri iné národy, – našich Slovákov, Rusínov, Rumunov a Juhoslovanov. Už Cavour videl správne, že Maďari nevedia rešpektovať slobody iných národov, ač práve sa museli sami brániť proti Nemcom; politicky Maďari ešte po čas vojny žili z prestiže roku 1848, ale falešnosť ich propagandy bola všade prehliadnutá, a dnes vidia spojenci cele jasne, že Maďari majú právo len na svoj národný štát. Prial bych si, aby náš pomer k nim čo najskôr mohol byť upravený rozumne. Maďarské minority budú požívať všetky občanské práva.

Maďari boli dosť krutí, že hovorievali: Slovák nie je človekom. My nebudeme im odplácať zlým, chcem len, aby Slovensko v plnom rozsahu malo hranice vhodné pre svoj rozkvet. A to platí také o Rusínoch, hlásiacich sa k nám.

Chci končit. Víme, že nedosáhneme našeho národního programu pouze politikou zahraniční, že musíme hlavně pracovat uvnitř. I v tom naše politika podle Havlíčka bude poctivá a rozumná. V přechodné době vynasnažíme se o zachování pořádku, chceme se věnovat klidné práci administrační. Podstata demokracie je v administraci a samosprávě.

Tomáš Garrygue Masaryk, prosinec 1918

Také problém Maďarů může a musí býti po této válce u nás rozřešen. Nebude to na podkladě prostého odsunu, bude to postaveno více na základě výměny obyvatelstva. Maďarů je u nás jen málo více nežli Slováků v Maďarsku. Jsme ochotni se o této výměně s Maďarskem dohodnouti. Ale i tu apelujeme na Spojence, aby nenechali národnostní problém maďarský a všech jejich sousedů nevyřešen. Po dnešní válce je nutno, aby i mezi Maďarskem a všemi jeho sousedy byla otázka menšin vyřešena na základně ryze národní a aby menšiny byly z dnešních hranic všech těchto států přesunuty do svých států národních. Rozumí se, že ty menšiny, které odmítnou do svého národního státu se vrátit, budou definitivně přenechány národnostní assimilaci státu druhého.

Zdůrazňuji tento problém proto, že už dnes máme doklady o tom, jak se v jistých kruzích v dnešním Maďarsku už zase připravuje nové revisní hnutí. V zájmu budoucího míru ve střední Evropě a v zájmu míru vůbec volám po tomto definitivním a nekompromisním řešení národnostní otázky po této druhé světové válce. Já vím, že tím vznikají těžké problémy a že tím budou částečně trpět nevinní s vinnými. Ale až z toho vznikne opět válka, tu pak nevinní s vinnými trpět nebudou? A nebude to pak utrpení nesrovnatelně větší?

Edvard Beneš, říjen 1945

 Mimochodem, plán Eduarda Beneše na výměnu obyvatelstva se neuskutečnil. Na obou stranách hranice zůstaly početně silné národnostní menšiny. Zatímco slovenská menšina v Maďarsku zanikla a rozplynula se v maďarském živlu, maďarská menšina na Slovensku zůstala taková, jaká byla a nepřizpůsobila se. Dodnes je zdrojem neklidu, sociálních a kulturních neshod.

A tak zatímco český národ má s německým jasně vymezené hranice, které se kryjí s hranicí národnostího osídlení a mezi oběma národy panuje respekt, o slovensko-maďarské otázce se to samé říci nedá.

Škoda. 

Autor: Vladislav Weiss | úterý 10.1.2012 12:12 | karma článku: 15,90 | přečteno: 1786x
  • Další články autora

Vladislav Weiss

Projev Karla H. Franka 30.4.1945

Poslední dubnový den roku 1945 bylo již jisté, že zhroucení Třetí říše je jen otázkou dnů a hodin. V tento okamžik se K. H. Frank rozhodl promluvit k českému národu. Tex jeho proslovu uvedla o den později Národní Politika.

12.11.2016 v 22:22 | Karma: 18,60 | Přečteno: 782x | Diskuse| Politika

Vladislav Weiss

Umění propagandy - Jak se dělá z Putina Hitler, agresor a zloduch

Jak se zdá, staré dobré metody propagandy jsou v dnešních médiích i politice oblíbené tak jako kdysi v nacistickém Německu či sovětském Rusku. Podívejme se na nejnovější ukázku dokonalé práce s jednou větou, která zazněla ve více než dvouhodinovém záznamu otázek a odpovědí ruského prezidenta Putina a studentů na diskusním fóru..

1.9.2014 v 9:09 | Karma: 35,51 | Přečteno: 1568x | Diskuse| Ostatní

Vladislav Weiss

Umění propagandy - Voskovec a Werich: mravní zkáza a úpadek

Z odstupu více než pětasedmdesáti let se zdá, že tvorba Voskovce, Wericha a jejich Osvobozeného divadla byla jasná, jednoznačná, přímočará a podporována všemi Čechy (a Slováky). Nebylo tomu tak. A dá se říci, že tomu nebylo snad nikdy. Snad v každé dekádě museli čelit lidské hlouposti.

7.5.2014 v 9:09 | Karma: 14,15 | Přečteno: 1118x | Diskuse| Ostatní

Vladislav Weiss

Umění propagandy - Evropa 1932

Učebnice zeměpisu pro měšťanské školy z roku 1932 (aktualizováno k roku 35) nevypadá zrovna jako typická ukázka propagandistického materiálu. Přesto i do tohoto oboru pronikají slova, věty a názory, které by si dnes už nikdo do učebnice nedovolil napsat. Teď mě napadá, jestli je to známkou silného vlivu propagandy tenkrát, anebo dnešním propagandistickým metodám kulturního marxismu - politické korektnosti. Ale spekulovat o tom nebudu, to nechám na vás.

5.5.2014 v 9:09 | Karma: 11,16 | Přečteno: 387x | Diskuse| Společnost

Vladislav Weiss

Umění propagandy - Válka s kouřením ať to stojí, co to stojí

Kdysi dávno, v roce 2004, když Irsko jako první země v Evropě zavedla zákony proti kouření ve veřejných prostorách, mnozí tleskali. Chráníme tím zdraví, nebudeme smrdět, budeme moci do hospody i s dětmi. Jen někteří namítali, že zdraví je propagandistům ukradené. A že boj proti kouření je jen testovacím balónkem k dalším a dalším zákazům. Až jednou bude zakázáno kouřit ve všech zemích a všude, včetně vlastních bytů, pak mašinérie pojede dále. A podobný boj nastane proti alkoholu, cukru, tuku a tak dále a tak dále.

7.3.2014 v 9:09 | Karma: 25,25 | Přečteno: 1085x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 55
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2674x
Oblíbené motto: Dělej věci tak, jak nejlépe umíš, ale ani o trochu lépe!


geovisite