"Dejme jim všechno zadarmo"

Pracuji v kanceláři a každé ráno, když se všichni sejdeme, probíráme aktuality co si přečteme v novinách. Je to takový náš malý „odborný kongres“ na různá témata, včetně těch politických.          A zrovna dnes nás dostala zpráva, že „školní autobusy“ nás všechny ve středočeském kraji vyjdou na 250 milionů korun!

„To je rána“ poznamenal kolega a začal nám vyprávět historku jeho dospělé dcery, která studuje vysokou školu v Českých Budějovicích.  

Když jela ráno vlakem do Budějovic, tak si k ní do kupé přisedly tři dívky zhruba ve věku středoškolaček. Začaly si povídat a po pár jejich větách začala Lucka přemýšlet, jestli jim má říct co si o nich myslí.  

Jejich povídání vypadalo asi takhle: „Ta máma je kráva, to je hrozný! Příšerně mě nasrala! Chtěla jsem po ní „litr“ na novou vestičku a ona mi ho nechtěla dát. Prý že mám co na sebe. Je úplně blbá, co si myslí, že můžu chodit v těch starejch hadrech?! No nakonec mi ho dala, ale těch keců kolem! A taky si myslí kráva jedna, že vyjdu na den se stovkou! Jak s tím mám sakra vyjít, když autobus stojí 30 korun a cigára 70?! A co jídlo, kde na to mám brát?“ 

A v tomhle duchu se odvíjela jejich debat. Lucka to po chvíli nevydržela a dobrovolně si šla najít jiné místo, jinak by se neudržela a řekla jim svoje. 

Když nám tohle Zdeněk dovyprávěl, tak do mě hned vjel vztek. To je přesně ono! Cpěme do těch „našich“ dětiček horem - dolem, hlavně ať mají všechno zadarmo a nemusí se samy o nic zasadit. Samy si z nich vychováváme pouze konzumenty a když po nich potom něco chceme, tak souhlasí, ale přitom natahují dlaň, protože ONI zadarmo nic dělat nebudou. ZADARMO jen berou…….    

 Hlavně, že jedna strana v očekávání blížících se voleb (které pak sama „zařízla“) udělala ve středočeském kraji populistické gesto, a tohle není nic jiného než populistické gesto, aby získala co nejvíc voličů.      

 Chápu radost rodičů, kteří ušetří nemalé výdaje za dojíždění svých dětí, ale kolik jich je opravdu v tak svízelné situaci, že by si nemohli dovolit dětem jízdy zaplatit. Na jízdném ušetří, ale z druhé strany jim stejně dají peníze, aby si ti jejich drobečce mohli koupit cigára, pivko a hlavně aby nestrádali, když je doba tak „zlá“.  

Nechci, aby to vyznělo jako závistivý článek rodiče, který musel zaplatit všechno ze svého, včetně jízd dětí do školy. Vím že je to v nás všech a chápu, že každý komu je nabídnuto cokoli zdarma se nebude vzpírat a chtít platit když nemusí.     

   Uvědomme si ale, že tohle všechno zaplatíme stejně všichni dohromady, protože pan hejtman nemá „líheň na peníze“. Jsou to naše peníze, daňových poplatníků, které má pan hejtman od nás propůjčené, aby s nimi hospodařil v zájmu nás všech a ne jen v zájmu úzké skupiny, kterou chce ovlivnit ve svůj prospěch.   

Doma než vydáme z rodinného rozpočtu korunu, tak se nad tím také zamyslíme a probereme všechna pro a proti, tak proč to neděláme i v tom našem společném?                  

             Možná je to tím, že dokud bude cokoli zadarmo, budeme brát plnými hrstmi bez přemýšlení o budoucnosti s heslem „Žijeme teď a po nás potopa“.

 Ale co tu potom zbude těm „našim“ dětem? Dluhy, dluhy a starosti co s tím? No možná to tak někteří chtějí, když jim teď cpou všechno ZADARMO…….

Autor: Dagmar Vrbovcová | pátek 2.10.2009 20:10 | karma článku: 48,21 | přečteno: 23247x
  • Další články autora

Dagmar Vrbovcová

Jepičí život voliče

21.10.2010 v 22:30 | Karma: 6,10

Dagmar Vrbovcová

Náš domácí časoprostor

21.3.2010 v 21:56 | Karma: 7,97