Radar v Čechách aneb kdopak by se raket bál

V záplavě emocí vzbuzených volbou prezidenta unikl větší pozornosti Putinův projev o tom, že na nás velké Rusko namíří své rakety, jestliže bude postaven americký radar na českém území. Když jsem tuto zprávu četl, vzpomněl jsem si na nepříjemné pocity vyvolané prohlídkou raketové základny, jejíž zbytky zůstaly v Litvě po odchodu Sovětské armády.

Před deseti lety jsem navštívil Litvu. Litevští přátelé mi ukázali řadu zajímavých památek a seznámili mne s historií Litvy. Vyprávěli mi i o tom, jak v průběhu několika dnů po obsazení Litvy Sovětským svazem, byla zlikvidována litevská inteligence. Mimo jiné jsem měl možnost navštívit dosti neobvyklou turistickou atrakci, zrušenou raketovou základnu, která zde zbyla po odchodu vojsk Sovětského svazu.
Základna byla umístěna v hlubokém lese a obyvatelé okolních vesnic vůbec netušili, jak nebezpečné mají sousedy. Měli pocit, že v lese je jen pár vojáků. Vojenské tajemství bylo chráněno tím, že se vojáci nesměli s obyvateli okolních obcí stýkat. Teprve po odchodu vojáků zjistili místní obyvatelé, že v lese jsou hluboké podzemní bunkry, kde v několika patrech pod zemí byli umístěni vojáci a špičková raketová technika. Centrem podzemního areálu jsou raketová sila pro čtyři rakety s jadernou hlavicí.
Podle údajů pracovníků tohoto muzea byly rakety s ostrými atomovými hlavicemi namířeny na čtyři hlavní města západní Evropy a k jejich odpálení stačilo stlačit tlačítko. Prostředí základny, zachovalá vojenská výzdoba i velmi zasvěcený výklad průvodce, vyvolávalo ve všech přítomných pocit hrůzy a ohrožení.
Když se zamyslíte nad tím, k čemu jsou určeny rakety s jadernou hlavicí, dojdete k závěru, že jejich hlavním úkolem je především likvidace živé síly nepřítele. V době války může posloužit ke zničení vojsk koncentrovaných v prostoru, který jaderný výbuch obsáhne. Pokud se však raketa použije proti nepřipravenému nepříteli, je výhodné ji namířit na největší centra osídlení. Zastrašující účinek se díky počtu mrtvých podstatně zvýší, navíc jsou zničeny administrativní, byrokratické i komunikační struktury. Řízení napadeného státu je v troskách.
Kdo zaručí, že i dnes nejsou v nějakém hlubokém lese umístěny podobné základny a v nich nečíhají obludy s jadernou hlavicí. Existuje nějaký důvod, proč by některá z nich neměla být zaměřena na Prahu, Varšavu nebo Budapešť? Kdo z nás má jistotu, že se někde v Iránu nebo jinde, nechystá podobné překvapení. Po zkušenostech, které máme, jsem přesvědčen o tom, že Putinova slova nejsou hrozbou, ale drsnou realitou. Proč asi požadují méně důvěřiví poláci, aby dostali i obranné rakety Patriot?
Nerad bych se dostal do situace, kterou prožila republika před druhou světovou válkou, kdy jsme nebyli zcela připraveni na napadení cizí armádou a navíc jsme neměli skutečné spojence. Rusové, Francie i Velká Británie nás obětovali s klidným svědomím. Proto se divím všem, kteří proti umístění radaru v České republice veřejně vystupují. Chápal bych diskuzi o tom, zda má být radar ve Lhotě nebo Újezdě. Nerozumím ale diskusi o škodlivosti vln vysílaných radarem, která jen maskuje nechuť zajistit obranu země.

Autor: Vladimír Vocelka | pátek 22.2.2008 23:23 | karma článku: 18,65 | přečteno: 1495x