Kdyby tak i to slabší

co člověk v životě udělá mělo v sobě sílu minimálně jako Dým bramborové  natě, nebylo by tu vůbec špatně...

Dílem díky tomu, že nevím momentálně pracovně moc co dřív.A dílem i díky tomu, že jsem v tom nejlepším ještě ulehl s dost úpornou virózou jsem o pár dní "prošvihl" kalendárium, které jsem prošvihnout nechtěl.

Nejsem filmový kritik a pokud se tu dopustím nějakého plácání, musíte mi prominout..

16.2.1924 se v Českém Těšíně narodil František Vláčil.

Mám rád filmy kdy se z mého pohledu "sejde" naprosto všechno, a jemu se to dařilo velice často.Markéta Lazarová je považována za nejlepší film naší historie.Já mám ještě o fous raději Údolí včel.Je to dáno nejspíš hlavní rolí Petra Čepka.Pro mě nejlepšího filmového herce, kterého náš film kdy měl.Uvěřitelného a bezchybného od rolí komediálních, po role tragické....Dva roky po Údolí včel exceloval v dalším výborném díle Františka Vláčila-Adelheid.

Ale v tom Údolí se z mého pohledu sešlo všechno, příběh, obsazení...atmosféra vykreslená dokonalou černobílou kamerou (on vůbec černobílý film autorovi slušel) a herecké obsazení.Zmiňoval li jsem Petra Čepka, do filmu si jej i přes původní Vláčilův ne zrovna vřelý souhlas prosadil Vladimír Korner.Svého Ondřeje z Vlkova poznal při čtenných zkouškách autor předlohy po hlase...

A když jsme zde na blogu v oněch letech samosebou natočil spoustu "tak dobrých věcí", že se ostatním může o jejich úrovni jen zdát.Mezi ně samosebou patří Ďáblova past s naším blogujícím kolegou a idolem nejedné ženy té doby Vítem Olmerem.

A proč jsem v perexu zmiňoval Dým bramborové natě? Není to úplně nejlepší z Vláčilových filmů, i díky slabšímu námětu, horší době pro jeho práci.Nicméně Rudolfa Hrušínského si do hlavní role doslova vyvzdoroval a i jeho herecký koncert, kterým si Vláčilovo výročí minulý týden televize připomněla z něj udělala film, pro mnohé další režiséry doslova nedostižný.

Díky za přečtení a ahoj Filip .)

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Filip Vracovský | sobota 23.2.2019 13:53 | karma článku: 20,09 | přečteno: 478x
  • Další články autora

Filip Vracovský

Gastro Hradec Culinari Cup 2024

18.5.2024 v 7:43 | Karma: 22,38

Filip Vracovský

Když tma líně olizuje ...

16.5.2024 v 21:42 | Karma: 8,39

Filip Vracovský

Pavel Novotný na kříži ?

14.5.2024 v 19:23 | Karma: 20,55

Filip Vracovský

Trpišák na odstřel ?

13.5.2024 v 17:44 | Karma: 14,24