Retro socialismus na talířích.....

Vzpomínání kam netahám politiku, je jí ostatně kolem dost a dost. Tohle jsem viděl, zažil a ochutnal, račte vstoupit, budu rád....

Vepřová játra

 

Dneska už to může na nepamětníky působit až legračním dojmem, ale tato surovina, kterou by značná část z nich nepozřela jako laciný odpad .... Byla příčinou pozdvižení a  jako pravý kulinářský poklad se prodávala pod pultem. Když zavzpomínám, vybavím si maminku vykrádající se dávno před kuropěním postát do fronty před řeznílka, v tajné naději, že je přinese. "Dřív než hvězdy pohasnou, stojej fronty před masnou.... " zní mi dodnes neodbytně v uších Jasná Páka. 

Kdo se pak naučil játra dobře připravovat na minutku, nejčastěji s cibulí a slaninkou, jen lehce opepřená ( solí se až na konec) byl King. Vhodným doplňkem byl dvojboj tatarka/hořčice a pokud chtěl někdo vypadat hodně moderně střihl k nim hranolky. V té době zdaleka ne tak rozšířené a domácí.

K játrům a masu všeobecně mám ještě jednu vzpomínku. Nejen játra na knedlíčky, ale třeba i maso na "tatarák" se výhradně škrábalo. Nedostal jste tam žádné blanky, a bylo to tak zkrátka správně... (Paradoxem je, že ze škrábaného tatarského bifteku jste mnohem snáz do těla mohli dostat parazita, než dneska, když se mele...)

 

 

Mléčné bary

 

Jeden osobitý segment tehdejšího občerstvení a gastronomie vůbec. Pravda, pánská část čtenářů většinou spíš ocenila "pořádnej bufáč" s točeným pivem a párkem s hořčicí, či rychlým guláškem "na stojáka". To maminkám s ratolestmi vyhovoval právě "mlíčňák". Za zády vám tam nepostávali zmožení "somráci dojížděči" ,  sortiment i část interiéru na sezení byla dětem rovněž uzpůsobena. Pro řadu lidí z mé generace je to vlastně místo prvního seznámení s jakoukoli gastronomií. Chuť mléčných koktejlů z těch dob už nikdy nic nenahradí, maminku v plné síle rovněž.... Velkou výhodou pro hospodyňky bylo, že se tu dala koupit řada pochutin, salátů a lahůdkářských výrobků sebou takže je nečekaná návštěva nikdy nezaskočila. Spousta nabízených produktů navíc byla vytvářena přímo na místě, takže "dobrej mlíčňák" nebylo těžké najít a svou laťku kvality si zkrátka držel...

 

 

Na čem z těch dob "ujíždí autor" a na čem "ujíždíte" vy ?

 

Málokdo z pravidelných čtenářů by to do mě řekl, ale má nejoblíbenější "retro" pochoutka je jednoznačně Ruské vejce. S čerstvou, křupavou houstičkou mě s ním perfektně naladíte a udělám pak pro vás cokoliv. Z "velkých jídel" je to pak jednoznačně "holanďák s brkaší". Nemá samozřejmě s holandskou gastronomií nic společného. Jméno mu dal typ sýra, té krásně se táhnoucí prasácké laskominky. Do zlatova vysmažený, s jemňoučkou kašičkou vonící po másle a ozvěnou muškátového oříšku....Utáhnete mě na něm jako na vařené nudli. Navíc i z profesionálního hlediska je třeba říct, že čísla jeho prodejů jsou mezi poledními meníčky vždy v topu. Takže se sice jedná o retro.... ale sakra živé :)

Jak to máty vy?

 

Díky a ahoj Filip.

 

https://www.ceskatelevize.cz/porady/10176269182-retro/208411000360528/video/301757

 

 

Autor: Filip Vracovský | sobota 13.3.2021 8:44 | karma článku: 42,53 | přečteno: 5930x