Moc mi chybí RFE, VOA a BBC

Díky nedávnému výročí založení Rádia Svobodná Evropa jsem si opět uvědomil, jak moc mi tyhle štvavé vysílačky a kvalitní zpravodajství a publicistika chybí. Se svobodkou jsem za komunistů dospíval, Hlas Ameriky byl tehdy naší pravidelnou kulisou při snídani a ranní hygieně. Před pár lety se tahle rádia začala postupně s českým vysíláním loučit.

Nejdříve opustila český éter Svobodná Evropa (RFE), která vysílala v češtině až do 30.září 2002.  Vysílání Hlasu Ameriky pokračovalo až do února 2004. Poslední kvalitní zpravodajská stanice v češtině, BBC, vysílala až do roku 2006.

Ačkoliv vysílání Svobodné Evropy nezmizelo z českého éteru úplně, část redakce přešla pod křídla Českého rozhlasu  v podobě stanice ČRo6, a nově byla založená ryze česká zpravodajská redakce Radio Česko, vnímám konec zahraničních stanic jako citelnou ztrátu. České stanice totiž vysílají - nevysílají.

ČRo6 vysílá každý den od 18 do 24 hodin. a to na středních vlnách, digitálně a přes internet. Rádio Česko vysílá od 8 do 18 hodin přes internet, v DVB-T multiplexu a na VKV vysílačích BBC World Service (pouze v časech 8-11 a 13-16 hodin).

Vzhledem k tomu, že většina lidí poslouchá rádio v autě při cestě do práce a z práce, je reálně dosažitelné (tedy alespoň pro mě) pouze to ranní vysílání BBC, tak na 40 minut denně. Systém vysílání-nevysílání, jak se s problémem zahraničních redakcí vypořádal Český rozhlas, mi přijde mnohem účinnější než rušičky za komunistů. V současné době je tak přes den na FM k dispozici pouze hyperkorektní zpravodajství mýdlového Radiožurnálu, který výše zmiňovaným rádiím nesahá ani po podrážku - nehledě na jeho příšernou hudební dramaturgii.

Otázka je, proč Český rozhlas neplní svou veřejnoprávní funkci a neumožní fungování plnohodonotného zpravodajského vysílání 24 hodin denně - stejně jak to udělala Česká televize se svou ČT24.Frekvencí je k dispozici dost - nabízí se sloučení stanic Vltava/D-Dur, zrušení Reginy nebo alespoň půlhodinové vstupy ČRo6 na vlny Radiožurnálu od 11:00 do 18:00. Proto snad do rozhlasu každý rok posíláme několik stokorun ze svého, ne?

Nebo jsem sám, komu ta rádia tak bolestně chybí?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Voříšek | pátek 29.4.2011 14:57 | karma článku: 16,36 | přečteno: 1534x