Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Milý Ahmede, vítej v České republice

Ještě než vstoupíš na naše území, rádi bychom Ti sdělili několik informací, aby se Ti u nás dobře žilo.

Přicházíš do pro Tebe zcela nového prostředí, kde je vše trochu jinak, než si by doposud zvyklý. Rádi bychom Ti vysvětlili několik pravidel, která budeš muset dodržovat.

V naší zemi je mnoho různých náboženských skupin. Vedle nejpočetnějších katolíků jsou zde i evangelíci, husité a považ - třeba i Hare Kršna. Tito lidé mezi sebou normálně mluví, navzájem se zdraví při setkání a ani jednoho z nich nenapadne vnucovat tomu druhému své vidění světa. Všichni si staví své svatostánky, kde se pravidelně scházejí k modlitbám ke svému Bohu a nestává se, aby byli jedni napadeni druhými, případně, aby používali střelnou zbraň k vyjádření svého postoje k nim. I ta většina, co v Boha nevěří či nemá potřebu se sdružovat, toleruje ony věřící přinejmenším tím, že je nechává na pokoji. U nás ctíme lidskou bytost jako jedinečnou entitu a je nám celkem jedno, jakého je vyznání. S naší kulturou jsou spojeny některé symboly, jako třeba kostely či Boží muka, která nám tady zanechali naši předkové. Máme je rádi, jsou naše a chceme je tu mít i nadále.

V našich školách se Tvé děti budou učit mnohému, co se u Vás nejspíše moc neříká. Třeba to, že ve středověku musela křesťanská Evropa bojovat s Tvými předky o holé přežití. Našim dětem sdělujeme i to, že Tví odvěcí nepřátelé - Židé - byli za války v 40. letech minulého století masově hubeni v likvidačních táborech a dokonce i to, že se to vše dělo za plného souhlasu Tvých muftí. Nám Židé nevadí, v naší zemi postavili mnohé památky, dávali práci lidem a byli to vlastenci - filantropové. I na jejich odkazu stojí naše evropská civilizace.

V naší zemi potkáš na ulici mnoho žen. Tyto ženy chodí prostovlasé, v letních měsících v lehkých šatech, pod nimiž lze občas spatřit či tušit jisté znaky, které muže přirozeně přitahují. V létě u vody jsou tyto ženy zahaleny jen do malých pásků přes příslušná místa a dokonce jsou i takové, které si v některých vymezených oblastech na sebe neberou nic. Tyto ženy nejsou, jak se možná domníváš, prostitutky a nejsou určeny k věčnému zatracení. Naopak, pro muže znamenají věčnou inspiraci, idoly, o něž usilujeme, avšak nikoli jen k vybití našeho pudu, ale třeba i jen k přátelskému rozhovoru. Když nás někdy odmítají a dokonce neplní naše přání, není v našich zemích zvykem vytáhnout na ně bič nebo kamení. Dokonce se možná setkáš s tím, že ona žena na některém místě poroučí mužům. Ne, nejde o konec světa, jak Tě jistě napadne. U nás je zvykem, že uznáváme inteligenci a vůdčí schopnosti bez ohledu na to, kdo má co skryto pod šaty.

V naší zemi platí zákony. Vím, že v Tvé taky, ale u nás nevycházíme při jejich tvorbě z 1500 let staré knihy, ale z diskuse, vedené mezi lidmi, které si volíme. I když jsou mnohdy nedokonalé a jejich znění bývá dvojaké, je tento systém dán dlouhodobým vývojem společnosti, která se jmenuje demokratická. V našich zákonech myslíme na ledacos, občas nám i něco unikne, ale většina činnosti je v nich podchycena. Nesekáme ruce za krádež a nebičujeme lidi jen za to, že nebyli dostatečně uctiví k presidentovi republiky. Dokonce je možné se proti našim autoritám postavit a neriskovat podřízku.

V naší zemi se můžeš setkat s tím, že na veřejných i soukromých místech lidé spolu sedí a pijí alkohol, případně si na grilu opékají vepřové maso. Alkohol se u nás pije již mnoho set let a nezdá se, že bychom byli tímto způsobem nějak zásadně postiženi. Naopak, mnohdy slouží k tomu, aby ve společnosti byli lidé veselejší, vtipnější a cítili se při jeho požívání uvolněně. I ten vepřový stejk je pro mnoho z nás pochoutkou, bez které si neumíme představit sobotní posezení s přáteli na zahradě. Máme za to, že toto vše patří k našemu životu a že nejspíše popíjením a pojídáním výše uvedeného nedojdeme věčného zatracení. Mohu Tě ubezpečit, že Tě nikdo nebude nutit jíst co nechceš, ale byli bychom rádi, aby ses nermoutil nad tím, že ve vedlejším stavení se zrovna odehrává zabijačka, případně se slaví Silvestr. 

Milý Ahmede, pokud vše výše uvedené budeš akceptovat a budeš se snažit najít si rychle nějakou práci, abys - jak je tomu zvykem u Vás - jen Ty sám uživil své potomky, jsi u nás vítán.

Autor: Tomáš Vodvářka | pátek 16.1.2015 15:40 | karma článku: 42,17 | přečteno: 3954x
  • Další články autora

Tomáš Vodvářka

"Poslední mohykán"?

Možná dojde k soudnímu řízení s devadesátiletým velitelem Pohraniční stráže, který nese odpovědnost za usmrcení několika lidí, kteří se snažili překročit státní hranici ČSSR

20.3.2024 v 11:21 | Karma: 36,12 | Přečteno: 2926x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Maratón - povídka na neděli

Už viděl cíl. Za páskou stáli ti, kteří jej znali, které znal on a kteří jej vítali s nadšením jako dávno ztraceného syna. Schválně zpomalil, jako by už vůbec nebyl důležitý faktor času.

17.3.2024 v 7:04 | Karma: 18,32 | Přečteno: 370x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Platby u lékaře jako never ending story

Nedávno se v médiích opět objevil článek o tom, že někteří lékaři vybírají peníze za ošetření pacienta, aniž by na to měli právo. Jako vždy, diskuse "znalců" obsahuje řadu mýtů, nepravd a dokonce i invektiv. Jako to tedy je?

15.3.2024 v 10:21 | Karma: 40,35 | Přečteno: 5061x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Tak Lipavský je ....

Jen málokdo je nejspíše překvapen. Příznivci ANO vědí, že pro ostré slovo jeho předseda nejde daleko, nejspíše jim to i imponuje. Odpůrci to vědí taky a nejspíše i proto jsou jeho nevoliči.

12.3.2024 v 9:02 | Karma: 38,33 | Přečteno: 1797x | Diskuse| Společnost

Tomáš Vodvářka

Tak báťušku nám odkrouhla síájej

V choré mysli se urodí ledasco. Někdo se prohlásí Napoleonem, druhý má mozek z Pluta, třetí si je jistý, že po něm jdou. A mnoho dalších slouží buď k obveselení nebo jako subjekt vlídné lékařské péče v příslušném zařízení.

5.3.2024 v 19:12 | Karma: 41,21 | Přečteno: 4119x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Vlak po nárazu do stromu vrátil na koleje jeřáb, zvedal 21tunový kolos

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 15:56

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek vykolejil osobní vlak, skočila v pátek kolem...

Škody po požáru v Mionší jsou jen minimální, prales podle hasičů někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  15:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 977
  • Celková karma 34,86
  • Průměrná čtenost 2554x
Idealista, který věří, že lidé jsou v podstatě slušní. Nejpodstatnější jsou lidské vztahy, vše ostatní je pomíjivé.

Seznam rubrik

Oblíbené články

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám