Retro socialismus na talířích.....
Vepřová játra
Dneska už to může na nepamětníky působit až legračním dojmem, ale tato surovina, kterou by značná část z nich nepozřela jako laciný odpad .... Byla příčinou pozdvižení a jako pravý kulinářský poklad se prodávala pod pultem. Když zavzpomínám, vybavím si maminku vykrádající se dávno před kuropěním postát do fronty před řeznílka, v tajné naději, že je přinese. "Dřív než hvězdy pohasnou, stojej fronty před masnou.... " zní mi dodnes neodbytně v uších Jasná Páka.
Kdo se pak naučil játra dobře připravovat na minutku, nejčastěji s cibulí a slaninkou, jen lehce opepřená ( solí se až na konec) byl King. Vhodným doplňkem byl dvojboj tatarka/hořčice a pokud chtěl někdo vypadat hodně moderně střihl k nim hranolky. V té době zdaleka ne tak rozšířené a domácí.
K játrům a masu všeobecně mám ještě jednu vzpomínku. Nejen játra na knedlíčky, ale třeba i maso na "tatarák" se výhradně škrábalo. Nedostal jste tam žádné blanky, a bylo to tak zkrátka správně... (Paradoxem je, že ze škrábaného tatarského bifteku jste mnohem snáz do těla mohli dostat parazita, než dneska, když se mele...)
Mléčné bary
Jeden osobitý segment tehdejšího občerstvení a gastronomie vůbec. Pravda, pánská část čtenářů většinou spíš ocenila "pořádnej bufáč" s točeným pivem a párkem s hořčicí, či rychlým guláškem "na stojáka". To maminkám s ratolestmi vyhovoval právě "mlíčňák". Za zády vám tam nepostávali zmožení "somráci dojížděči" , sortiment i část interiéru na sezení byla dětem rovněž uzpůsobena. Pro řadu lidí z mé generace je to vlastně místo prvního seznámení s jakoukoli gastronomií. Chuť mléčných koktejlů z těch dob už nikdy nic nenahradí, maminku v plné síle rovněž.... Velkou výhodou pro hospodyňky bylo, že se tu dala koupit řada pochutin, salátů a lahůdkářských výrobků sebou takže je nečekaná návštěva nikdy nezaskočila. Spousta nabízených produktů navíc byla vytvářena přímo na místě, takže "dobrej mlíčňák" nebylo těžké najít a svou laťku kvality si zkrátka držel...
Na čem z těch dob "ujíždí autor" a na čem "ujíždíte" vy ?
Málokdo z pravidelných čtenářů by to do mě řekl, ale má nejoblíbenější "retro" pochoutka je jednoznačně Ruské vejce. S čerstvou, křupavou houstičkou mě s ním perfektně naladíte a udělám pak pro vás cokoliv. Z "velkých jídel" je to pak jednoznačně "holanďák s brkaší". Nemá samozřejmě s holandskou gastronomií nic společného. Jméno mu dal typ sýra, té krásně se táhnoucí prasácké laskominky. Do zlatova vysmažený, s jemňoučkou kašičkou vonící po másle a ozvěnou muškátového oříšku....Utáhnete mě na něm jako na vařené nudli. Navíc i z profesionálního hlediska je třeba říct, že čísla jeho prodejů jsou mezi poledními meníčky vždy v topu. Takže se sice jedná o retro.... ale sakra živé :)
Jak to máty vy?
Díky a ahoj Filip.
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10176269182-retro/208411000360528/video/301757
Filip Vracovský
Bitvy ve školství z pohledu trhu práce a s výhledem delším než nejbližší maturity...

S veškerou úctou k diskutujícím a kolegům si dovolím pohled z břehu, který ještě donedávna byl pro mou maličkost pohledem dominantním...
Filip Vracovský
Až z Čech odejde poslední Ukrajinec ...

Splní se jeden ze snů které sdílejí na sociálních sítích některé vrstvy obyvatel. Já bych toho posledního Ukrajince jenom poprosil...
Filip Vracovský
Pejskaři s dlouhými vodítky aneb nová vlna sebevražedných tendencí

Filip Turek a parta Hranatých rychlíků určitě není jediným nebezpečím našich komunikací... Nebo snad máte jiné zkušenosti ?
Filip Vracovský
Pasti v jídelních lístcích... Štvou vás taky ?

S blížící se sezónou výletování... Se vám snadno může stát, že si při čtení jídelního lístku občas nebudete vědět rady...
Filip Vracovský
Zatímco se hádáme... Padá nová Železná opona

Pár slov k aktuálnímu dění jak ho vnímám. Pokud někoho rozčílím, vstoupil sem dobrovolně, odškodné neplatím...
Další články autora |
Cizinec zaplatil za jízdu taxíkem v Praze přes 200 tisíc, zjistil ráno s hrůzou
O více než 200 tisíc korun málem přišel v Praze cizinec, který se v noci vracel na hotel taxíkem,...
Požadavky odtržené od reality, zoufají po jednání Ukrajinci. Rusové jsou spokojeni
Sledujeme online Jednání delegací Ukrajiny a Ruska v Istanbulu po necelých dvou hodinách skončilo. Bylo to první...
VIDEO: Turecké letadlo škrtlo v Praze ocasem o ranvej. Modleme se, vyzýval pilot
Napínavý pokus o přistání si prožili cestující na palubě letu TK1771 společnosti Turkish Airlines z...
Slevy kol tíží přezásobené prodejce. Část z nich zřejmě nepřežije
Prodejcům jízdních kol se nedaří zbavit zásob, které si vytvořili během boomu v časech pandemie....
Marketér prodělal miliony a splácí je miliardáři Janečkovi. Nebylo to krypto, tvrdí
Sedm let bude muset splácet marketingový expert Jakub Horák svůj dluh vůči miliardářovi Karlu...
Vy mě nebudete z ničeho školit. Němcová se v debatě dohadovala s Konečnou
Nesete historickou vinu a podporujete miliardáře Andreje Babiše, zaútočila senátorka Miroslava...
Izraelský nálet zabil nejméně 36 Palestinců ve stanovém táboře v pásmu Gazy
Izraelský nálet zabil nejméně 36 Palestinců ve stanovém táboře pro vysídlené rodiny v Chán Júnisu...
Poláci volí prezidenta. Favority jsou starosta Varšavy a Trumpův podporovatel
V Polsku se v neděli koná první kolo prezidentských voleb, o místo nástupce konzervativního...
Papež se ve Vatikánu setká se Zelenským. Přicházím k vám jako bratr, řekl věřícím
Papež Lev XIV. se v neděli odpoledne soukromě sejde s ukrajinským prezidentem Volodymyrem...
- Počet článků 747
- Celková karma 20,00
- Průměrná čtenost 2080x
Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...