Pojištění nemovitosti či pojištění proti blbosti?

má smysl mít pojistku na nemovitosti? nebo odpovědnosti? co to je a jak nám může pojistka pomoci...  

 

Zajímavé je, jak v dnešní době řešíme pojištění nemovitostí a domácnosti. Byla jsem u své mámy a na toto téma jsme náhodou narazily a nestačila jsem se divit. Vždy jsem si myslela, že to, že má každý pojištění své obydlí, hnízdečko lásky, svoji tajnou skrýš, je snad samozřejmost. Ale to jsem se spletla.

Tak tedy ačkoliv nejsem odborník v druzích pojistek ani pojišťovací agent, který vám zazvoní u dveří s kufříčkem plným „zaručeně výhodných nabídek“, dovolím se s vámi podělit o svoje zkušenosti s touto problematikou.

Koupíte byt či dům, projdete si eskapádami s prodejem, převodem a stěhováním a teď už se celí nedočkaví klepete nadšením, jak se vám bude pěkně bydlet, na jakou barvu vytapetujete stěnu v obývacím pokoji a zda postel v ložnici bude dřevěná či kožená. Už leží i koberec a vy si užíváte pocit vítězství, jak jste šikovně nakoupili a zařídili. Najednou při ležení ve vaně vám kápne kapka vody na hlavu.

„Sakra já ale nemám puštěnou sprchu“, bleskne vám hlavou při další kapce na čele. Pohledem vzhůru ke stropu zjistíte, že máte flek velikosti čtrnáctipalcového monitoru na stropu a vesele z něj na vás kape.

„To zase bude stát peněz“, bleskne vám hlavou, nehledě na tahanice se sousedy, které se budete snažit přesvědčit, aby škodu zaplatili oni. Ale kdo je vlastně v právu a co se s tím dá dělat?

V první řadě být pojištěni. Pojistit se dá jak nemovitost samotná, taktéž i vybavení uvnitř nemovitosti. Výše platby pojistného se samozřejmě odvíjí od rozsahu pojistky. V případě, že bydlíte v bytě, jednoznačně doporučuji si zřídit pojištění odpovědnosti občana v běžném životě. Platí to na škodu vzniklou nejen na nemovitosti a jiném majetku, ale také na zdraví a životě. V případě, že váš drahý soused, který vás vytopil, tuto pojistku nemá, budete ho muset požádat o peněžité plnění, které bude použito na opravu vaší škody.

U rodinného domu jsem se mimo pojistky proti vandalismu (posprejování budovy, rozbití oken apod.) setkala s pojistkou, kterou mám sama a jednoznačně vám ji doporučuji. Jedná se o pojištění proti škodám způsobeným přírodními živly. Tuto pojistku jsem použila, když mi hladina nedalekého potůčku stoupla po deštích o několik metrů, až mi vyplavila sklepy, i když mi sníh na střeše domu táním zlikvidoval bezmála 30 střešních tašek a voda mi prosákla až do kuchyně. Pojišťovna vše bez odkladu zaplatila.

Vše, co jsem musela udělat, bylo nahlásit škodnou událost a nafotit a zdokumentovat „místo činu“. Poté jsem vyplnila jen pár formulářů online a vše bylo vyřízeno velmi rychle a transparentně.

Teď řeším kauzu s pojišťovnou opět, terasa sousedů nad klientům způsobuje zatékání k nim do bytu, naštěstí už vím, jak v tom chodit, sousedi mají pojistku, proto se klienti nemusí bát.

Roční investice do pojistky se vyplatí a v porovnání s náklady, které vám vzniknou v případě, že vás někdo vytopí, vysklí vám okno nebo vás někdo vykrade. Jen si nechte poradit od odborníka, abyste se nenechali napálit levnou, byť zbytečnou pojistkou a abyste byli informováni o všem možnostech, které se vám v souvislosti s vaší nemovitostí mohou přihodit. Mě se všechny případy do článku nevešly.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Eliška Grecman | pátek 29.1.2016 21:31 | karma článku: 10,65 | přečteno: 833x