Závazky se musí plnit

        Zpráva o tom, že obyvatelé Gibeónu uzavřeli smlouvu s Jozuem, se šíří Kenaanem. Ostatní obyvatelé to pavažují za zradu. Rychle se vytváří koalice pěti králů, kteří se domluvili, že zrádce zničí. Dávají dohromady svá vojska a pak vyrážejí do války.

        Gibeóňané se obracejí na Jozua s prosbou o pomoc: "Nenechávej své otroky bez pomoci! Pospěš rychle k nám a zachraň nás. Pomoz nám, neboť se proti nám srotili všichni emorejští králové, kteří sídlí v pohoří."(5)
        V té chvíli si Židé uvědomují, jak nebezpečné je uzavírat smlouvy s cizinci. Pokud nechtějí ztratit čest, musí teď vyrazit do boje. Jozue rychle formuje vojsko. Bůh ho ještě před cestou na bojiště ubezpečuje: "Neboj se jich, neboť jsem ti je vydal do rukou. Žádný z nich před tebou neobstojí."(6)

Když bojuje Hospodin
        Hebrejské vojsko se vydává do boje. Využívají momentu překvapení. Navíc mají na své straně Hospodina: "A Hospodin je před Izraelem uvedl ve zmatek. Připravil jim u Gibeónu zdrcující porážku. Pronásledoval je směrem k bétchorónskému svahu a pobíjel je až do Azeky a Makedy."(7)
        Kenaanci se dávají na bezhlavý útěk. Stoupají po svahu k sedlu. Věří, že za sedlem budou v bezpečí. To se ale mýlí: "Když před Izraelem utíkali a byli na bétchorónské stráni, vrhal na ně Hospodin z nebe balvany až do Azeky; tak umírali. Těch, kteří zemřeli po kamenném krupobití, bylo více než těch, které Izraelci pobili mečem."(8) Izraelci jen stíhají Kenaance a likvidují je.
        Vedle kamenů, které padaly z nebe a zabíjely Kenaance se toho dne stává ještě jeden zázrak. Jozue si uvědomuje, že pokud zajde slunce, spousta nepřátelských vojáků unikne. Pronáší proto zvláštní modlitbu: "Zmlkni, slunce, v Gibeónu, měsíci, v dolině Ajalónu."(9)

        Jozue pak do své kroniky napsal: "A slunce zmlklo a měsíc stál, dokud lid nevykonal pomstu nad svými nepřáteli. To je zapsáno, jak známo, v Knize Přímého. Slunce stálo v polovině nebes a nepospíchalo k západu po celý den.
Nikdy předtím ani potom nebylo dne, jako byl onen, aby Hospodin tak vyslyšel něčí hlas, neboť Hospodin bojoval za Izraele."(10)

        Koaliční vojsko pěti kenaanských králů bylo zničeno. Izraelci se vracejí do svého tábora. Byl to dlouhý den. Nikdo nerozumí tomu, jak je možné, že z nebe padá kamení a zabíjí jen Kenaance. Ani tomu, že se Slunce může zastavit na obloze, aby pomohlo těm, kteří stojí na straně Hospodina. Židé tomu nerozumí, ale chválí Hospodina za to, že je zachránil před vojskem nepřátel.
        Zpráva o této zázračné bitvě se šíří krajinou. Spousta obyvatel Kenaanu raději odchází ze svého domova. Mají strach, že dopadnou stejně, jako obyvatelé Jericha i města Aj. Opouštějí své domy, pole i vinice. Odcházejí s vírou, že jejich božstva jim pomohou najít nový domov.

        Gibeóňané zůstávají ve svém městě. Jsou v bezpečí. Díky svému podvodnému jednání ale zůstanou po generace otroky, kteří se budou starat o to, aby kněží měli vždy dostatek dřeva na oběti přinášené na nádvoří svatostánku a později i na nádvoří Šalamounova chrámu.
______________
(5)Joz.10,6; (6)Joz.10,8; (7)Joz.10,10; (8)Joz.10,11; (9)Joz.10,12; (10)Joz.10,13;

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlastík Fürst | úterý 16.4.2013 18:00 | karma článku: 5,51 | přečteno: 77x
  • Další články autora

Vlastík Fürst

Ústavní soud a změna pohlaví

22.5.2024 v 15:15 | Karma: 10,84

Vlastík Fürst

Hlavně, žes je nesnědla

19.5.2024 v 8:30 | Karma: 21,16