Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AM

Krylovy písně budou živé pořád, Havlovy hry jsou už zapadané prachem.

2 0
možnosti
Foto

Filipe, měl jsem to štěstí, že jsem se s Karlem Krylem setkal osobně jako učeň tiskařského řemesla. Tiskli jsme jeho knihu Sněhurka v hadřících, on vešel dveřmi ze dvora a protože ostatní kolegy znal, přišel ke mně s napřaženou pravicí a představil se. Vyvalil jsem oči jak přišlápnutá žába a něco zamumlal. A k tomu co píšeš, myslím že kdyby Karel Kryl žil, by byl dost zklamaný, nešťastný a zahořklý, z toho kde se svět nachází.

4 0
možnosti
Foto

S posledním odstavcem zcela souhlasit nemohu, ale přesto se domnívám, že by dnes Karla Kryla mnozí z těch, kdo ho chválí, poslouchali s rozpaky a někteří se silnou nevolí, a to včetně politiků.

2 0
možnosti
LM

Ke Krylovým nedožitým sedmdesátinám byl na jeho počest uspořádán velký koncert, kde jeho písničky zpívaly špičky naší hudební scény. Každý si ty písničky nějak upravil, někdo lépe, jiný hůře, nic proti tomu. Ale co mě mrzí - od té doby když slyším v rádiu "Kryla", slyším jen ty současné interpretace z onoho koncertu, ale autentického Kryla nepustí a nepustí...

2 0
možnosti
Foto

Nějak mám dojem, že se paní učitelka vyvěnovala mnoha slavným autorům a poválela se v nich. Jako by na podstavec jejich soch zvedl pejsek nožičku.

A když o nich povypráví, myslí, že kus jejich slávy přeskočí i na ni.

Chudák Kryl se už nemůže bránit. Škoda.

5 6
možnosti
Foto

Ono to muž tak u učitelů bývá, zvlášť češtiny, že se snaží texty rozebrat a pochopit. Snaží se to ( a ti dobří/ dobré to pak i zvládnou) naučit i své studenty. To že většina diskutujících na IDnes měla slabé kantory není chyba paní Valíkové. O Vás bych si to netroufl tvrdit, ale zcela systémově taky zvedáte nožičku. Pravidelně. Drtivá většina Vašich zdejších blogerských favoritů ještě text na úrovni článku o KK nevypotila ani na stovky pokusů. Je tedy nutné se do p. Valíkové za každou cenu strefovat ? Stojí to těm "strefovatelům" za "to" ?

8 0
možnosti
Foto

Děkuju, Filipe!

A letmo vzpomínám na některá Karlova (snad mi kdesi odpouští, že jej tak familierně nazývám) dnes už pozapomenutá dílka a hříčky, včetně tvorby „ohlasové“. Jsemť si takořka jist, že nyní by kálíval s gustem i mainstreamisty dnešní, jako kálíval tehdejší tuzemské soudruhy internacionalisty v popěvcích, jimž jsem naslouchal na RFE za rachtavého doprovodu uralských rušiček.

„Sil jsem proso na souvrati, nebudu ho žíti.

Budeš-li mě kádrovati, nebudu tě chtíti...“

„Hajha husy ze pšenice, hajha husy z pšenice,

montuje mi příslušnice za tapetu štěnice...“

„Stretol som ja Jánošíka pod hoĺou, pod hoĺou

naplácal mi u rybníka na holou...“

„Tiše šišlám, když čtu išlám...“

10 0
možnosti
Foto

Chlape a ať tě víkend šetří!

7 0
možnosti
MS

Když komunisti zneužívali Husa a Komenského, proč by nezneužívali Kryla? Mají to v krvi.

8 1
možnosti
JM

J28a96n 18M90a15r15e65k

13. 4. 2024 16:35

Ti zneužili všechno na co šáhli...

3 1
možnosti
Foto

Dílo básníka je veřejným majetkem. Verše Karla Kryla jsou nadčasové. Proto v nich mnozí nacházejí i aktuální paralely. V únoru jsem v Krylových písních, rozhovorech a článcích o něm prakticky ležela. Hodně jsem se dozvěděla.

Dodnes mě mrzí, že mu před smrtí někdo z mocných nepodal ruku. Stačilo málo - uznání, vyznamenání, práce, projev přátelství. To je selhání generace nad námi, studenty z Národní. Podobně jako Kryl byl ostrakizován Kundera. Škvorecký se Salivarovou si drželi zdvořilý odstup. Stále se ptám, proč tomu tak muselo být.

Kryl se zpíval už za totality a bude se zpívat dál. A věřím, že se na naše hemžení dívá ze spisovatelského nebe - a pomáha i odtamtud.

Pěkný den.

11 0
možnosti
Foto

Tady je ten velký článek, který někteří před měsícem hledali. Blog ke Krylovu narození psát nebudu. Zneužívám takto diskuse spolublogera.

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/karel-kryl-hudba-basnik-s-kytarou-vyroci-smrt-koncert-umeni.A240303_162736_domaci_krd

2 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma

3 0
možnosti
  • Počet článků 683
  • Celková karma 21,25
  • Průměrná čtenost 2113x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik