S teroristy se nevyjednává, unesená loď Africkými migranty

Svět je občas kruté místo a nelze zachránit úplně každého. Evropa ani její sociální systémy nejsou nafukovací. 

Dnes po ránu jsem opět musel zareagovat na aktuální dění přinesené na hlavní stránce.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/migrace-libye-lode-zakaz-italie-malta-unos.A190328_052632_zahranicni_remy

Leckdo může namítnout, že třeba těch 77 mužů a 31 žen nejsou teroristé. A může mít i pravdu. Mohou to být lidé pronásledovaní a nešťastní.

Ale vystavují nás před hrozné dilema co s lodí udělat, kde ji přijmout, či nepřijmout. Dle mě ve chvíli kdy ji kdokoli přijme do svého přístavu vystavuje tím velice snadný recept pro řadu následovníků. A právě proto řadím tento čin k terorismu. Nesoudíc pohnutky účastníků, ostatně k tomu nemám ani informace.

Druhým strašným aspektem tohoto činu je vyvolání další vlny strachu mezi obyvateli našeho kontinentu. Jen přiživí fobie, které již nyní vedou obrovské masy lidí k odmítnutí pomoci skutečně potřebným i v měřítku, které můžeme v poklidu zvládnout.

V součtu s tím, že tu byl nedávno zveřejněn průzkum o tom, že až 120 milionu obyvatel Afriky může pociťovat perspektivu v migraci do Evropy se ostatně tomu strachu ani nedivím.

Svět se jistojistě mění. A aby Evropa obstála, bude muset přijmout otevřenou roli vůči svému okolí. Ale právě proto, aby to bylo možné musíme mít pevně daná pravidla tohoto otevírání se.

Děsit vlastní obyvatele nezvládnutou migrací, láskyplným přístupem k bojovníkům Daeš vracejícím se z Iráku a Sýrie, či případnou vstřícností únoscům této lodi dosáhneme jen pravý opak. A posílíme radikály. Ti jsou v časech ohrožení našich komfortních zón ostatně vždy slyšet nejvíc. 

Díky a ahoj Filip.

Autor: Filip Vracovský | čtvrtek 28.3.2019 8:09 | karma článku: 38,84 | přečteno: 3650x