- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
O, tady je někdo labužník
Já klasika smazak ruské vejce už dneska není dobré, mají tam fuj salát
Filipe teď před spaním psát o jídle... Zítra budu dělat svíčkovou z kruty a knedl mňam
vloni jsem byla v cukrárně v Mnichově Hradišti a k zákusku jsem si objednala jahodový koktejl. Po jeho prvním loku se mi vrátila vzpomínka na mé mládí, protože měl úplně stejnou chuť a byl vynikající. Až tam půjdu příště, dám si ho znovu. A je mi jedno za jakou cenu, za tu neopakovatelnou chuť to stojí.
Vlašák (5 deka) a rohlík, studentský oběd v bufíku, když docházely peníze "přidělené" na měsíc.
Okolo 12-13 let jsem miloval mlíčňák na Lenince (Ostrava-Poruba), kde byl jahodový koktejl a chlebíčky s vajíčkem, fantastické. Později jsme chodili na pivo a na hlad jsme si dávali třeba jen knedlíky se zelím, protože to bylo strašně levné, asi tak jako 1 pivo a byli jsme chudí studenti. Číšníci asi rostli :-) A začátkem 90. let byla jednička ve výběru býčí žlázy :-)
Díky za zastavení i vzpomínky
Hezké ohlédnutí.
Pokud jde o Plzeň, nedám dopustit na Fénix (ranní vyprošťovací desítka a dršťková) a "mlíčňák" v Prešovské (vaječnice s oblohou, topinka s míchanými vejci a další mastné lahůdky).
Díky Na Plzeň se chci určitě jednou zaměřit a za mě tam nebude chybět Adrie....
Otázkou je jestli ty potraviny byly opravdu lepší, nebo jsem jen nostalgičtí za ztraceným mládím Jako člověk ,který teď hodně intenzivně dělá v potravinách bych si dovolil tvrdit, že socialistické potraviny byly kvalitnější než současné potraviny prodávané v marketech a to zejména paradoxně proto, že soudruzi neměli valuty na to , aby kupovali umělá dochucovadla a náhražky a potraviny byly čerstvější s kratší expirací. Farmářské potraviny dneška jsou podle mne ale kvalitnější a čistšía chutnější , než byl potraviny socialistické. Problém je samozřejmě cena. Oni dneska masoví výrobci potraviny "vylepšují a kazí" zejména proto, že Češi jsou lakomí utrácet za kvalitní potraviny, takže si za ty šmakulády(jak říká pan Vaněk) co jedí můžou sami Takže jahody se šlehačkou za 2,50 jsou už jen pohádka mládí a kdybych nechal dneska vyrobit opravdu kvalitní Pařížák z kvalitních surovin, tak bude v bistru typu mléčňák absolutně neprodejný.
Ahoj Davide, ono bylo tehdy v potravinách mnohem méně ěček apod, ale mnohem brutálněji se hnojilo, takže pokud chceš porovnat jestli byli potraviny zdravější, musel bys to vzít v úvahu, sle už to zavání politikou a tahat to sem nechci... Jasně, malé pěstitele a obchodníky jsme si zlikvidovali v devadesátkách... Nikdo nás k tomu nenutil. Na druhou stranu naštěstí pro naše podnikání se trend obrací. Nejen síť Farmářských obchodů, gruntů.... ale jsou nejrůznější prodeje ze dvora, bedničky, Scuky... Díky moc za návštěvu
Já jsem měl rát všelijaké ty vnitřnosti. Pličky na semtaně, srdce na smetaně, smažené vemínko, ledvinky , býčí žlázy ( to mívali v bufetu Lucerna) . Taky byl dobrej ten rybí bufet , teď nevím jestli to byla pasáž Jalta nebo v tý pasáži vedle, co jsem už zapomněl jak se jmenovala . Asi Luxor.
Díky, ano, plíčky bylo echt pochoutkové jídlo mého dědečka
Přesně tak! "Mlíčňák" byl super. Točené horké mléko, točené kakao, jahodový koktejl, nespočet zákusků a chlebíčků . . . Kdo by odolal? Levné, rychlé a hlavně - chuťově vynikající! Žádná "éčka", žádná chemie, ale skutečně čerstvé, primární suroviny. Těžké bylo najít volné místo ať k sezení ke stolku nebo k stání. Když jsem byl starší, ve 2.pol.80.let, bufet býval také skvělé místo k jídlu a "odpočinku". Výborné pivo, neboť se neustálo točilo, levná a chutná jídla. Obyčejná, ale "mňamky". V Praze bufet Družba, v Brně Sputnik, občerstvení přímo v řeznictvích /ovar, prdelačka, uzené a pod./ a tak dále. Bylo to fajn, to už se bohužel nikdy nevrátí. Teď zde máme dobu covidovou, pak bude pocovidová, ale to už sem do "retro socialismus" absolutně nepatří . . .
Korunu jsem omylem zaměnil za Družbu, i když ta na Václaváku také byla. Já měl ale na mysli "Korunu", omlouvám se . . .
V Družbě na Václaváku jsem si dával guláš a místo pečiva bramborák, kdo by tenkrát řekl, že se to dnes bude podávat běžně. Jinak držťkovka v ,,tunýlku" neměla chybu.
Díky za vizionářské myšlenky, ano, guláš a bramborák to k sobě pasuje
V Pelhřimově je mlíčňák pořád stejný :-)