Býval jsem zdatný upalovač čarodějnic.

To už dneska děti nezažijí, protože krást noviny a stromy obzvláště se nesmí, rozdělávat ohně je přísně zakázáno a vůbec ven už se taky moc nechodí a v lese navíc žijí nebezpečná zvířata jako třeba klíště, komár a divocí pavouci.

Vždycky, když se blíží čarodějnice, tak si vzpomenu, jak jsme s kamarádem Fifákem asi v sedmé třídě vzali pilku a uřízli v socialistickém lese vzrostlou břízu, abychom měli u paneláku největší"Májku"

Kam se na ni hrabala ta pometla, co prodával hajnej z lesní školky. Pak jsme posbírali všechny haranty z baráku ve věku 5-13 let(asi 30  děcek) ten strom jsem dovlekli před činžák a vztyčili k nebi. Nějak se ta dávná tradice stavění Májek u nás přetavila na soutěž jednotlivých činžáků, kdo má vyšší a líp nazdobený stromisko u táboráku. 

Jak už to tak za socíku bývalo, někdo nás hned za tepla udal. Jako že jsem ukradli v lese strom.

Strom, který patřil samozřejmě všem a hlavně dělníkům, rolníkům, pracující inteligenci a straně taky.
Naštěstí to tenkrát přikryl domovní důvěrník zvaný Bimbouš.
Bimbouš byl sice soudruh, ale jinak to byl slušný člověk a fajn chlápek velmi oblíbený u všech dívek a žen. To jeho členství ve straně znamenalo prostě jen, že  chtěl "Inža" Bimbouš" dělat kariéru a tak musel do strany.

Díky rozumnému soudruhovi "Bimboušovi" jsme teda Vlk s Fifákem neměli kolosální průser a nedostali trojku z chování, ale jen doma každej pár facek od táty.

Ale Májku jsme tehdy měli prostě nejhezčí na sídlišti.

Holky vyrobily z krepáku růžičky a různý stuhy, Májka se nastrojila, Já Fifák a haranti jsme vykopali pořádnou díru a nasbírali v lese dřevo na pořádný táborák. Taky jsem u toho vypili pár piv v zeleném skle tajně propašovaných ze sámošky.

Dneska už by to asi nebylo možné. Táborák se klidně rozdělával deset metrů od lesa, hasiče ani jiný dozor nikdo tehdy nepotřeboval, sirky jsme měli v kapse skoro furt a Ruďas na podpálení jsem si ukradli Bimboušovi ze schránky už ráno. Bimbouši promiň, pžiznávám se,  byl jsem to tehdy já.

To už dneska děti nezažijí, protože krást noviny a stromy obzvláště se nesmí, rozdělávat ohně je přísně zakázáno a vůbec ven už se taky moc nechodí a v lese navíc žijí nebezpečná zvířata jako třeba klíště, komár a divocí pavouci a cestičky nejsou sterilně vyasfaltovány.

A taky proboha, nesmím zapomenout, kde by se dnes děti dostaly k tak nebezpečnému předmětu jako byla pilka( má to ostrý zuby) a my s Fifákem měli dokonce i sekyrku! 

Stejně si tak nějak ale myslím, že to naše dětství plné lumpáren bylo lepší, než to jejich strávené na Instagramu.
Takže co vy, starší kámarádi? Kdo z Vás někdy dělal na čarodějnice oheň, shazoval holkám do plamenů špekáčky, kouřil u toho tajně Petry a Clejky, loupil v noci Májky u sousedních baráků, pil tajně u ohně Jarošovský ležák a pak taky hlídal do rána vlastní Májku proti lupičům?

Kdo z vás házel do čarodějnickýho ohně modýlky letadýlek, co celý dětství poctivě lepil v Pionýru, se strašně hořlavým lepidlem, co se jmenovalo nějak krásně, něco jako Čikuli?( to byla krása, jak ty Lavočky a Delfíny z plastu vylítaly hořící z plamenů)

Kdo z vás se snažil pohladit holkám při noční hlídce pučící ňadérka a kradl jim pusy v křoví za táborákem,(bože Deniso, jak se mi stýská,)  nebo házel proti nočnímu nebi spálené kousky špekáčku netopýrům a vyhazoval zapálené haluze do výšky začerněné nocí? Kdo z vás ráno hasil zbytky táboráku čůráním na doutnající uhlíky?

Kdo z vás se vrátil domů ráno smradlavej jak uzenáč, vydrhnul si hubu, vyčistil zuby a musel rovnou do průvodu, protože úča říkala, že to je povinný?

Kdo z vás si ještě vzpomene jaký to bylo být děckem za komouše Gusty Husáka v dobách, kdy mobily a internet byly jen snem futurologů?

Jojo, je to dneska všechno jinak...........No....... aspoň, že do toho průvodu už dneska  nemusíme. Soudruh Bimbouš a jeho parta už je dneska dávno naštěstí mimo hru v důchodu a ten dávný udavač snad taky. Hurááá! Nemám rád komouše!

Tak nezapomeňte kluci a holky, dneska odpoledne vemte pilku a sekyrku a hajdy do lesa na dřevo. A když u toho ukradnete nějakou tu skoro májovou pusu , bude to moc fajn.

Autor: David Vlk | úterý 30.4.2019 8:02 | karma článku: 32,68 | přečteno: 1383x
  • Další články autora

David Vlk

Milenec mojí ženy.

13.6.2024 v 11:16 | Karma: 6,81

David Vlk

Vrať se do hrobu a nevylejzej.

11.6.2024 v 9:46 | Karma: 40,24

David Vlk

Tož si ty volby zrekapitulujme.

10.6.2024 v 11:35 | Karma: 40,16

David Vlk

Sraz poškoláků.

28.5.2024 v 10:53 | Karma: 26,39