Dějiny píší vítězové

Vždycky to tak bylo a bude, pokud lidstvo jako rasa neprojde nějakou transformací či povznesením známou snad jen ze scifi.

Jednou už jsem psal o absolutní spravedlnosti z pohledu jedince.O tom, co si o této chiméře stručně myslím a proč ji nelze dosáhnout.

https://vracovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=682830

A teď v rámci našich  "úsloví" dojde na pohled na poněkud "větší" dějiny.A jejich spravedlnost.

Často se tu dohadujeme a mlátíme do hlavy nejrůznějšími argumenty, zapáleně odkazujeme na....

Na to co bylo psáno dávno předtím, než se kdokoli z nás narodil.Na to, co napsal kdosi o čemsi, často dávno poté co se cosi stalo.

Miloval jsem jako malej kluk příběhy o Trojské válce a všem co s nimi souviselo.Nikdo se nedovede představit to zklamání v dětské duši, když jsem zjistil, že ani Homér sám nemusel být Homér.A že ať už byl, nebo nebyl jako osoba a pramen historický....každopádně nežil jako dobový svědek událostí.

Jedno je jisté. Nevědomost vás často v souvislosti s dějinami často činní šťastnými.Největší můj hrdina z té války nebyl ani Achilleus, ani Odysseus.Byl to Heinrich Schliemann.Zemřel ve víře, že našel trošku něco jiného než našel.A Řekové ho nechali poměrně bídně zemřít.V nevědomosti o koho se jedná, aby se něj po smrti, postarali lépe než to potřeboval za živa.

V mnohem, mnohem modernějších dějinách se často ptám jak by se asi psalo o dvacátém století kdyby ...

Kdyby třeba zrůdná ideologie Adolfa Hitlera ovládla bojiště Druhé světové války.Kdyby se mu povedlo zmizet nepohodlné národy a rasy... co by se učilo třeba dnes, když by ještě pár pamětníků pamatujících Židy,Rusy, Romy a další žilo?

Co se psalo když část světa ovládla neméně zločinná ideologie komunismu, to řada z nás ví dobře.A řadě z nás moc dobře nečiní renesance komunistických lží a výkladů historie ve veřejném prostoru.

Nu což, skutečně objektivní pohled na nás poskytne nejspíš až historie.

A při zmatku který náš svět (Evropu) v posledních letech zmítá, Bůh ví, kdo ji bude psát.

Nebo?

Díky za přečtení a ahoj Filip.

 

Autor: Filip Vracovský | neděle 3.2.2019 8:09 | karma článku: 18,86 | přečteno: 461x