Zlodějna a ještě pod ochranou zákona?

Skoro každý den zde na blogu čtu o tom, kdo si žije nad poměry na náš úkor. Nedávno jsem slyšel zprávu, že Ochranný svaz autorský chystá v závěru roku razie proti restauracím a hotelům.

Ty by měly platit za jedno rádio a jednu televizi ročně zhruba 6 000 Kč právě této organizaci. Vedle toho platí, stejně jako každý z nás poplatek veřejnoprávní televizi a rozhlasu.

Zprávy o raziích proti majitelům restaurací a hotelů mne pobouřila. Tuto praxi, přestože nevlastním žádný hotel ani restauraci, považuji za vrchol drzosti a nestoudnosti. A pokud je navíc ještě zákonná, tak je to důkazem nesmyslnosti našeho práva.

Proč se nad tím pozastavuji? Protože ten poplatek OSA zaplatíme v konečném důsledku my. Když si zajdu na svačinu nebo oběd do jakékoliv restaurace, zaplatím nejen suroviny a práci kuchaře, číšníka, uklízečky ..., ale v ceně bude započtena část poplatku, který podle zákona vymáhá OSA.

Co na tom? I když možná z ceny jídla zaplatím OSA jen jednu korunu, je to podle mne nemravné. Jako každý z vás, kdo máte doma rádio a televizi, platím i já každý měsíc  45 Kč Českému rozhlasu a 135 České televizi, které z těchto peněz nemalou část odvádí právě občanskému sdružení OSA. Tak proč bych měl za stejnou službu platit dvakrát?

OSA považuji za organizaci, která se kdysi dávno díky dobrým stykům a porevolučním zmatkům dostala ke snadnému zdroji peněz. Myslím, že je načase, aby vláda nebo sněmovna přišla s novelou zákona o ochraně autorských práv, díky které by nám zlevnila nejen jídla v restauracích a ubytování  hotelech, ale i ceny hudebních a filmových nosičů. A to bez toho, že by ohrozila státní rozpočet.

I sami umělci, které OSA zastupuje, hovoří o tom, že většina z vybraných peněz končí neznámo kde. Údajně i na kontech poslanců, senátorů a jejich stran.

Pokud chtějí politici dokázat, že to není pravda, měli by v co nejkratší době přijít s řešením, které by z našeho života odstranilo tuto zákonnou nezákonnost. Jinak nám nezbude, než konstatovat, že zvěsti o propojení o.s. OSA a politických stran nejsou jen pomluvou, ale smutnou skutečností. Protože jinak si dlouholetou nečinnost vlády, parlamentu i senátu v této záležitosti neumím vysvětlit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Vlastík Fürst | pondělí 29.11.2010 17:05 | karma článku: 38,05 | přečteno: 2386x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Na fotce nestárneme

5.5.2024 v 13:31 | Karma: 17,09

Vlastík Fürst

Ano, bude hůř

2.5.2024 v 19:10 | Karma: 24,51