Dalších pár rad pro začínající kuchaře.

Vážně, nevážně... pokračujeme v plavbě oceánem dobrot, kde se bez dobrého kompasu kolizi se skalisky na mělčině prostě nevyhnete...

V kuchařkách to vypadá vždy tak snadně.

 

Cibulku v základu dělej dokud nezačne hnědnout...

 

Ale sakra co si počít, když se na jednom místě u dna kastrolu dělá rychleji a skoro se začíná připalovat?

Ano. Ti bohatší z vás ten základ rovnou vyhodí. V případě, že se jej chystáte házet z okna jen prosím laskavé čtenáře, překontrolujte si, že pod oknem nikdo nestojí, nebo neprochází ať zbytečně nikoho nezraníte.Dojdou si koupit nový kastrol, nebo hrnec a šup, rozjedou ten základ znova. Počet pokusů, není nijak omezen, avšak, nedaří li se dlouhodobě hrozí nám, že pomalu rostoucí hora kastrólů pod naším oknem začne někomu vadit...

 

Rada šéfkuchaře: Když se to stane, stačí základ zastříknout troškou vody. Napálenina se odvaří a můžeme "sjednocený" základ restovat vesele dál.

 

Povedlo se mi spálit si palec....

 

Ti impulzivnější z nás v takové chvíli začnou klít, dovolávat se Boha a vztekle kopnou do zdi. Ano, ono to pomáhá, ale jen zdánlivě. Ukopnutý palec na noze bolí tak, že na ten spálený chvíli zapomenete, nicméně problém to neřeší....Babské rady vás v tu chvíli nezachrání.Je totiž dost pravděpodobné, že léčivý mech, pavučiny, nepo prášek ze sušených muších křídel nebudete mít po ruce...

 

Rada šéfkuchaře: Na spáleniny existuje spousta osvědčených přípravků, které se dají pořídit v lékárnách, ale pokud je doma nemáte, je důležité místo ihned zachladit, nejlépe zaledovat. Zní to sice drasticky, ale pokud to neuděláte, voda v kůži se vaří ještě několik hodin a nepříjemným puchýřům se nevyhnete.

 

 

Vařím hráškovou polévku a ona né a né zezelenat...

 

Můžete trpělivě čekat kdy to přijde celé hodiny a ono se pořád nic neděje....Ti kdož trpělivost nemají použijí některé z potravinářských barviv. Skuteční gurmáni pak použijí barvivo s příchutí. Hrášková polévka s pistáciovým aroma....hmmm?

 

Rada šéfkuchaře: Pokud chcete zelenou polévku, nekupujte si žlutý hrách, ten nezezelená nikdy...

 

 

Mám strach abych se neřízl, použiju tedy tupý nůž...

 

Nebo si pořídím drátěnou rukavici, sadu kuchyňských robotů, hospodyni, kuchaře do domácnosti a komorníka. Tím zcela zabráním jakémukoli riziku zranění.

 

Rada šéfkuchaře:Ne každý si výše zmíněný postup může dovolit. Důležité jak pro kuchaře profesionály, tak pro "hobíky" je mít ostrý nůž. A naučit se držet prsty tak, aby zranění nenastalo. Na ostrý nůž netřeba tlačit silou, takže nehrozí amputace prstů druhé ruky. A návodů jak nůž správně držet během krájení, či jak jej udržovat ostrý je dnes plný internet.

https://vracovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=719864

Díky a ahoj Filip.

Autor: Filip Vracovský | čtvrtek 20.2.2020 19:50 | karma článku: 28,99 | přečteno: 1259x
  • Další články autora

Filip Vracovský

Nějaká ta mrtvola už nás dneska nerozhází .....

Jejich příliv v přímém přenosu nás zocelil. Kdysi někdo vystřelil kulku z muškety a trvalo měsíce než se někde daleko dozvěděli co se stalo.....

23.4.2024 v 8:36 | Karma: 21,74 | Přečteno: 927x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Radka se loučí.

a pokud by komukoli z těch kdož jí četli mohlo loučení uniknout, musím to napsat :) ...........................

21.4.2024 v 6:59 | Karma: 13,38 | Přečteno: 704x | Diskuse| Hyde park

Filip Vracovský

Češství, malý obrázek a velcí lidé ....

Dneska přemýšlení o opravdovosti, uvěřitelnosti .... O řečech, které se vedou a skutcích.na útěku.

19.4.2024 v 9:26 | Karma: 18,37 | Přečteno: 738x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Znásilnění Karla Kryla

Včera uběhlo osmdesát let od narození malého, velkého muže s kytarou.... Netroufnu si moc psát o něm, ale zmíním jednu myšlenku o nás....

13.4.2024 v 6:11 | Karma: 31,21 | Přečteno: 1343x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Ano šéfe se vrací ....

Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky.... Což teprve osmkrát.... Jak dopadne návrat Zdeňka Pohlreicha v legendární roli ?

10.4.2024 v 19:02 | Karma: 29,11 | Přečteno: 3291x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

  • Počet článků 648
  • Celková karma 25,15
  • Průměrná čtenost 2134x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik