Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Díky, Fildo milej, díky moc! Najmě za tu písničku a vzpomínku!

Bude tomu pomalu už taky čtvrtstoletí, co jsem coby Bláha Valentin taky zpíval: „Mám já vobrázek mám...“ a tančil sólo s Habršperkem. A taky mi přitom vlhly oči.

Tuhle písničku sice znám od mládí, ale protože jsme hráli tutéž Macháčkovu verzi, musel jsem se naučit zpívat ji trochu jinak, v téhle Vondruškově úpravě. Je krásná. A když siji zpívám, vlhnou mi oči i teď (holt jsem sentimentální mešuge).

1 0
možnosti
Foto

Já už od té doby taky dospěl a pochopil nejen naprostou nadčasovost předlohy, ale i velikost tohoto představení v ND, byť na rozdíl od mnohých jiných ji znám jen ze záznamu...

1 0
možnosti
Foto

Na Slovensku je obdoba vašich Furiantov Statky-zmätky od J.G.Tajonského a Ežo Vlkolínsky od Hviezdoslava. Niektoré veci sú nadčasové, ale mladšia generácia ich už nechápe v takom kontexte, čo je asi pochopiteľné.

2 0
možnosti
VF

Dobrý den. Úryvek videa je z filmového záznamu divadelní hry Ladislava Stroupežnického uvedené Národním divadlem v režii Miroslava Macháčka. Jedná se o ikonickou inscenaci této nestárnoucí hry zaznamenané jako televizní film v roce 1983 v režii Františka Filipa. Excelentní herecké party zde předvedla největší herecká esa tehdejší doby, mezi která patří mimo jiné Josef Somr, Luděk Munzar, Josef Kemr, Jiří Vala, Blažena Holišová, Ivan Luťanský, Jana Hlaváčová, Petr Kostka, Václav Postránecký, Taťjana Medvecká a mnoho dalších. Filmový záznam uchoval památku na kvality této inscenace. Historické filmové záznamy na divadelní inscenace srovnatelné s uvedenými "Furianty" jsou pak například záznamy her Revizor a Mandragora z Činoherního klubu. Podle mého názoru není hra Naši furianti ukázkou jakéhosi zobecněného češství, ale ukázkou soutěživé rivality egocentrických osobností, typickým úkazem lidských vlastností doprovázejících lidské smečky po celou dobu existence za zdejší planetě.

Zdroj: https://www.csfd.cz/film/234717-nasi-furianti/prehled/

5 0
možnosti
Foto

Dobře jsi to uvařil Filipe

4 0
možnosti
Foto

Macháčkovi Furianti, to byla legenda. Asi tři roky jsem hrála druhé nejstarší Fialovic dítě, než jsem vyrostla ze šatů. Ani nevím, kolikrát jsem tihle scénu viděla...

Munzar, Adamíra, Cupák, Macháček, režisér Pistorius - díky nim jsem se učila chápat, v jakém režimu žiju.

4 0
možnosti
  • Počet článků 683
  • Celková karma 21,25
  • Průměrná čtenost 2113x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik