Sorry, ale nás neosvobodili Američané.

Ti mrtví kluci přece nemohli za to, ať byli jakékoliv národnosti, že nás pak Stalin uchvátil do rudého bloku. Položili za naši svobodu život a zasluhují vděk. 

Dost mi vadí, jak teď někteří lidi zlehčují a shazují oběti Rudoarmějců při osvobození naší země v roce 1945.

Občas to v mediálním prostoru vypadá, že nás osvobodili jen Američané, kdežto o osvoboditelích z bývalého Sovětského svazu se mluví v podstatě jen s příjezdem provokatérů z ruského motorkářského gangu.

A tak zatímco v Plzni se důstojně oslavuje, na zbytku našeho území se jen rozpačitě mlčí, případně se oslavy přenechávají obskurní partě místních komunistů.

Včera jsem četl na Facebooku dost hloupý post o tom, jak je pán za osvobození Prahy vděčný jen někomu (třeba Vlasovcům), ale Rudé armádě teda rozhodně ne.

Připadá mi dost hloupé těch více než sedmdesát let po válce selektovat svůj vděk podle toho , kdo je nám dnes osobně politicky bližší. A prostě sorry, ale třeba u nás na Moravě Američané neosvobozovali.

Můžeme se pořád utápět v teoriích, jak by to bylo kdyby................. a je samozřejmě nesporné, že osvobození většiny tehdejšího Československa Rudou armádou ve svém důsledku přineslo vítězství komunistů ve volbách a konec demokracie na dlouhých čtyřicet let, ale to oběť padlých osvoboditelů, těch obyčejných vojáku, kteří za naši zemi položili své životy nezmenší.

Byli to lidé, kteří zemřeli za to, abychom my mohli žít do dnešního dne v míru, co záleží na tom jakou hvězdičku měli na čepici.

Myslím, že bychom měli prokázat úctu všem osvoboditelům a je nesporné, že Rudá armáda přinesla zdaleka největší oběť, dokonce jsem četl, že podle jedné studie byly celkové ztráty Rudé armády při osvobození celého Československa až 500 000 rudoarmějců z toho až 140 000 zahynulo. Druhé největší ztráty měla Rumunská armáda cca 50 000 . O čemž se taky moc nemluví. 

Jen pro příklad, při osvobozování mého rodného Hodonína padlo více než tisíc Rudoarmějců a přes pět set rumunských vojáků. 

Ti mrtví kluci přece nemohli za to, ať byli jakékoliv národnosti, že nás pak Stalin uchvátil do rudého bloku. Položili za naši svobodu život a zasluhují vděk.

Stejně jako Američané, Rumuni, Poláci, kteří osvobodili Mělnicko a kousek Čech a vůbec všichni, kteří  se zúčastnili osvobozovacích bojů.

Nechovejme se jak blbci!

 Čest a památka všem osvoboditelům a díky za Vaše hrdinství, statečnost a oběti.

Jako zdroj jsem použil Wikipedii.

Autor: David Vlk | pondělí 6.5.2019 9:42 | karma článku: 48,86 | přečteno: 21193x
  • Další články autora

David Vlk

Chtěl bych být sexy jako Joffrey.

24.6.2024 v 13:10 | Karma: 28,88

David Vlk

Dědo, tym komunistú nikdy nebudu.

21.6.2024 v 10:50 | Karma: 41,53

David Vlk

Poněkud nahaté letní ráno.

17.6.2024 v 12:57 | Karma: 32,07

David Vlk

Milenec mojí ženy.

13.6.2024 v 11:16 | Karma: 29,65

David Vlk

Vrať se do hrobu a nevylejzej.

11.6.2024 v 9:46 | Karma: 40,84