Návrh vládních reforem je už teď hodně kompromisní

Pprávě proběhnuvší stávka odborářů proti reformám ukázala zajímavou věc, která asi trochu zapadla. Totiž odboráří jsou přesvědčení, že vládní návrhy reforem jsou absolutně asociální a protilidové. V podstatě nic horšího už přijít nemůže, soudě alespoň podle vyjádření řečníků na manifestacích a v médiích. Problém je v tom, že vládní návrh reforem se nelíbí ani druhé půlce národa, pravicovým voličům (kteří současnou vládu podporují a dali jí ve volbách cca 2/3 hlasů).

V nedávném průzkumu STEMu (dvorního dodavatele průzkumů pro ČSSD) se ukázalo, že reformy nepodporuje 70% lidí. STEM tvrdí, že "obecně formulovaná reformní opatření prosazovaná koaliční vládou mají podporu zhruba třetiny všech obyvatel ČR, polovina lidí s většinou opatření nesouhlasí, pětina je zásadně proti."

„Vy osobně dosavadní reformní opatření prosazovaná současnou koaliční vládou:“

 

STEM zároveň uvádí, že "Největší podporu vyslovují snahám vlády stoupenci TOP 09 a ODS.  S výhradami či bezezbytku je přijímá 74 % příznivců TOP 09 a 67 % sympatizantů ODS."Mezi sympatizanty Věcí veřejných reformy takto většinovou podporu nemají," konstatuje průzkum s tím, že je podporuje pouze 44 % z nich.

Reformy lépe vnímají lidé s vysokoškolským vzdělání, z nichž je podporuje 46 procent respondentů. S nižším vzděláním podpora reforem klesá a u lidí vyučených či se základním vzděláním dosahuje zhruba čtvrtiny segmentu."

Když se zadíváme na výsledky průzkumu pozorněji, zjistíme, že 26% příznivců TOP09 a 33% voličů ODS reformy nepodporuje. Otázka je, co to znamená podporovat reformy. Mezi řádky myslím jasně vyskakuje, že nemalé části české pravice se navrhované vládní reformy zdají být málo razatntní, nesystémové a jalové. Pokud přistoupíme na model, že poslanci reprezentují názory svých voličů, tak řečí poslanecké aritmetiky to může znamenat nějakých vládních 34 poslanců, kteří jsou výrazněji napravo a své postoje už museli korigovat směrem k měkčí podobě reforem.

Prostě fakt, že někdo nepodporuje navrhované reformy, ještě neznamená, že by chtěl pokračovat v současném socialistickém modelu všechno všem a on to někdo možná někdy zaplatí. Vláda proto už dnes navrhuje reformy silně sociální, s ohledem na levicovou opozici.

Odboráři by si měli uvědomit, že je tu poměrně dost lidí, kteří jsou na druhé straně barikády - nesnášejí socialistické přerozdělování, nefungující systémy penzí a zdravotnictví, které produkují jen problémy černého trhu a tunelování, a v neposlední míře obrovskou státní přezaměstnanost a nerentabilitu státních podniků. Nesouhlas s reformami přeci také může znamenat fakt, že si dotyčný reformy představuje mnohem tvrdší.

Kolik nás je takových?

Více o tématu zde:

Reformy ano, ale nesmí nikoho bolet

Otrokářství průběžného důchodového systému

Je ještě sociální péče ze strany státu zajímavá? Za ty peníze?

Smlouva se státem

 

Autor: Petr Voříšek | pátek 17.6.2011 12:30 | karma článku: 13,28 | přečteno: 1059x