Žháři z Vítkova – zločinci nebo oběť?

V kauze žhářů z Vítkova dnes padl trest. Nechci posuzovat, zda přísný nebo přiměřený. S tím bude muset žít soudce, který ho vynesl. Doufejme, že bude stejně přísný i v kauzách, které nebudou tak mediálně známé.

Při sledování toho, čím nás média v posledních měsících tak ochotně zásobují, jsem si několikrát položil otázku: "Jsou ti čtyři kluci zločinci nebo oběť?"

Představoval jsem si, že by popálená Natálka byla mým dítětem a zcela jsem chápal projevy jejích rodičů. Musí to být strašné, když se najednou musíte dívat na tvář svého andílka znetvořenou ohněm.
Stejně jsem se pokusil vžít do situace rodičů těch čtyř mladíků, kteří by měli dohromady strávit ve vězení 86 let. Nedivím se, že rodiče "žhářů" považují vynesený trest za přehnaný a krutý. Zvláště, když znají rozsudky třeba v kauzách úmyslných vražd.

Ne, nesouhlasím s útoky na Rómy. Měly by být spravedlivě potrestány. Stejně tak ale nesouhlasím s útoky Rómů na nás. Padnou i v jejich případech stejně přísné tresty? Nebo když útočí Rómové, to už není rasizmus?

Když jsem v televizi viděl záběry ze soudní síně, hledal jsem v nich na lavici obžalovaných politiky, kteří se nejdříve léta tvářili, že problém s rómskou menšnou neexistuje, aby pak další léta z Rómů dělali nevinné oběti a chudáky, kteří se stále jen musí bránit.
Hledal jsem tam policisty, kteří už ani neřeší drobnou trestnou činnost romských dětí s odůvodněním, že stejně nejsou plnoleté, takže by to prý byla jen ztráta času.
Hledal jsem tam úředníky z Bruselu, kteří umí brilantně poučovat, jak by se s Rómy mělo jednat nejen v Česku, ale i ve Francii a dalších zemích Evropy.
Hledal jsem tam politiky pravicových stran, kteří na různých shromážděních ochotně hráli na strunu vzájemné nesnášenlivosti.
Hledal jsem tam soudce, kteří v minulosti podobné činy radikálů přehlíželi a tak v mladých lidech vytvářeli falešnou iluzi, že se jim nic nemůže stát.
Hledal jsem tam novináře a reportéry, kteří léta svými informacemi přiživovali doutnající napětí a nevraživost mezi většinovou společností a Rómy.

Nikoho z těchto lidí jsem ale na lavici obžalovaných nenašel. Zůstali tam jen ti čtyři kluci, kteří možná doplatili na to, že naslouchali špatným rádcům.

A znovu jsem si položil otázku: "Jsou to zločinci nebo oběti?"
Došel jsem k závěru, že TI ČTYŘI KLUCI JSOU VINÍKY I OBĚŤMI SOUČASNĚ!
Budou někdy potrestáni i ti, kdo z nich udělali oběti?

Pokrčování v článku: Václav Klaus a žháři z Vítkova

Autor: Vlastík Fürst | středa 20.10.2010 14:15 | karma článku: 40,72 | přečteno: 4184x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 18,57