Češky do politiky? Zajisté ano, ale takhle ne!

Zúčastnil jsem se předvolební diskuze Fóra 50% v Ostravě. V úzkém kroužku debatujících zasedly lídryně a další ženy z předních míst na kandidátkách do krajských zastupitelstev v Moravskoslezském kraji. Mezi přibližně dvacítkou přítomných byli pouze dva muži: manžel jedné z kandidátek a já.

V sále byly distribuovány letáky: Chcete mít 50% žen v politice? Kroužkujte ženy na kandidátních listinách! Tato výzva v duchu pozitivní diskriminace zajisté najde příznivce i odpůrce. Osobně se domnívám, že je v ní skryto jisté nebezpečí. Pohlaví totiž není ani kompetence, ani kvalifikace. A jsou to právě tyto dvě vlastnosti z osobnostní výbavy, které by měly provázet snahu každého rádoby zastupitele – političky/politika – na všech úrovních. Možnost vygenerování dalsích „Kristýn Kočí“ je při kroužkování žen nezpochybnitelná. Chtějí ženy vyřadit kroužkováním z politiky muže, byť by byl kompetentnější a kvalifikovanější, než jimi kroužkovaná kandidátka? Pokud ano, přispějí k devalvaci politiky.

Moderátorka položila přítomným kandidátkám první otázku: Co vás přivedlo do politiky? V duchu položené otázky odpověděla jediná (nebudu osobní, jméno neuvedu, tento článek není a nebude politickou kampaní jedné strany). Ostatní se neudržely u tématu a po druhé třetí větě následovaly dlouhé řeči o tom, „jak jsou ti muži hrozní“. Při druhé otázce, jaké hlavní problémy vidí ženy v Moravskoslezském kraji a jak je promítají do svých volebních programů, opět věcně a stručně odpověděla jediná, tatáž dáma, a všechny ostatní skončily opět u kritiky „mužského faktoru“. Po  třetí otázce, jakou svoji vlastnost pokládají přítomné ženy za nejvýraznější a nejdůležitější pro politickou práci, pak zazněla jediná odpověď: TO ŽE JSEM ŽENA! Poněkud smutné…

 Celkový dojem z večera byl nakonec přece jen lepší než průvodní pocit: z mnoha zbytečných slov se dalo vytěžit aspoň něco na adresu zákonodárných sborů: je třeba více podporovat rodinnou politiku, aby ženy nebyly vlastní základní životní úlohou rodičky a matky diskvalifikovány v politické konkurenci s muži. A v poněkud bezbřehé debatě se objevily i dobré zkušenosti z místní politiky, využitelné na krajské úrovni.

 Je bezpochyby, že ženy kultivují politický prostor (i s ohledem na přece jen jistou ojedinělost slečny Kočí). Větší zastoupení žen v politice si naše země zaslouží. Programem žen však nemůže být pouze navýšení jejich počtu v zákonodárných sborech. Mělo by jít o více,  o prosazení vlastní odbornosti, kompetence.  K tomu je zajisté zapotřebí jisté politické schopnosti prosadit se v ne příliš přátelském a převážně mužském  politickém prostředí.

 Že to jde, svědčí výsledek z posledních komunálních voleb v Opavě, kde zvítězila kandidátní listina s většinovým obsazením žen nad ostatními. Že to jde, o tom svědčí i praxe některých našich politických subjektů, které s obsazováním žen na přední místa kandidátních listin či přímo do funkcí nemají problém. A když to jde v jednom městě či v jedné politické straně, může to jít i v jiném městě a  jiných stranách – analogicky pak i ve volbách krajských či parlamentních.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ladislav Vrchovský | čtvrtek 4.10.2012 10:40 | karma článku: 28,98 | přečteno: 5465x