Ženu ani květinou neuhodíš. Esence lásky a komunisté.

Sedm desítek let. Čas smíření nastal. Čeká se jen na pokání darebných. Čeká se většinou marně. Zlo je v tomto případě zatvrzelé....

 

Sedm desítek let. Čas prosvištěl dějinami a sfoukl i většinu aktérů těchto příběhů jako svíčku.

4 262. řádových sester....

Kdo otevřený a neznalý je kdy náhodně potkal (a nemusel být vůbec věřící) byl zasažen tou esencí lásky. Nevěsty Krista, milujícího a milované skrze své bližní.

Často paprsky světla tam, kde temnota málem zaťala své drápy. Růže na místech bolesti těla i duše. 

A čím vítězí? Radostí posbíranou tam kde ji nečekáš. Úsměvem, který hojí všechny křivdy. Majáky něhy v bouři zloby, kterou komunisté rozpoutají po svém nástupu k moci.

Je pár měsíců po smrti kněze, mučedníka Josefa Toufara. Pár měsíců poté, kdy moc rozpráší mužské katolické řeholní řády. Nevědouc, že jsou chrámy, které z kořenů vyvrátit nelze... slaví domnělá vítězství.

Přichází tedy čas pro sestry řeholnice. 26.7. 1950 je spuštěna první fáze Akce Ř. Kláštery jsou zabírány armádou, na řeholnice je vyvíjen nátlak k odchodu do civilu. Druhou variantou je jejich internace. Vrcholným pokrytectvím režimu je fakt, že sestry sloužící Bohu v první linii sociálních služeb jsou prozatím ušetřeny. Není za ně náhrada. 4 262 řádových sester je tedy internováno. Na podzim dojde k této operaci i na podstatně katoličtějším Slovensku. Tam se, na rozdíl od Čech události neobejdou bez násilí. 

Sedm desítek let. Čas smíření nastal. Čeká se jen na pokání darebných. Čeká se většinou marně.

Díka a ahoj Filip.

https://www.pametnaroda.cz/cs/cervenec-az-zari-1950-akce-r-nasilna-koncentrace-zenskych-reholnic

Autor: Filip Vracovský | pondělí 27.7.2020 19:17 | karma článku: 29,27 | přečteno: 813x