Baštit jako dřív se vám zachtělo holenkové? Tůdle....

Konec starejch dobrejch časů a začátek těch jěště lepších. O tom historicky jsou pády a krize civilizací. Není důvodu aby tomu kvůli covidu bylo jinak....

Zaujal mě dnes poměrně katastrofický článek o odlivu pracovníků z oborů gastronomie a cestovního ruchu směrem k montovnám. Montovaný chlebíček totiž chutná po přiznaných mzdách, pevné pracovní době a v časech pandemie hlavně voní jistotou.

Trochu se zapomíná na to, že obrovská krize v personální oblasti nás sužovala dávno před covidem a že i směrem na západ je tato práce tak tvrdá a v poměru s její náročností povětšinou bídně placená, že role pěšáků se většinou ujme tu Čížek, tu Pšonek... Zkrátka náplava z východu. Jen my díky naši poloze máme ten východ ještě dál na tím směrem a troufnu si říct, že boom v přesunu směrem od pozic za myčkou k pozicím na kamnech nás v případě Ukrajinských, Moldavských a dalších kuchařů a kuchařek teprve čeká. Propukne s úpravou legislativy na kterou jistě v klidnějších časech přijde vhodná chvíle a po které řada z nás volala.Znamená to tedy konec národní gastronomie? Ale kdeže.... Jedná se spíš o  vítané zeštíhlení oboru, a jeho očistu jak pevně doufám...směrem ke kvalitě. Vůbec nepochybuji o tom, že ze srdcařů nikdo u ponku nezůstane a do oboru se vrátí, pokud z něj tedy kdy odešel. Bludných duší, kterým předcovidové gastro vyhovovalo z nejrůzněších, často i nelegálních důvodů litovat nemusíme.

S čím je ale třeba počítat s pohledu zákazníka je holý fakt, že se spolu s touto novou érou přiblížila také doba férových marží. Zkuste se třeba v Alpách kvalitně najíst a napít za šest euro. Budete mít smolíka. Nezbude než si ohryznout kus kůry na stromečku. (Ale ani to bych vám nedoporučoval, ochrana přírody a kultura v těch krajích umožňuje mnohem tvrdší postihy za její bordelení, než je zvykem u našinců).

Jiné to bude i z pohledu podnikání v oboru. Uspějí jen ti, kdož vědí, že únor 2020 se nikdy nevrátí a budou s tímto faktem pracovat. Podnikatelským záměrem počínaje a jeho realizací konče.

Díky a ahoj Filip

 

Autor: Filip Vracovský | pátek 26.3.2021 8:40 | karma článku: 20,99 | přečteno: 851x
  • Další články autora

Filip Vracovský

Gastro Hradec Culinari Cup 2024

18.5.2024 v 7:43 | Karma: 15,96

Filip Vracovský

Když tma líně olizuje ...

16.5.2024 v 21:42 | Karma: 8,36

Filip Vracovský

Pavel Novotný na kříži ?

14.5.2024 v 19:23 | Karma: 20,35

Filip Vracovský

Trpišák na odstřel ?

13.5.2024 v 17:44 | Karma: 13,96